Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bernardić za potpunu legalizaciju marihuane i omogućavanje uzgoja industrijske konoplje

Tijekom slobodne rasprave ustvrdio je kako bi se Sabor trebao baviti zakonima koji kogu stvoriti uvjere za jači rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, kao što je, recimo, zakon koji će omogućiti uzgoj industrijske konoplje
14. ožujka 2019. u 13:50 13 komentara 439 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je u Saboru predložio da se konačno u Hrvatskoj omogući uzgoj industrijske konoplje uz iskorištavanje cijele biljke te se založio za potpunu legalizaciju marihuane.

Sunčana Glavak Rasprava u Saboru 'Ukrasti ili zatajiti novac, voziti pijan... za to treba odgovarati'

Tijekom slobodne rasprave ustvrdio je kako bi se Sabor trebao baviti zakonima koji kogu stvoriti uvjere za jači rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, kao što je, recimo, zakon koji će omogućiti uzgoj industrijske konoplje. Podsjeća da je u studenom prošle godine u prvom čitanju u saborsku proceduru poslan prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droge, temeljem kojih industrijska konoplja više ne bi bila uvrštena u popis biljaka iz kojih se može uzgojiti droga.

- Sad je sredina ožujka, a nema zakona, pa mnogi odustaju od proizvodnje, a oni proizvođači koji se i dalje time bave žale se na nepovoljan položaj jer ne mogu poput svojih europskih kolega iskoristiti cijelu biljku u proizvodnji – tvrdi Bernardić. Industrijska konoplja u Hrvatskoj se uzgajala na 2,5 hektara zemlje, a u 2016. proizvodnja je pala na tisuću hektara, odustali su od proizvodnje i potencijalni strani investitori, nastavlja šef SDP-a.

- Neki od problema su da u Hrvatskoj nema domaćih proizvođača certificiranog sjemena koje se zbog toga mora kupovati vani, kod nas nije legalna proizvodnja ulja od cvjetova koje se onda također proizvodi vani, pa opet uvozi. Za uzgoj industrijske konoplje ima veliki broj pozitivnih argumenata, od biljke se može proizvoditi preko 10 tisuća proizvoda – poručuje Bernardić dodavši kako ni za plasman proizvoda nema ograničenja u količini jer je potražnja veća od proizvodnje.

Zagreb: Na Trgu potpisivana peticija "Stop poskupljenju cijena komunalnog otpada" IZBORI Maras ocijenio rezultate SDP-a u Lici katastrofalnim

Treba uzeti u obzir, nastavlja, da smo turistička zemlja, pa misli da bi na dnevni red trebalo staviti i raspravu o potpunoj legalizaciji marihuane.
- Mogli bi ostvarivati prihode koje bi zatim mogli usmjeravati na otvaranje novih radnih mjesta. Mogli bi imati rast BDP-a, industrijske proizvodnje, ali i turističke ponude. Otvara nam se mogućnost da postanemo lider EU u proizvodnju kanabisa – zaključio je Bernardić.

Video: Ivan Sinčić na Povjerenstvu

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • sjs:

    To majstore, glasam za tebe.

  • kopa.com:

    Vezano uz to ukiniti ogranicenje brzine u saobracaju.

  • jurica.kovač:

    ON to da se nebi morao skrivat,vjerovatno će za koji dan tražit i da se dozvoli koncetracija od barem 1,5 promila alkohola dok vozi da ne bi imao problema.