Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Užareni Bruxelles

Belgija je ostala bez vafla na ulicama, a cijene piva lete u nebo

Bruxelles
Foto: Reuters/Pixsell
09.08.2018.
u 08:23

Ječam po europskim poljima izgorio je, urod ječma pada za 30 do 40 posto, pa su cijene tog ključnog sastojka za pivo već sada skočile

Kad sam prošlog vikenda završavao s godišnjim odmorom i hvatao let iz Zadra za Bruxelles, obećavao sam svojoj kćeri da će nam nastavak ljeta u Belgiji biti super jer je toliko vruće da se vafli, njezin omiljeni gastronomski doživljaj Belgije (nakon pomfrita), “sami peku”.

Ispostavilo se, međutim, da nijedan od naših omiljenih vlasnika kombija koji na ulici peku vafle ovih dana ne peče ništa, samo služe sladoled, jer im je jednostavno prevruće. I ja se znojim kad čitam vijesti da će i pivo uskoro poskupjeti jer je ječam po europskim poljima izgorio, urod ječma pada za 30 do 40 posto, pa su cijene tog ključnog sastojka za pivo već sada skočile. Belgija bez vafla na ulicama i s ugroženom proizvodnjom piva – pa, kamo ide ovaj svijet?!

Izgorjeli travnjaci

Nadali smo se da možemo provesti dan u hladu nekog parka, ležeći na travi, koja je ovdje i u kolovozu lijepo zelena jer su inače najviše dnevne temperature u kolovozu u Bruxellesu oko 22 stupnja, s dosta kišnih dana, ali ne – travnjaci u većini parkova, pogotovo oni koji nisu u sjeni drveća, žuti su umjesto zeleni. Jučer se živa popela do 36 stupnjeva, što je i dosad bila rekordno visoka temperatura izmjerena u povijesti mjerenja u Bruxellesu. Nakon najtoplijeg dana, najavljivale su se oluje s jakim vjetrom i pljuskovima, a već danas i do kraja tjedna najveće dnevne temperature su, najavljeno, svježije: oko 22-25 stupnjeva.

Slično je i u Francuskoj, gdje su gotovo dvije trećine zemlje označene narančastom oznakom toplinskog vala koji može biti opasan. Zbog vrućine u nekim je gradovima zrak onečišćeniji, što stvara opasnost za astmatičare i može uzrokovati kardiovaskularne i respiratorne probleme kod pojedinih ljudi pa je ograničenje brzine na nekim cestama smanjeno za 20 kilometara na sat manje od inače propisanog, javljaju francuski mediji. Četiri francuska nuklearna reaktora ugašena su zbog vrućina.

Švicarske vlasti javljaju o pronalasku tisuća mrtvih riba, ukupno težih od tone, u rijeci Rajni, koja se zagrijala na 27 Celzijevih stupnjeva, četiri više od uobičajenih i ribama podnošljivih 23 stupnja.

Kao Makarska – puta dva

Kupalište Océade, u podnožju poznatog bruxelleskog zdanja Atomiuma (koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jednom prekrstio u Anatomium), izgledalo je jučer kao najnapučenija plaža u Makarskoj – puta dva. A još je bio i red na ulazu…
Sve to možda zvuči, ovako kad se opiše, kao pravi pakao u Bruxellesu. Ali grad je zapravo ovoga ljeta neobično živahan, unatoč rekordnim temperaturama. Terase restorana su pune, ne samo u turističkom centru nego posvuda. Idealno je vrijeme za posjet muzejima i galerijama. Magritte je cool i po najvećim vrućinama.

Predvečer, kada pada mrak, ali ne nužno i temperature (španjolski mediji javljaju da je u gradu Zorita na jugozapadu Španjolske u ponoć izmjereno 35 stupnjeva), kao da cijeli Bruxelles s djecom, velikom i malom, pohrli na tradicionalni ljetni lunapark blizu kolodvora Midi. Tu se čak nađe i pokoji štand koji prodaje vafle. Premda me svejedno jedan prodavač ispratio grohotom kad sam ga upitao peče li ih po ovoj vrućini.

Bruxelles
1/25
Ključne riječi

Komentara 9

Avatar intimus 500
intimus 500
08:50 09.08.2018.

kad sam ugledao naslovnu sliku pomislio sam da je članak o afričkoj državi .... a ono o belgiji ... :)

Avatar reference
reference
16:07 09.08.2018.

I od svih slika bas stavili crnca. zar u belgiji nema bijele djece. I kazu belgija africka drzava. evo vam africke drzave…….: https://tinyurl.com/y9zb2fum

AA
AAAAAA
10:27 09.08.2018.

ja mislim kak večini današnjih stanovnika belgije (Afrikancima) ovakva klima skroz paše, pa problema nema!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije