Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA TISJE KLJAKOVIĆ BRAIĆ

Bečani oduševljeni Splićankinim karikaturama i slažu se da je 'u malu uša đava'

Foto: Snježana Herek
1/8
24.05.2024.
u 18:03

Potom je uslijedilo predstavljanje umjetnice Tisje Kljaković Braić koja je, od početka do kraja večeri, svojim tipičnim dalmatinskim mentalitetom, duhovitošću i pošalicama razdragala publiku. Ta njena sjajna interakcija s Bečanima i veselo komuniciranje često je prekidano aplauzom upućenim jedinstvenoj Splićanki.

Trenutno najpopularnija hrvatska slikarica i karikaturistica, Splićanka Tisja Kljaković Braić (45), u srijedu je navečer gostovala u Hrvatskom centru u Beču. Umjetnica se je bečkoj publici, koja je ispunila dvoranu Hrvatskog centra do posljednjeg mjesta, predstavila  ne samo svojim bravuroznim karikaturama nego i svojim ukupnim stvaralačkim opusom, u izuzetno zanimljivom razgovoru s Adrijanom Markon Jurčić, predsjednicom bečkog ogranka Matice Hrvatske, koja je bila organizator izložbe Tisjinih karikatura.

Domaćin izložbe i razgovora bio je Hrvatski centar, te je sve nazočne, prigodnim riječima uvodno pozdravila predsjednica Centra Terezija Stojšić.  Među nazočnima bile su i prva tajnica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču Andrea Šelendić i referentica za kulturu i obrazovanje Katarina Dorkin Križ.

Potom je uslijedilo predstavljanje umjetnice Tisje Kljaković Braić koja je, od početka do kraja večeri, svojim tipičnim dalmatinskim mentalitetom, duhovitošću i pošalicama razdragala publiku. Ta njena sjajna interakcija s Bečanima i veselo komuniciranje često je prekidano aplauzom upućenim jedinstvenoj Splićanki. Nakon što su predstavljene Tisjine karikature, a potom usmeno i njen slikarski stvaralački opus, koji nije bilo moguće vidjeti jer nije bio dio izložbenog postava u Beču, predstavljene su i knjige splitske umjetnice.

“U malu je uša đava” knjiga o Tisjinom odrastanju u Splitu, koja je zbog velike popularnosti i interesa čitateljske publike morala u dotisak. Bilo je riječi i o “hit” knjigama “Oni” i “Oni 2”, “najljubavnijim knjigama” među postojećim na tu temu, kako je rekla njihova autorica itd. S tom se je konstatacijom u potpunosti složila i bečka publika, a neke osobe iz publike, očito veliki ljubimci Tisjinog impresivnog pisanja, izrazili su divljenje autoričnim djelima koje obilježava, kako smo čuli uživo od čitatelja u Beču, “ljubav, ležernost i opuštenost”.

Ono što se također mora istaknuti je da je Tisja bila prilično iznenađena kada je vidjela mnoštvo okupljenih Bečana kojima su poznate njene karikature, slike i knjige. Naime, uz brojne Hrvate, u publici je bilo i dosta posjetitelja iz država bivše Jugoslavije, koji žive u austrijskom glavnom gradu. Ali, nije samo Tisja bila iznenađena, iznenađena je bila i publika, koja splitsku umjetnicu očito nije očekivala u tako neposrednom, srdačnom i zafrkantskom izdanju. Slikovito rečeno, upravo kao da je “u malu uša đava”.

POVEZANI ČLANCI:

U svakom slučaju bila je to ne samo sjajna promocija dojmljivog stvaralačkog opusa ove zanimljive i visokoprofesionalne hrvatske slikarice i karikaturistice, čije su karikature postale  “hit” na društvenim mrežama, nego i festival autoričine iskrenosti i jednostavnosti bez ikakve glume, patetike i pretvaranja.  Biti ono što jesi, Tisjina je glavna odlika, koja je, kako se je vidjelo i u Beču, čini prepoznatljivom gdje god dođe. Zato vjerojatno i dobiva toliko lajkova na društvenim mrežama.

“Moram reći da me je iznenadila popularnost mojih karikatura i svega ovoga što radim. I često ni sama ne znam odgovor zašto se baš to moje publici sviđa”, rekla je splitska slikarica i karikaturistkinja. Drugi dio večeri bio je posvećen razgledavanju izloženih karikatura Nje i Njega, slikarice Tisje Kljaković Braić. Uz obilje smijeha oduševljene publike.

Foto: Snježana Herek

Izložba je bila točka na “i”, ove nezaboravne večeri sa splitskom umjetnicom, koja je ne samo vrhunski predstavila svoje radove nego je, onako usput, sjajno promovirala i Split, dalmatinski mentalitet, govor i način života. “Meni je život najveća inspiracija, kako za karikature tako i za moja platna”, naglasila je autorica izložbe, dodavši kako se uglavnom radi o slikama, koje često radi kombiniranom tehnikom visokog reljefa, koristeći drvo i akril.

Ono, što pritom treba također istaći je da je do sada Tisja Kljaković Braić, koja živi i radi u Splitu, održala 40-tak samostalnih izložbi.  Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku, brojnim privatnim zbirkama itd. A što se tiče knjiga, piše ih ne samo za odrasle nego i za djecu. Stoga nije bilo čudno da je u Hrvatskom centru u petak  održana i likovno-literarna radionica za djecu, u organizaciji Matice Hrvatske Beč i bečke udruge za kreativan razvoj djece i mladih “Obzor”, na kojoj je omiljena hrvatska slikarica, autorica karikatura i hit-knjiga predstavila bečkim mališanima svoju najnoviju knjigu “Pita moja mama, imate li jedno jaje”.

S Tisjinim ukupnim stvaralačkim opusom, u četvrtak navečer imali su se prilike upoznati i studenti Hrvatskog akademskog kluba, koji djeluje u sklopu Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata u Beču. Dakle, poziv u Beč, ove vrsne i popularne hrvatske slikarice i karikaturistkinje bio je “pun pogodak” organizatora, bečkog ogranka Matice Hrvatske, na čelu s Adrijanom Markon Jurčić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije