Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Vlada prihvatila odluku o kraju epidemije koronavirusa: 'Nema više potrebe za mjerama'

Zagreb:  212. sjednica Vlade RH održana je u NSK
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
11.05.2023.
u 11:46

Odluka Vlade uslijedila je nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Vlade na kojoj je prihvaćen prijedlog odluke o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. To znači kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj zbog čega će se ukinuti mjere Stožera civilne zaštite. Testiranje na koronavirusa više neće biti obavezno, kao niti nošenje maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi. 

 

Odluka Vlade uslijedila je nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim. 

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rekao je da smo ovaj tjedan obilježili Dan Europe, a dotaknuo se i obnove od potresa. 

- S jučerašnjim danom smo iskoristili sredstva od 319 milijuna eura za petrinjski potres. U Zagrebu smo na današnji dan na 551 milijun eura od 683 milijuna eura. Preostalo nam je potrošiti 132 milijuna eura u narednih 45 dana što će se sigurno ostvariti. U cijelosti ćemo konzumirati podršku koju smo dobili - rekao je Plenković. 

- Donosimo odluku o kraju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj slijedom odluke Svjetske zdravstvene organizacije koja je kazala da nakon više od tri godine nije javnozdravstvena opasnost. Važno je da izvučemo pouke u daljnjim suočavanjima s ugrozama ovoga tipa. HZJZ će objaviti kako se dalje ponašati u vezi COVID-19 - rekao je Plenković. 

Ministar financija Marko Primorac iznio je informacije o korištenju sredstava prikupljenih od dodatnog poreza na dobit. Rekao je da će taj novac ići najugroženijim građanima. 

- Do 8. svibnja 2023. godine zaprimljene su 353 prijave o dodatnom porezu na dobit a iskazana obveza iznosi 236 milijuna eura. na dan 5. svibnja ukupno je u državni proračun uplaćeno 213 milijuna eura. Dio sredstava smo rasporedili već u travnju, ukupno nešto više od 102 milijuna eura. 130 milijuna eura još je ostalo za raspodjelu u sljedećim paketima mjera o čemu ćemo informirati hrvatsku javnost  - rekao je ministar Marko Primorac. 

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je prijedlog odluke o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. 

- Sukladno procjenama HZJZ-a bolest Covid-19 će vjerojatno trajno biti prisutna u populaciji, ali manjim intenzitetom. Svjetska zdravstvena organizacija 5. svibnja objavila je da koronavirus više ne smatra ugrozom. Proglašenje kraja epidemije temelji se na do danas stečenim saznanjima o virusu, a u ovom trenutku nema više potrebe za mjerama. Stoga predlažem vladi odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. - rekao je Vili Beroš. 

Ministar Davor Božinović rekao je da je stožer donio ukupno 530 odluka, a sada će se donijeti 531. odluka o ukidanju obveze nošenja maske za lice u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi. Ministar je podsjetio kako građani trebaju nakon ukidanja epidemije koronavirusa zamijeniti svoje istekle isprave u roku od 30 dana. 

- Preciznije, u roku od 30 dana moraju podnijeti zahtjeve za izdavanje obveznih isprava. Obvezna isprava je osobna iskaznica, a putovnica i vozačka nisu osim ako se ne koriste - rekao je Božinović. 

Komentara 23

GR
Greben
12:15 11.05.2023.

Babinjak - noravednost- oskudica grobara je poprilicna u RH. Posaljite CV i primit ce vas sigurno.

AM
amorphius
13:22 11.05.2023.

konačno, opet možemo sa temperaturom od 39 na posao. to se zove sloboda a ne korona haha

NO
Nordik
11:54 11.05.2023.

Hvala Vladi i HDZ-u na pobjedi nad pandemijom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije