Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Znanstvenici otkrili: Osobe koje prebole COVID-19 još dugo osjećaju neke simptome

Otkrilo se da su se u nekih pacijenata, nakon zaraze koronavirusom, razvile abnormalnosti na više organa te da je nekima dugotrajna upala mjesecima stvarala zdravstvene probleme
19. listopada 2020. u 14:23 2 komentara 9478 prikaza
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Više od polovice osoba koje su nakon preboljelog COVID-19 otpuštene iz bolnice, u iduća su dva do tri mjeseca osjećale simptome poput kratkog daha, umora, anksioznosti i osjećaja depresije, pokazali su rezultati manjeg britanskog istraživanja. Istraživanjem koje su proveli znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford praćen je dugoročan utjecaj COVID-19 na 58 pacijenata hospitaliziranih s dijagnozom ove bolesti. 

Zoran Milanovic DANAS 393 NOVA SLUČAJA Najmlađa žrtva COVID-19. Šef KB-a Dubrava: Žena (39) bolovala je od autoimunih bolesti, dobila je i upalu pluća

Otkrilo se da su se u nekih pacijenata, nakon zaraze koronavirusom, razvile abnormalnosti na više organa te da je nekima dugotrajna upala mjesecima stvarala zdravstvene probleme. Studija još nije prošla stručnu recenziju drugih znanstvenika, no opažanja su objavljena na internetskoj stranici MedRxiv. "Ove spoznaje ističu potrebu za daljnjim istraživanjem fizioloških procesa povezanih s COVID-19 i razvojem cjelovitog i dopunjenog modela kliničke skrbi za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice", rekla je dr. Betty Raman, suautorica istraživanja s Oxforda.

Video: Nema više koronapartija: Policija i redari rastjerali mlade koji se zabavljaju ispred HNK

Prethodno izvješće britanskoga Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) objavljeno prošli tjedan pokazalo je da trajanje bolesti nakon infekcije koronavirusom, koje se naziva i "dugi COVID", može uključivati ​​širok spektar simptoma koji utječu na razne dijelove tijela i uma. Rezultati studije oxfordskog sveučilišta upozoravaju na to da je i dva do tri mjeseca od pojave simptoma 64 posto pacijenata patilo od kratkog daha, a 55 ih je prijavilo neprekidan osjećaj umora.

koronavirus prijenos koronavirusa Mislite da se ne možete zaraziti na otvorenome? Studije donose nova otkrića!

MRI snimke su pokazale abnormalnosti pluća u 60 posto bolesnika koji su preboljeli COVID-19, abnormalnosti na bubrezima kod njih 29 posto, nepravilnost u radu srca kod 26 posto pacijenata i abnormalnosti jetara kod 10 posto oboljelih. "Otkrivene abnormalnosti usko su povezane sa serumskim biljezima upale", rekla je Raman. "To upućuje na potencijalnu povezanost kronične upale i trajnih oštećenja organa među preživjelima."

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Avatar PeMzija
    PeMzija:

    I, sta su jos znanstvenici otkrili? Da kad nije dan, onda je noc ...

  • Gensoman1000:

    Bitno da je virus nastao "prirodno" i da cjepiva nece imati nikakve dugorocne posljedice....