Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
talijanski izbori

Berlusconiju prihvatljiva koalicija s ljevicom, ali s Montijem nikako

'A combination photo shows puppets of Italian politicians (clockwise, from L to R) Silvio Berlusconi, Pier Luigi Bersani, Beppe Grillo, Mario Monti during the filming of a television show in Rome Febr
'TONY GENTILE'
26.02.2013.
u 22:09

Berlusconi drži da ne bi bilo korisno ići na nove izbore. na Twitteru je napisao kako mu treba vremena da razmisli o velikoj koaliciji

Nakon rezultata talijanskih parlamentarnih izbora jasno je jedno – nemoguće je sastaviti vladu koja bi u oba doma imala većinu pa je jedina mogućnost ili stvoriti koaliciju između lijevog i desnog centra ili novi izbori.

– Ne mislim da bi bilo korisno ponovno izaći na izbore. Osim nas, nitko nema izborni program o kojem bi se moglo raspravljati – izjavio je jučer čelnik desnog centra Silvio Berlusconi, koji kaže da se ne treba plašiti ni financijskih tržišta ni spreada, razlike u vrijednosti između njemačkih i talijanskih državnih obveznica jer \"izbori ne utječu na financijska tržišta koja idu svojim putem, koja su neovisna i pomalo luda\". Nije istina da burze ne prate talijanske izbore. Kada su jučer u 15 sati bile objavljene prve projekcije prema kojima je lijevi centar mogao sastaviti čvrstu vladu, milanska je burza odmah bila četiri posto u plusu, a spread je pao na 255 točaka. Kasnije su burze završile u negativi, a i danas pokazuju minus. Spread između njemačkih i talijanskih obveznica popeo se pak na gotovo 350 točaka. Može li desni i lijevi centar postići suglasje kako bi se stvorila vlada nacionalnog jedinstva i čime bi se velik Grillov uspjeh zaobišao?

\"Sporazum s Bersanijem? Treba nam vremena za razmišljanje. U svakom slučaju, nikakav sporazum s Montijem\", napisao je Berlusconi danas na Twitteru. Izjave političkih čelnika, dakle, treba pratiti na Twitteru. A, što kaže Grillo?

\"Postali smo prva snaga, i to samo u tri godine, bez novca. Nikad nismo ispostavili račun za troškove\", napisao je Beppe Grillo na Twitteru. I Grillo drži da će na kraju Bersani i Berlusconi koalirati.

\"Hoće, jer moraju, ali mi ostajemo glavna prepreka. Mogu zajedno ići naprijed sedam-osam mjeseci, no situacija će se pogoršavati. Mi ćemo ih držati pod kontrolom i nastavit ćemo s našim prijedlozima. Da voda bude državna, da državne budu škole i zdravstvo... Budu li nas slijedili, dobro, u suprotnome će borba biti jako teška za njih\", poručuje Grillo.

Tsunami tour, kako je nazvana Grillova kampanja, ostavio je za sobom ruševine tradicionalnih stranaka. Mogu li ga druge stranke slijediti? Bude li se za sedam do osam mjeseci ponovno moralo izaći na birališta, kakvi bi mogli biti rezultati? Grillo drži da bi na sljedećim izborima mogao potpuno pomesti stranke i osvojiti više od većine. Populizam na kvadrat ili novo shvaćanje politike?!

Komentara 5

Avatar bok
bok
22:18 26.02.2013.

Pravi cikrku s i Italiji. Berlusconi je "persona non grata" kod vecine politicara europe.

PP
Peter Petrovic
22:20 26.02.2013.

neko je tu pobjega iz muzeja vostanih licnosti, samo usi u prirodi su mu ko 2 lopate a na slici suga postedili.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
22:42 26.02.2013.

Ako Gargamel i Mumija uđu u koaliciju....ahahahahh.... che divertimento....bit će to najveća inspiracija za Grilla....i za njegovo zezanje....ali najvažnije je da vlada bude stabilna....samo ne zna se do kada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije