Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bernardica Juretić:

'Zbog definicije obitelji nije trebalo povlačiti Obiteljski zakon'

Bernardica Juretić Rožman, bivša ministrica (2016.)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
01.10.2017.
u 11:18

Premijer bi trebao predložiti smjenjivanje ministrice Murganić ako nije znao što piše u zakonu, kaže Nada Turina-Đurić u ime GLAS-a

Koliko će se povučeni Nacrt Obiteljskog zakona dorađivati, ne zna se jer sada to više ne ovisi o radnoj skupini i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, već je predmet političke i koalicijske rasprave.

Vrijednosni sustav

Strasti oko naprasno povučenog nacrta ne smiruju se. Stranka GLAS zatražila je ostavku ministrice Nade Murganić.

– U situaciji u kojoj premijer i ministrica ne znaju što piše u zakonu, odnosno to saznaju nekoliko sati nakon što su ga dali u javnu raspravu, pa ga povlače, jedino je moguće da se ministrica povuče kao resorno nadležna i prije svega kao glavni krivac što se sve to dogodilo – kazala je Nada Turina-Đurić na konferenciji za novinare u Saboru. Ne povuče li se ministrica sama s funkcije, smatra, premijer bi trebao predložiti njezino smjenjivanje, “ako mu je za vjerovati da nije znao što piše u nacrtu”.

– Ne dogodi li se to, GLAS će pokrenuti pitanje povjerenja ministrici Murganić – kaže Turina-Đurić. Povučeni nacrt nazvala je pravim licem Plenkovićeve Vlade i dodala kako su, nakon premijerove poruke da “može što hoće”, očito i na nižim razinama shvatili da mogu raditi što im se prohtije.

Navela je i niz problematičnih formulacija iz povučenog Nacrta Obiteljskog zakona, poput odredbe koja propisuje da bračni drugovi moraju jedno drugom biti vjerni i održavati skladne odnose.

– Mogla bih dodati samo – amen – ironična je Turina-Đurić. U GLAS-u smatraju da povučeni nacrt nudi dogmatski vrijednosni sustav, da propisuje vrijednosti koje nisu općeprihvaćene u društvu, krši ljudska prava, nedorađen je, kontradiktoran, ne definira korake kojima bi se osigurala provedba zakona... – Izmjena kompletnog zakona samo zato što je sad u Vladi drukčiji vrijednosni sustav, nije prihvatljivo u društvu članice EU – kažu.

Bit zakona

Dok je intencija sadašnjeg zakona dobrobit djeteta, nacrt novog na prvo mjesto stavlja zaštitu braka i obitelji, smatra bivša ministrica Milanka Opačić.

– Što znači štititi obitelj? Ako su ljudi svojom voljom ušli u brak i svojom voljom žele iz njega izaći, zašto se država miješa? Država treba zaštititi djecu ako su ugrožena, u ostalo se ne treba miješati – ističe Opačić. Nelogičnom smatra namjeru ukidanja instituta koji su se u praksi pokazali dobrima, poput roditeljskog plana i tablice s okvirnim iznosima alimentacije. – S roditeljskim planom, 70 posto parova rastalo se bez sudskih i odvjetničkih troškova, a sada će djecu opet razvlačiti po sudovima. Zašto ukidati tablice koje su orijentir pri određivanju alimentacije? – pita Opačić.

Bernardica Juretić-Rožman pak smatra da zbog definicije nije trebalo povlačiti nacrt a da se ne vidi bit zakona, jer smisao javne rasprave i jest da se čuju primjedbe.

– Nisam pročitala tekst nacrta pa ne znam je li suština ista kao naš prijedlog koji je prošao javnu raspravu – kaže. Naime, ministrica Murganić imenovala je novu radnu skupinu, dosta sličnog sastava, koja je iznova radila na Nacrtu OBZ-a.

Komentara 41

KT
Kolo_Tg
11:31 01.10.2017.

Bolesno je da oni koji nemaju obitelj niti ce nju imati toliko bruje. Obitelj je muž i žena, ako Bog da dijete ili djeca. Osnova je muž i žena, da bi bila obitelj ne moraju nuzno biti djeca. Obitelj nisu Ante i Stevo ili Milica i Kata; ajmo sad oni koji zive kao zivotinje recite sto imate ovo je prilika širenja zzarate.

NV
NV
11:23 01.10.2017.

U pravu je. Nacrt se popravi u saboru.

Avatar tituš
tituš
11:38 01.10.2017.

Da povukli su ga na brzinu, sad će to stručnjaci u Vladi, Plenković na čelu, pobočnicom Murganić, glavnim revizorom Štromarom, savjetnicima Memedijem i Radinom i ovjeroviteljem Pupavcom složiti kako treba i ugraditi klicu zla, baš kao što je i u Ustavu zadržan antifašizam, u zakon će staviti klicu sotone, rodnu ideologiju ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije