Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S kim će u koaliciju?

Beljak bliži SDP-u, Hrg HDZ-u

HSS
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
07.07.2016.
u 18:03

Bivši predsjednik HSS-a kaže da se on svjetonazorski ne vidi s SDP-om i podsjeća da je stranka uoči prošlih izbora odlučila da ide s HDZ-om

Glavni odbor HSS-a večeras bi u Jastrebarskom trebao odlučiti hoće li ući u koaliciju s HDZ-om, svojim partnerom posljednjih osam godina, ili sa SDP-om, svojim partnerom iz prošlosti. Iako to nitko ne želi službeno potvrditi, SDP je HSS-u ponudio mjesto potpredsjednika Vlade, Ministarstvo poljoprivrede i do pet mandata u Saboru, dok iz HDZ-a, prema riječima predsjednika stranke Kreše Beljaka, dosad nije stigla nikakva ponuda.

Iako SDP-ova ponuda izgleda kao nešto što se teško može odbiti, može se očekivati da bi Glavni odbor večeras odluku o suradnji sa SDP-om mogao donijeti tijesnim rezultatom, jer su brojni župani, gradonačelnici i načelnici skloniji ostanku u koaliciji s HDZ-om, što se vidi i iz njihovih koalicija na lokalnim razinama.

Beljak ne želi prejudicirati kakvu će odluku donijeti Glavni odbor, on je svoj posao, kaže, odradio, a to su bili razgovori s dvije najveće stranke. HDZ je, naglašava, izvijestio o ponudi SDP-a, no protuponudu nije dobio.

– Meni su sve opcije prihvatljive, neću nikome reći kako glasati. Ako se odbije ponuda SDP-a, a činjenica je da ponudu HDZ-a nismo ni dobili, na izbore ćemo samostalno ili eventualno s nekim manjim strankama – pojašnjava Beljak. Nije važna samo ponuda eventualnih pozicija koju su dobili, naglašava, bitno je osvijestiti i činjenicu da HSS nakon suradnje s HDZ-om nikada nije bio na lošijim razinama.

Bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg boji se da bi, ako Glavni odbor odluči da se HSS okreće SDP-u, moglo doći do razdora u stranci. Ni on sam, tvrdi, svjetonazorski nije blizak SDP-u, a podsjeća i da je stranka uoči posljednjih izbora donijela jednoglasnu odluku o suradnji s HDZ-om.

– Crv razdora je ubačen i bojim se da će se HSS raskoliti i da se nikada neće od toga oporaviti. Mislim da će odluka biti tijesna, kakva god bila – kazao je Hrg. On, ali i još troje članova Glavnog odbora iz Koprivničko-križevačke županije, vjerojatno neće ni stići na sjednicu, jer su i prije prijavili da imaju za danas zakazane sjednice gradskih vijeća i Županijske skupštine.

– Ne znam čemu žurba, HDZ formalno nema predsjednika pa nije ni mogao davati ponude – ističe Hrg koji strahuje od velikih odlazaka iz stranke ako se okrenu SDP-u. Beljak pak odgovara da su izbori preblizu da bi se ikoga čekalo, s HDZ-om je razgovarao, a predsjedništvo te stranke moglo je donijeti odluku u pet minuta, da je to željelo.

– Ne možemo čekati, ljeto je pred vratima pa je pitanje bismo li uspjeli kasnije uopće skupiti kvorum – zaključuje predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

>> Pobuna u HNS-u: Milanović previše popušta Beljaku

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar white socks
white socks
18:45 07.07.2016.

Kakvi programi, kakve reforme, kakvi bakrači? HSS ide s onim tko ponudi više fotelja. Drugo ništa nije bitno.

IC
ICCO
19:29 07.07.2016.

Čovjek koji nije vidio traktor uzivo prije 30-te, vjerovatno jer nije opremljen radio kasetofonom, mogao bi namjenit sudbinu HSSa kao marginalizacije HSLS koji je tikve sadio sa crvenima.

DE
dernek
20:09 07.07.2016.

Najbolje da sami izidju da vide svoju jacinu, ali gore je to sto se po koalicijama vec dijele fotelje a da izbori nisu ni bili programe reforme buducnost drzave i gradjana cemo ostaviti svemicima mozda oni naprave bolje sutra za nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije