Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPALI PREGOVORI SA SDP-om

Ništa od točkaste koalicije, Benčić: 'Do dogovora nije došlo, izlazimo u dva bloka'

Zagreb: Sandra Benčić o intervjuu europske tužiteljice Laure Kovesi i hrvatske europske tužiteljice Tamare Laptoš
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
22.03.2024.
u 18:51

Parlamentarni izbori trebali bi se održati 17. travnja, iako i ovdje postoje određene nedoumice, s obzirom na to da je predsjednik Republike Zoran Milanović odabrao srijedu umjesto tradicionalne nedjelje

O ishodu pregovora sa SDP-om o točkastoj koaliciji u sjedištu Možemo! na konferenciji za medije govori Sandra Benčić. Naime, Možemo! je planirao u četiri izborne jedinice u kojoj nemaju stranačku bazu nastupiti u koaliciji sa SDP-om i Centrom, u cilju rušenja HDZ-a, no pojavile su se glasine kako je taj dogovor propao.

Sandra Benčić večeras je na medijskoj konferenciji potvrdila da je nakon pregovora sa SDP-om zaključeno da je bolje da te stranke na izbore izađu samostalno. - Pripremili smo se da izlazimo samostalno na izbore, izabrali smo četiri izborne jedinice, tražili smo ono što je realno i što dopirnosi zajedničkom uspjehu. Nismo se na kraju dogovorili, ali ne možemo reći da pregovori nisu bili korektni - zaključila je.

- Prije no što smo dali ponudu, napravili smo istraživanje o tome kako stojimo u te četiri izborne jedinice kako bi naša ponuda bila realna. Nakon što smo dobili istraživanje i podatke istraživanja iznijeli smo ponudu u pregovorima. Istraživanje je pokazalo da u sve četiri izborne jedinice imamo mandat, a u samo jednoj jedinici se radi da je mandat manje vjerojatan. U dvije od četiri izborne jedinice nosimo više od jednog mandata, tj. radi se o ekstra prednosti - otkrila je Benčić.

Zbog navedenog, Možemo! je zahtjev temeljio na minimumu od četiri mandata u četiri izborne jedinice, no do dogovora nije došlo. Ipak, Benčić je istaknula da su pregovori tekli u ugodnom tonu te da su sve stranke zajedno odlučile da je samostalni izlazak najbolja opcija. SDP je Možemo! ponudio dva mandata, kaže Benčić, ponavljajući da su pregovori bili korektni i bez smicalica. Najavila je da će u kampanju biti uložen maksimalan trud, kako glasovi ne bi "otišli u vjetar" te da se planira posebna kampanja za četiri izborne jedinice u kojima je ljevica tradicionalno slabija od desnice.

POVEZANI ČLANCI:

Usprkos svemu, kaže, Možemo! i dalje dolazi na sutrašnji prosvjed koji organizira 11 oporbenih stranaka ljevice u više hrvatskih gradova. - Idemo i dalje na prosvjed, nema ljutnji ni repova, sve smo napravili u dogovoru. Dolazimo sutra na prosvjed jer želimo poslati poruku koliko je važno izaći na izbore i koliko je važno pobijediti HDZ. Mi nemamo namjeru u ovoj kampanji ići protiv bilo koga osim protiv HDZ-a i nemamo namjeru ići za bilo koga osim za promjenu koju donosimo i onu drugačiju Hrvatsku kakvu želimo vidjeti do 2028. - naglasila je.

Benčić je rekla i da je poslijeizborna koalicija stranaka "od centra na lijevo" i dalje realna mogućnost. - Vjerujemo da će stranke od centra na lijevo uspjeti formirati većinu i u toj većini smo spremni sudjelovati kako bismo smijenili ovu odmetnutu stranku i odmetnutu vlast koja zaista zarobljava sve pore i institucije našeg društva - poručila je novinarima.

Parlamentarni izbori trebali bi se održati 17. travnja, iako i ovdje postoje određene nedoumice, s obzirom na to da je predsjednik Republike Zoran Milanović odabrao srijedu umjesto tradicionalne nedjelje, što mu mnogi zamjeraju iz raznih razloga. SDP će na izborima nastupiti u koaliciji 'Rijeke pravde' uz Centar, Daliju Orešković i ljude s imenom i prezimenom, GLAS-om, HSS-om i Reformistima, nakon početnih najava da će u koaliciji sudjelovati čak 11 stranaka.

VIDEO Možemo! regrutira antivladine prosvjednike

Komentara 10

MA
marcellus
18:41 22.03.2024.

Možemo bi 4 sigurna mjesta u jedinicama u kojima inače nemaju niti jedno. Ne vidim što bi SDP dobio da je na to pristao.

Avatar Provokator1
Provokator1
21:49 22.03.2024.

ne mogu razumjeti zbog čega SDP ide u koaliciju s likovima koji SVI ZAJEDNO ,Dalija, Mrak Taritaš, Krešo pajser, Čačić.... ne mogu skupiti 1 %... Pa to su samo proračunati paraziti koji bez SDP ne bi vidjeli nikad više sabor osim na TV.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
18:52 22.03.2024.

Što političari misle o postizbornim koalicijama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije