Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ EPIDEMIJE

Capak objasnio ukidanje mjera: Nema više maski u zdravstvu i socijali, izolacija samo za neke

Zagreb: Nakon ponoći ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
11.05.2023.
u 13:19

Što detaljno znači kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj objasnili su ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

Vlada je danas na sjednici prihvatila odluku  o proglašenju kraja epidemije koronavirusa. Odluka Vlade uslijedila je nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim. 

S obzirom na to da je proglašen kraj epidemije, testiranje na koronavirus više nije obavezno kao niti nošenje maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi. Što detaljno znači kraj epidemije u Hrvatskoj, objasnili su ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

VIDEO Propusnice, maske i prazne ulice: Prisjetite se kako je izgledao život u doba korone

– Konačno smo donijeli odluku o proglašenju prestanka epidemije ove bolesti. Ono što slijedi nove su preporuke. One bi trebale danas biti objavljene. Preporuke koje upućuju na to da je virus još uvijek oko nas i da moramo biti oprezni. Moguće je očekivati neke nove mutacije virusa, potreban je i daljnji nadzor, što ćemo u RH i dalje raditi. Sve mjere Stožera civilne zaštite s današnjim danom se ukidaju – rekao je ministar Beroš. 

– Stvorio se određeni zaštitni imunitet u populaciji, što nam je dalo razlog da se proglasi završetak epidemije. No, virus je još među nama. Treba nastaviti daljnje cijepljenje, sekvenciranje virusa i traženje novih varijanti koje bi mogle pogoršati situaciju. Traženje novih i boljih cjepiva i novih lijekova, držanje klasičnih epidemioloških mjera koje djeluju protiv svih virusa. Više neće vrijediti odluke Stožera. Od ovoga trenutka ne vrijedi više odluka o nošenju maski, to će biti u formi preporuke – pojasnio je Capak. 

– Nema više obavezne izolacije, nošenje maski nije obavezno, ali se i dalje preporučuje u zdravstvenom i socijalnom sustavu. Mjere opreza su potrebne i dalje. Izolacija je obvezna za pacijente kojima je dijagnosticiran COVID, a leže u bolnicama ili su smješteni u ustanovama socijalne skrbi. Za sve ostale preporučuje se da nose masku ako ne prakticiraju izolaciju. Testiranje prilikom ulaska u zdravstvene ustanove ili prijema u domove za starije i dalje se preporučuje – rekao je Capak te dodao kako je stožer raspušten. 

Ministra Beroša novinari su pitali kako misli riješiti prosvjed medicinskih sestara. 

– Mi kontinuiramo razgovaramo, u tijeku je gransko pregovaranje o kolektivnom ugovoru, to je trenutak kada se razgovara o materijalnim pravima. Ti pregovori nisu završeni, oni se događaju i dalje. Mi sad imamo tezu da će se svim sestrama s određenim stupnjem priznavati isti koeficijent. Ali neće. Postoje položajna mjesta kojima će se taj kriterij i koeficijent priznavati, ne svima – onima koji završe školu. Nije potrebno da su sve sestre višeg edukacijskog stupnja jer nam onda neće imati tko raditi osnovnu njegu na odjelu – rekao je Beroš. 

VIDEO Kraj pandemije i u Hrvatskoj: Vlada prihvatila Berošev prijedlog

Komentara 4

EJ
ejStef
13:50 11.05.2023.

Ajd, fala bogu, napokon bez maski u čekaonicama i apotekama... Došla korona, gripa skoro nestala. Kaže mi poznata iz zarazne da im se tu i tamo pojavi netko s gripom, no dosta su puni onih s koronom...

YO
yopi
15:04 11.05.2023.

A tko ce odgovarat za socioekonomske posljedice?

NO
Nordik
13:50 11.05.2023.

Beroš i Capak mogu natrag u anonimnost neće nam biti više potrebni. Ove probleme s sestrama i doktorima će riješiti Veliki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije