Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.02.2018. u 08:23

Postoji više nesuglasica nego točaka o kojima se Zagreb i Beograd slažu i zasigurno susret Grabar-Kitarović – Vučić neće riješiti ta pitanja, ali je potrebno razgovarati.

Što će donijeti posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu u koji ga je pozvala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović? Ne znamo. Hoće li biti pozitivnih učinaka? Teško je kazati. Slična si je pitanja postavljao papa Franjo prije pohoda Gruziji i Azerbajdžanu (2016.) razmišljajući što će donijeti razgovor s pravoslavcima. Ali ključni je odgovor bio: Nikad se svađati!

“Što trebam činiti sa susjedom, s pravoslavcem? Biti otvoren, prijatelj. Trebam li ga obratiti? Nikada se ne smije voditi prozelitizam, to je veliki grijeh”, govorio je Franjo. Postoji više nesuglasica nego točaka o kojima se Zagreb i Beograd slažu i zasigurno susret Grabar-Kitarović – Vučić neće riješiti ta pitanja, ali je potrebno razgovarati.

“Moje ustavne obveze podrazumijevaju promicanje i zaštitu interesa Hrvatske. Jedan je od ključnih interesa razvijati dobre odnose sa susjednim zemljama. Zbog toga snažno branim i vodim politiku iskrenog dijaloga”, kazala je Grabar-Kitarović.

“Važno je razgovarati i pokušati riješiti probleme, ali ne samo iz prošlosti. Ti razgovori bit će korisni za Srbiju i Hrvatsku. Ići ću u najboljoj vjeri da ćemo napraviti nešto dobro za budućnost naše djece. Gore od sadašnjeg stanja ne može biti”, stigao je Vučićev odgovor iz Beograda. Vjerojatno u diplomaciji Zagreba i Beograda ima onih koji smatraju da nije vrijeme za hrvatsko-srbijanski susret na vrhu te kako prethodno jedni moraju učiniti ono što drugi žele.

Vjerojatno nikada Beograd neće biti suglasan s mišljenjem Zagreba o Domovinskom ratu, ali ne treba u Srbiji nikoga ni uvjeravati da mora promijeniti mišljenje. Ne treba voditi prozelitizam. Povijest se ne može izmijeniti. To je dovoljno. Ali sila je uvijek poraz. Siliti nekoga da promijeni mišljenje prije nego što se sjedne s njime za stol je porazno. Dijalog je proces. Dijalog ne poznaje granice. Bitno je da u Zagrebu i Beogradu ima onih koji žele razgovarati, a koliko je to važno, vidi se i po pozitivnim reakcijama od Washingtona do Bruxellesa.

 

Komentara 2

PR
prajdali100
18:48 01.02.2018.

S kojim pravom ste uklonili moj sasvim korektan komentar !? Što je u njemu bilo uvredljivo ???? Sram vas bilo ! I Vi pričate o slobodi govora,novinarstvu....

BA
bakulušić
08:43 01.02.2018.

Ne treba Beogradu mijenjati mišljenje nego svijetu treba reći istinu a tu su zakazale sve hrvatske vlade, hrvatska diplomacija, hrvatska znanost... Mediji nisu zakazali jer hrvatski mediji ne postoje a nisu ni postojali. Tu bismo morali platiti tuđe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije