Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš: Ministar ne provjerava tvrtke kod javne nabave

Da to radim, prozvali biste me za političke, a ne stručne odluke, a kako se u to ne miješam, prozivate me jer ne znam svaki tehnički detalj, ustvrdio je ministar zdravstva
22. travnja 2021. u 06:27 15 komentara 2657 prikaza
Ministar Beroš obišao je KBC Rijeka
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Svojim pitanjima sugerirate da bi se politika, tj. ministar, trebala miješati u rad stručnih službi kad je riječ o javnoj nabavi, informatici i financijama. Odgovornost je ministra da odobri njihove prijedloge ako su stručno utemeljeni i zakonito provedeni, što se od svake službe očekuje, bez uplitanja i interferiranja ministra. Da to radim, prozivali biste me da su odluke političke, a ne stručne. Budući da se u to ne miješam, sad me prozivate zašto se u to ne petljam i zašto ne znam svaki tehnički detalj. Ministar koji bi to radio ne bi dobro radio svoj posao. Posao ministra je strateško usmjeravanje, osigurati da službe rade stručno i zakonito te snositi odgovornost u protivnom. Mislite da sam ja provjeravao što radi koja firma... Ne, to rade službe. Za sada im vjerujem – uzvratio nam je, među ostalim, ministar zdravstva Vili Beroš pristavši odgovoriti na niz optužbi za pogodovanja prilikom postupaka javne nabave u zdravstvu, koje na njegov račun pljušte ovih dana.

Plenković o komentarima predsjednika: "To je političko divljaštvo, neprihvatljivo..." Premijer o opozivu, Jasenovcu, cjepivu... Plenković: Svi smo na strani ministra Beroša, oporbena inicijativa će propasti

Što je referenca

U Ministarstvu zdravstva ne pogoduju nikome, pa tako ni tvrtki Cuspis d. o. o., kategoričan je ministar Beroš.

– Tvrtka Cuspis d.o.o. s Ministarstvom zdravstva samostalno je sklopila jedan jedini ugovor o javnoj nabavi, i to u postupku nabave usluga korektivnog i adaptivnog održavanja centralnog upravljačkog sustava. Navedeni je postupak proveden kao otvoreni postupak javne nabave, kao i svi ostali postupci oko kojih se ovih dana stvaraju negativne konotacije. Dakle, svatko je mogao podnijeti ponudu, tražiti izmjene dokumentacije ili uložiti žalbu ako je smatrao da dokumentacija bilo kome pogoduje. Ponuda tvrtke Cuspis d.o.o. zadovoljila je sve uvjete propisane natječajnom dokumentacijom i kao takva ocijenjena valjanom – kaže ministar Beroš i dodaje da su uvjeti su bili propisani u skladu s realnim potrebama za uslugama koje su bile predmet nabave.

U svim ostalim ugovorima, dodaje, tvrtka Cuspis d.o.o. bila je ili podugovaratelj nekih drugim tvrtkama, kao što su Ericsson Nikola Tesla d.d. i IN2 d.o.o., ili član zajednice ponuditelja zajedno s drugim tvrtkama kao što su IN2 d.o.o. i IN-CON d.o.o.

Neki od ugovora sklopljeni su prije Beroševa mandata pa je tako Cuspis radio kao podugovaratelj tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. na realizaciji nabave centralnog upravljačkog sustava za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava, centralnog sustava komunikacije s bolnicama, sustava za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora, rudarenja podataka, strukturirane objave na webu iz svih bolnica u RH te nadogradnje sustava fakturiranja iz bolnica. Kao član zajednice ponuditelja zajedno s tvrtkama IN2 d.o.o. i IN-CON d.o.o. radili su na uspostavi centralnog mjesta za zaprimanje, distribuciju i praćenje lagera cjepiva RH (eCEZDLIH) i centralnog e-Cijepnog kartona RH (eCIJEPIH). Upravo su ti raniji ugovori bili referenca da Cuspis d.o.o. dobije ugovore o nabavi usluga korektivnog i adaptivnog održavanja Centralnog upravljačkog sustava.

Zagreb: Vili Beroš dao je izjavu medijima prije početka sjednice Vlade STROGA PROCEDURA Ministarstvo zdravstva: Poništen dio natječaja za projekt eBolnice zbog sumnje na sukob interesa

Što je bila referenca da tvrtka Navada, koja se predstavlja prvenstveno poslovima cvjetnog dekoriranja, dobije posao s Ministarstvom zdravstva?

– Tvrtka Navada dobila je natječaj za nabavu usluge izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije u projektu e-Bolnice zajedno s tvrtkom Dimeros. Te dvije tvrtke su, kao zajednica ponuditelja, jedine dostavile ponudu za predmetnu uslugu. Što se tiče angažmana neovisnih stručnjaka, on je uobičajen u većim projektima te je u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Isto tako, prema tom Zakonu, angažirani stručnjaci u ponudi ne moraju nužno biti zaposlenici ponuditelja. Vezano uz dokaze o profesionalnoj sposobnosti, oni označavaju sam upis u odgovarajući registar, a ne registraciju za neku konkretnu djelatnost. Štoviše, traženje registracije za točno određenu djelatnost smatralo bi se bitnom povredom pravila postupka nabave. Prema tome, ne možemo ulaziti u to što je tvrtka registrirana za više djelatnosti, a kamoli se voditi subjektivnim dojmovima o samoj tvrtki. Zadatak je Ministarstva zdravstva provjeriti u postupcima nabave zadovoljava li ponuditelj zakonom propisane uvjete i upotrijebiti mehanizme u slučaju neizvršenja ugovornih obveza – kaže Beroš.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL 16.4.2021.,Zagreb - Redovita konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite. Vili Beros Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Bivši ministar Ljubičić

Telegram je otkrio i kako je jedini ponuđač za poslove stručnog koordinatora u projektu eBolnice tvrtka Aenona consulting d.o.o., koju je samo dvadesetak dana prije isteka roka za dostavu ponuda osnovao bivši ministar zdravstva u Sanaderovoj Vladi Neven Ljubičić.

– Bivši ministar nije dobio posao. Nakon pregleda dokumentacije i uočenih nepravilnosti natječaj je poništen 13. travnja, prije objave u novinama, jer se nitko drugi nije javio. Provjera nepravilnosti trajala je više od mjesec dana. Utvrđeno je da je povjerenstvo za eZdravstvo, čiji je član N. Ljubičić, u svom radu sudjelovalo i u pripremi elemenata za predmetni postupak javne nabave – opisao je Beroš

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'

“O mojoj ostavci odlučuje premijer”

Primijetili smo da fotografija na kojoj je Index uočio vlasnika Curpisa kako fotografira ministra na javnome mjestu odaje dojam da se znaju.

– Teško je iz fotografije zaključivati o odnosima među ljudima, posebno o tome jesu li znanci ili prijatelji, a pogotovo kad je riječ o fotografiji s javnog događaja u kojem sam koncentriran na ono zbog čega sam na određenom mjestu. Svi ostali zaključci o tome mogu biti samo plod nečije mašte ili konstrukcije s određenim ciljem – odgovara Beroš.

Upitan ostaje li ministar, kaže: – Mogu vam jedino potvrditi da sam ministar zdravstva u Vladi RH. I da dajem sve od sebe na ovoj časnoj poziciji, od odgovora na COVID-19 do provođenja reformi, i pri tome ne kalkuliram. O mojoj ostavci odlučuje predsjednik Vlade. Prethodno je izjavio kako ga ne zanima zadržavanje “fotelje” ministra pod svaku cijenu.

– No nemam običaj napuštati nedovršeni posao. Problemi u zdravstvu ne rješavaju se odlascima ministara zdravstva, već nacionalnim konsenzusom svih političkih opcija – rekao je Beroš.

VIDEO: Plenković odbacio mogućnost rekonstrukcije Vlade: 'Ta tema je na stolu kad je ja stavim'

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • doktorica:

    On je odgovorn za svoj resor,pa i za nabavu,ova izjava je neprimjerena

  • aabbcc:

    ma da on samo da pare da mu drugi, podobni to urade i provjere ...

  • B0rg B0rgova:

    Pa i King ICT je kao informatička tvrtka dobio posao izgradnje naftnih spremnika za Janaf znamo zahvaljujući kome. A kontrolirani Uskok istražuje samo ono što smije istraživati.