Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Bečka Radnička komora: Strani radnici u podređenom položaju

kineski radnik,kinez
AFP/PIXSELL
08.02.2012.
u 15:32

Čak 33 posto doseljenika zaposleno je na radnim mjestima koja su znatno ispod njihova obrazovanja

„Situacija zapošljavanja osoba s doseljeničkom pozadinom u Beču“ naziv je najnovijeg istraživanja bečke Radničke komore (AKW) koja je pokazala da nije lako biti stranac u Beču i da su stranci višestruko ugroženi na tržištu rada austrijskoga glavnog grada. U istraživanju je sudjelovalo 2300 ispitanika iz jedanaest različitih regija svijeta, od toga njih oko 2000 iz prve i druge generacije doseljenika. Podaci su pokazali da brojni stranci dolaze sa stručnim i jezičnim znanjem, no da svaki treći od njih, uključujući i visokoobrazovane, radi na poslu s nižom kvalifikacijom od one koju posjeduje.

„Čak 33 posto ih je zaposleno na radnim mjestima koja su znatno ispod njihove obrazovne razine“, stoji u studiji, uz napomenu kako je s takvim nedaćama konfrontirano tek 11 posto „pravih“ Austrijanaca. AKW kao razlog navodi kompliciran i nepregledan proces nostrifikacije završnih svjedodžbi i diploma, pa od dvije trećine bečkih stranaca koje muči taj problem tek se petina njih odluči podnijeti službeni zahtjev za priznanje prethodno stečenog stupnja obrazovanja u zemlji njihova podrijetla. Dodaje da i u slučaju uspješne nostrifikacije tek svakom drugom strancu pođe za rukom naći odgovarajući posao.

Istraživanje je također pokazalo da su stranci za isti posao znatno manje plaćeni od svojih austrijskih kolega te da su im šanse za uspjeh na tržištu rada, u usporedbi s domicilnim stanovništvom, znatno manje, što doprinosi sve većoj besposlici u doseljeničkim redovima.

„Dok 20 posto zaposlenih bez doseljeničke pozadine za puno radno vrijeme prima mjesečnu neto plaću višu od 2400 eura, kod stranaca se to događa samo u pet posto slučajeva“, stoji u istraživanju koje podvlači da prosječna neto zarada oko 60 posto zaposlenih Bečana s doseljeničkom pozadinom iznosi najviše 1400 eura mjesečno. Što se tiče besposlice, podaci pokazuju da je čak 40 posto stranaca u posljednjih deset godina u Beču najmanje jednom ostalo bez posla, dok je istodobno taj problem imalo samo 12 posto „pravih“ Austrijanaca.

Radnička komora grada Beča zatražila je od austrijske vlade da se ozbiljno pozabavi rezultatima objavljenog istraživanja, predloživši joj Program od pet točaka vezanih uz pojednostavljenje nostrifikacije stranih svjedodžbi i diploma te bolju integraciju stranaca u austrijsku sredinu. Mediji izvještavaju da je austrijska vlada već najavila nove mjere za jednostavnije priznavanje stranih kvalifikacija.

Komentara 3

OB
-obrisani-
16:06 08.02.2012.

pa kaj to nije normalno?????????? svi azilanti do jednog su 100% analfabeti koji nemaju nikakove skole a bome vjerovali ilji ne ima i nepismenih i to kako smo culi na tv kod nas 3% azilanata su analfabeti-pa koga ce takovi da rade, lopate i tacke su otisle u muzej-gdje ce ih zaposlit???????????

Avatar GERO2
GERO2
16:34 08.02.2012.

tetec99; ti si za tacke i lopate.

Avatar flegmatik
flegmatik
17:59 08.02.2012.

Neee, ma nema diskriminacije u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije