Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Beč opet najbolji grad na svijetu za život

Beč
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
04.03.2015.
u 16:00

Vrh ljestvice drži Europa, koja ima 25 najbolje plasiranih gradova u svijetu

U konkurenciji 230 svjetskih gradova, austrijski glavni grad Beč s više od 1,7 milijuna stanovnika nudi svojim stanovnicima najbolju kvalitetu života, pokazalo je istraživanje konzultantsko-poduzetničke skupine Mercer. Slijede ga Zürich (Švicarska) i Auckland (Novi Zeland). Na četvrtom mjestu je München (Njemačka), a peti je Vancouver (Kanada).

- Prvoplasirani Beč, posebno je osvojio važne bodove u kategorijama prikladni stambeni objekti koji stoje na raspolaganju za unajmljivanje stranim zaposlenicima, izbor kazališne i glazbene ponude, te kategorijama ponude restorana i međunarodnih škola, rekla je istraživačica Mercera Christa Zihlmann

Mercer provodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogao tvrtkama i organizacijama da procjene plaće za svoje zaposlenike u inozemstvu. U istraživanju uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš itd., na način da se bodovi svih kategorija, (političke, socijalne i gospodarske) zbrajaju.

Unatoč dužničkoj krizi, vrh ljestvice drži Europa, koja ima 25 najbolje plasiranih gradova u svijetu, pokazalo je istraživanje. Iz njega je vidljivo da europski gradovi općenito imaju visoku kvalitetu življenja kao rezultat kombinacije povećane stabilnosti, životnog standarda i prateće gradske infrastrukture.

Na začelju ljestvice su, između ostalih, glavni gradovi Jemena, Čada, Srednjoafričke Republike, Iraka i Haitija, Sana, N Djamena, Banqui, Bagdad i Port-au-Prince. 

>> Ovo su najskuplji gradovi na svijetu

Komentara 4

D4
d4d0
19:51 04.03.2015.

u Becu sve troduplo jeftinije nego u Cirihu. ja u centru Beca placam stan od 70kvadrata 400eura. takav isti u Cirihu preko 2000eura. O ostalim stvarima necu ni pricati

KA
karambita
21:23 04.03.2015.

Obicna glupost. Ne postoji najbolje mjesto ni grad za zivot. Sve je stvar ukusa. Netko se bolje osjeca na selu nego u Becu. Ali koliko znam, Melburn je proglasen najboljim gradom, pa po nekim statistikama je Toronto....ma sve samo lupetanja

AA
aabbcc
22:49 04.03.2015.

Vjerovatno su uzeli broj auta i kvalitetu izduvnih gasova za zivot gradjana a u Becu toga ne fali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije