Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Benedikt nije koautor knjige protiv Franje, autor je jednog članka

Šef Ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni je vezano za sadržaj knjige rekao da je “stajalište pape Franje o celibatu poznato”. Spomenuo je riječi pape Franje iz siječnja 2019. da nije za uvođenje opcionalnog celibata
15. siječnja 2020. u 09:51 0 komentara 273 prikaza
papa Benedikt
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Papa emeritus Benedikt XVI. “nije napisao knjigu s kardinalom Sarahom”, obznanjuju Ratzingerovi suradnici nakon što je objavljeno da 15. siječnja u Francuskoj izlazi knjiga “Iz dubine našeg srca” kojom “autori” upozoravaju papu Franju da ne prihvati odluku Biskupske sinode o Amazoniji kojom bi se dopustilo zaređivanje oženjenih uglednih članova zajednice.

papa (1) homilija u Arezzu Papa Benedikt XVI. protiv materijalističkog mentaliteta

U uvodu knjige kaže se da je Ratzinger napisao da “ne može šutjeti” vezano za pitanje celibata. Zapravo, kao što se moglo odmah pretpostaviti, sve oko objavljivanja knjige je medijska obrada za njezino propagiranje, a prije svega namjera konzervativnih struja unutar Crkve da još jednom napadnu papu Franju.

Nije vidio naslovnicu

Iz izvora bliskih Ratzingeru čak se govori o “evidentnoj izdavačkoj i medijskoj operaciji u kojoj Ratzinger ne želi sudjelovati i kaže kako je potpuno izvan toga”.

Uostalom, kada je najavio svoje odricanje Benedikt XVI. je kazao da se nikada neće upletati u djelovanje pape koji bude izabran poslije njega.

Umirovljeni Ratzinger pridržavao se tog svog obećanja i više je puta kazao da je Franjo jedini papa, pa se odmah posumnjalo u istinitost njegova koautorstva u pisanju knjige.

papa (1) Vatikan Papa Benedikt XVI. povlači se: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

Urednik knjige Nicolas Diat već je objavio knjige s afričkim konzervativnim kardinalom Robertom Sarahom, primjerice 2017.

“Snagu šutnje” (“La force du silence”) za izdavačku kuću Fayard koje je sada urednik, a 2019. zajedno su napisali knjigu “Dolazi večer, a dan propada” (“Le soir approche et déjà le jour baisse”).

Oko 100.000 primjeraka knjiga koje je napisao s gvinejskim kardinalom otkupile su američke katoličke desničarske fundacije. U uvodu piše kako su “dvojica autora”, premda je Ratzingerov prilog o svećeništvu vrlo kratak.

Zapravo, Benedikt XVI. je već nekoliko mjeseci pisao o svećeništvu, a Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, zamolio ga je da vidi taj tekst.

Ratzinger mu ga je poslao nakon što je bio preveden s njemačkog na talijanski jezik jer je znao da Sarah piše knjigu, pa je mislio da mu eventualno može poslužiti.

Ratzinger nije nikada vidio naslovnicu knjige na kojoj piše da su njezini autori dvojica, jer takvo što vjerojatno ne bi odobrio. Sada će papa emeritus zatražiti da se s naslovnice knjige ukloni njegovo ime kao koautora i da bude potpisan samo pod svoj članak.

Papa Franjo i Benedikt XVI. ZAREĐIVANJE SVEĆENIKA Što se krije iz navodnog sukoba dvojice papa: Franjo ne odustaje od celibata

Čeka se pobudnica

Sarah izjavljuje kako je Benedikt XVI. znao da se piše knjiga te da su razmijenili nacrte tekstova. Sarah na Twitteru objavljuje i popratna pisma koja mu je napisao Ratzinger, ali iz njih se ne vidi da zajedno rade na knjizi.

U posljednjem pismu koje je Ratzinger uputio Sarahu 12. listopada 2019. stoji: “Što se mene tiče, tekst može biti objavljen u obliku koji želite”.

Time Sarah drži kako je Ratzinger znao da će njegov tekst biti objavljen. Da, ali postoji razlika je li tekst objavljen unutar jedne knjige i između toga da zbog kraćeg teksta u njoj biva “promaknut” u koautora.

Šef Ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni je vezano za sadržaj knjige rekao da je “stajalište pape Franje o celibatu poznato”. Spomenuo je riječi pape Franje iz siječnja 2019. da nije za uvođenje opcionalnog celibata.

„Smatram da je celibat dar za Crkvu”, rekao je tada papa Franjo. S posebnim zanimanjem čeka se objava pobudnice pape Franje o Biskupskoj sinodi o Amazoniji, odnosno hoće li njome omogućiti časnim oženjenim članovima amazonske zajednice da postanu svećenici kao što su to izglasali biskupi.

DOBRO RASPOLOŽEN Nakon incidenta s udaranjem žene po ruci, Papa poljubio časnu sestru

Dakle hoće li Franjo poslušati savjet Biskupske sinode ili Saraha? Drugo, hoće li s naslovnice knjige, možda novog izdanja, biti isključeno Ratzingerovo ime? U svakom slučaju, mediji su pronašli “novu vatikansku aferu”.

BLISKI SUSRET S GRDOSIJOM
Fascinantan trenutak: Dron snimio što je kit učinio kada je došao do jet skija
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.