Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP

Bernardić: U slučaju najma mercedesa majke ministrice Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju

Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije Kluba zastupnika SDP-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
21.03.2019.
u 13:21

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u četvrtak da u vezi luksuznog mercedesa koji je unajmila majka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u četvrtak da u vezi luksuznog mercedesa koji je unajmila majka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju, te da Vlada u zadnjih šest mjeseci nije učinila ni jedan korak bliže rješenju problema Uljanika. Upitan radi li se možda o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u, Bernardić je s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru pozvao ministricu Žalac da, ako ima indicija, to prijavi nadležnim institucijama.

Bernardić: Sumnja na korupciju i teška kaznena djela

Bernardić smatra da ima puno indicija o pogodovanju pri kupnji autobusa, o korupciji prigodom javnog natječaja "najbrži prst", pa do zadnjeg slučaja kada je mercedes u najam uzela "starija gospođa, jedna baka". "Zar oni zaista misle da su hrvatski građani budale koji je to ne vide", upitao je Bernardić ustvrdivši kako se radi o ozbiljnoj sumnji na korupciju i teška kaznena djela.

Što se tiče Josipa Stojanovića Jollya, čija je tvrtka iznajmila mercedes ministričinoj majci, za kojeg se sumnja da je dao ulaznicu za utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ministru financija Zdravku Mariću, Bernardić je rekao da je Marić poznat po aferama - od Agrokora do asistiranja skupini Borg pri pisanju "lex Agrokor", a svoju je sestru de facto stavio u odjel Hanfe.

U konkretnom slučaju mislim da ima posla za policiju, Državno odvjetništvo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i taj posao treba prepustiti njima, drži Bernardić. Također je upitao zašto Vlada ne reagira na stanje u hrvatskim brodogradilištima i zatražio da izvješća koja su primali bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić i aktualni ministar Darko Horvat budu javno dostupna.

Je li se glavni državni odvjetnik "vratio s godišnjeg odmora"

Građani imaju pravo znati kako je utrošen novac "upumpan" u brodogradilišta, jer je očito da je utrošen nenamjenski, nestao je iz Uljanika. Za to netko trebao odgovarati, poručio je Bernardić i upitao je li se glavni državni odvjetnik "vratio s godišnjeg odmora" s obzirom da je prije šest mjeseci bio u brodogradilištu Uljanik, a nema informacija što je nakon toga poduzeo.

Bernardić smatra da se problem brodogradilišta 3. maj može lako riješiti, jer je ušao sa "čistim novcem" u grupaciju Uljanik, bez ikakvih dugova. To mora biti imperativ, a problem Uljanika treba riješiti tako da se sačuvaju radna mjesta i brodogradnja u Hrvatskoj. Ustvrdio je kako nije moguće spasiti brodogradilišta bude li se primjenjivao HDZ-ov model - "pogodujem strateškom partneru, dajem mu novac hrvatskih građana, a on umjesto da ga uloži u brodogradilište, otjera radnike i njime sagradi marine i hotele".

Grčić: Vlada je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić rekao je kako je neupitno da je Vlada u slučaju Uljanika sama sebe dovela u prilično bezizlaznu situaciju, jer je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni i postavi uvjet da država preuzme 100 posto dugova Uljanik grupe.

Vladu bi trebalo pitati koja je uloga strateškog partnera i s koji novcem planira ući i u kojem postotku planira sudjelovati u restrukturiranju brodogradilišta, rekao je Grčić podsjetivši da je strateški partner u programima iz 2013. trebao sudjelovati s najmanje 40 posto troškova restrukturiranja. Ako su procijenjeni troškovi restrukturiranja 7 milijardi kuna, onda strateški partner mora u tome participirati, a ne samo hrvatska država, poručio je Grčić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije