Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA ZIME Ove godine hidroponska proizvodnja rajčice počinje ranije

Berba iz staklene vune ove godine donosi 250 tona rajčica

02.02.2009.
u 15:57

Orahovačka zadruge Eurovoće i ove će sezone, treću u nizu, nastaviti s proizvodnjom rajčica, sve popularnijim hidroponskim načinom. U dva plastenika na površini od gotovo sedam tisuća četvornih metara, prije dva tjedna posađeno je hidroponskim načinom, u staklenu vunu, 19.100 sadnica rajčice. Iako su kapaciteti staklenika poveći, tijekom sezone proizvodnje u plastenicima radi svega osam djelatnika . To je dovoljno da hidroponsku proizvodnju do posljednje berbe posluži bez problema.

Proizvodnja kreće ranije
- Iskustva od prethodne dvije godine dala su nam na razmišljanje da s proizvodnjom krenemo dva tjedna ranije kako bi prve rajčice iz naših plastenika ubrali oko Uskrsa. Berbe koje će trajati sve do konca studenog bit će naporne i teške, no ako bude sve u redu s ovih površina planiramo ubrati oko 250 tona rajčice - rekao je voditelj plasteničke proizvodnje orahovačkog Eurovoća Goran Suhi. Ove će se godine u ovakvom način proizvodnje prvi puta primijeniti i biološka zaštita.

- Težimo ekološkoj proizvodnji, jer ekološke namirnice sve su traženije na europskom tržištu. Želimo doći do svih potrebnih cetrifikata jer tako proizvedena rajčica mora imati višu cijenu od onih iz konvencionalnog uzgoja - tvrdi Suhi. Iako plastenička proizvodnja ima prednosti, prvenstveno u postizanju većih prinosa nego na otvorenom, nedostaci se očituju u većoj opasnosti od napada štetnika i bolesti.

- Štetu smo prošle godine imali i od jakog vjetra, koji je pokidao foliju s tisuću metara četvornih plastenika, pri čemu nam je stradalo 10 tona plodova zrelih za berbu, no to je rizik posla. Samo se možemo nadati da će ove godine sve biti u redu, te da ćemo našu rajčicu uzgojiti na najbolji mogući način - objašnjava Suhi.

Već prodali proizvodnju
- S plasmanom proizvoda nemamo problema, naša proizvodnja je u biti već prodana. Možemo se samo nadati da nam veliki trgovački lanci neće rušiti cijenu - zaključio je Goran Suhi iz Eurovoća.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije