Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'

Proizvod je u cijelosti rezultat našeg dizajna i proizvodnje, a kooperanti nam također isporučuju domaći proizvod
21. travnja 2021. u 13:46 19 komentara 78276 prikaza
Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Donedavno je bilo malo poznato, no u Hrvatskoj postoji značajna proizvodnja mobilnih kuća, što smo bolje uvidjeli tek s nedavnim potresima.

vrbovsko JOŠ NIJE SEZONA Domaći proizvođači: Ne nasjedajte na trikove trgovaca! Trgovine su pune lažnog mladog krumpira

Među najrazvijenijim je brendovima samoborski Nord Produkt, vodeći hrvatski proizvođač slavina i kupaonskog namještaja, te kuhinja, a koji je u ovu posebnu nišu ušao prije osam godina. Dosad je proizveo više od 2200 Nord mobilnih kuća, koje zaokružuju njihov cjelokupan proizvodni program, no trenutačno osjeća krizu koju je pandemija koronavirusa ostavila na gospodarstvo. Njihove kućice posljednjih su godina sve traženije za turistički smještaj, a kupci su najveće hrvatske hotelske kuće koje razvijaju luksuzni camping turizam.

No, prošle godine lockdown i neizvjesna sezona zaustavili su investicije i potražnja je, kažu glavni direktori Nord Produkta i tvrtke Nord Mobil Hrvoje Hazler i Iva Jerković, još osjetno slabija iz sektora turizma. Neke narudžbe su odgođene, a upiti više stižu od privatnih kupaca, građana.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product | Autor : Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL 20.04.2021., Samobor - Predsjednik HGK Luka Burilovic u pratnji Stanka Birina, vlasnika tvrtke Nord Product, obisao je pogone tvrtke koja se bavi proizvodnjom mobilnih kucica i stambenih kontejnera. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Prihod od izvoza na 30%

Godišnji kapacitet proizvodnje Nordovih mobilnih kuća je 400, a rekordna je bila 2018. kada su ih proizveli čak 600. Krizu s koronom, u kojoj je usto još i otežano putovanje i na glavna izvozna tržišta Slovenije, Austrije, Njemačke i Švedske, vrijedni Samoborci iskoristili su za razvoj novih proizvoda i jačanje brenda u programu zimskih kuća, koje mogu izdržati temperature do -25 Celzijevih stupnjeva i teret od 600 kilograma po kvadratnom metru krova.

Zahvaljujući tim kućama, ističe Iva Jerković, bilježe i rast izvoza. Oko 15 posto prihoda već ostvaruju u izvozu, a cilj je, kažu u Nord Produktu, da taj udjel poraste na 30 posto. Tomu bi trebalo pridonijeti i akviziranje poznatog slovenskog brenda Armal, posebice na tržištu regije. Nord u ponudi ima više od 30 modela mobilnih kuća, površine od 18 do 40 kvadratnih metara, s time da se kuće mogu modularno spajati, a imaju u cijelosti opremljene kupaonice i kuhinje. Prosječna cijena kuće je 30 tisuća eura za ljetne, a zimske su 10 tisuća skuplje zbog zahtjevnije izolacije.

THEMENBILD - Rijeka Poljoprivredna proizvodnja Hrvatska među najboljima po rastu produktivnosti i proizvodnje u agraru

– Proizvod je u cijelosti rezultat našeg dizajna i proizvodnje, a i ono što ne proizvodimo i što realiziraju naši kooperanti domaći je proizvod – ističe Hazler, koji je o povezivanju domaćih proizvođača po uzoru na Austriju i Njemačku razgovarao i s čelnim ljudima iz Hrvatske gospodarske komore, koji su jučer obišli proizvodne pogone u Samoboru u sklopu akcije Ugradimo hrvatsko.

Nord Produkt sa svojim programima ušao je u Katalog hrvatskih proizvoda, u kojem je upisano oko 1500 proizvoda pogodnih za velike projekte obnove nakon potresa.

Proizvodi visoke vrijednosti

– Ovo je pozitivna poduzetnička priča u Hrvatskoj i potvrda da i u vremenima krize postoje tvrtke koje dobro posluju, koje su ulaganjima u inovacije, istraživanje i razvoj, u nove proizvode uspjele sačuvati visoku razinu proizvodnje dodane vrijednosti. Na vrijeme su uvidjeli da samo kroz vlastitu proizvodnju i zaokruženje cjelokupnog ciklusa mogu imati uspješnu tvrtku, a Komora im stoji na raspolaganju za daljnje jačanje izvoza – ističe Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Napominje kako ni u korona krizi u Nord Produktu nije bilo otkaza i smanjenja broja zaposlenih.

Što se uključenja u obnovu tiče, direktorica Nord Mobila kaže da su suradnji s Fondom za razvoj, te ima mogućnosti za angažman, no više kao kratkoročno rješenje dok se ne provedu sanacije stradalih kuća.

– Razgovaramo o opciji najma ili kupnje kuća – dodaje Iva Jerković.

U međuvremenu, tvrtka u vlasništvu Stanka Birina, koja se u 30 godina razvila iz obiteljske proizvodnje u sustav koji zapošljava oko 200 ljudi, nastoji za potresom pogođena područja i sama pomoći – od svake prodane slavine donira 20 kuna, a cilj je skupiti pola milijuna kuna.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • kastanjer2:

    Što znači da izdrže na -25 stupnjeva C? Jeli se raspadnu na -26?

  • tik tak:

    Pa za te novce ja napravim pravu kuću....

  • Beny:

    Preskupe daščare, u Domprojektu dobiješ pravu montažnu kuću za ove novce.