Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antifašizam jedini odgovor

Bernardić: Uklanjaju se simboli antifašističke borbe

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.05.2018.
u 12:11

Antifašizam je, kazao je, bio jedini odgovor na zlo te stoga danas moramo baštiniti njegove pozitivne tekovine

Čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je u srijedu kako je tragična činjenica da se u Hrvatskoj po brojnim općinama i gradovima uklanjaju simboli antifašističke borbe te mijenjaju imena ulica i trgova.

'Nažalost, jedan nedavni primjer uklanjanja Trga maršala Tita je primjer našeg glavnog grada, grada Zagreba. Povijesnim revizionizmom i mijenjanjem ulica i trgova bave se oni koji nemaju nikakvu ideju i nikakvu viziju za budućnost, dok u isto vrijeme naši ljudi hodaju europskim ulicama i trgovima tražeći posao', rekao je Bernardić u svojoj slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Antifašizam je, kazao je, bio jedini odgovor na zlo te stoga danas moramo baštiniti njegove pozitivne tekovine.

'Mladi u Republici Hrvatskoj moraju znati, a da bi znali moraju čuti i moraju učiti u školama kakav je to zločin počinjen u Drugom svjetskom ratu. To samo pokazuje koliko je važno imati jasan stav o ovom zvjerstvu koje je krvoločno ubilo milijune, desetke milijuna nedužnih civila', poručio je Bernardić.

Po njegovim riječima, jedni se danas uopće ne izjašnjavaju o pitanju antifašizma, a drugi se srame. 'Dokaz je da nad obilježavanjem Dana pobjede nad fašizmom nisu htjeli dati pokroviteljstvo', poručio je. 

'Hrvatski Ustav je vrlo jasno potvrdio da su partizani bili jedina legitimna vojska u Hrvatskoj u Drugome svjetskom ratu. S druge strane imamo ustaše koji su bili na strani poraženih fašističkih ideologija i radili strašne zločine poput onog u Jasenovcu', rekao je.
SDP će, poručio je, kada treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku vratiti dignitet i dostojanstvo obilježavanju te tragedije, a u Jasenovcu ćemo opet imati samo jednu kolonu.

Komentara 20

ZL
zlako
14:06 09.05.2018.

Titofašistička borba za ubijanje,klanje i otimanje je ujedno i borba protiv Hrvata općenito a sve na Markovu rečenicu da su Hrvati otpad ljudskog roda i moraju biti istrebljenii.

RI
rightside
14:23 09.05.2018.

pa dokle vise?? ti antifasisti su se borili za svoju jugoslaviju,, te drzave vise nema i nemogu oni sad pricat o nikakvim zaslugama da su svojom "borbom" stvarali neovisnu hrvatsku,,pa druze bero, dok si bilo mali, tvoji na celu sa drugom racanom nisu ni htjeli dat glasove za neovisnu hrvatsku, sjecas se?? e to zapamti,,ko i ovo da su neovisnu hrvatsku stvorili hrvatsko branitelji,nikakav mesic, terselicka, habulin il koji drugi titovi borci,,

Avatar imotska115
imotska115
14:48 09.05.2018.

A sto drugo reci, bolestan čovjek koji samo govori o jednoj strani i to bolesnoj strani komunizma. Zaboravio je naglasiti sto se dogodilo sa tisuće i tisuće Hrvata za vrime juge,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije