Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol među demokršćanima

Bavarci okrenuli leđa Merkel i slave Orbána

German Chancellor Angela Merkel attends a meeting of German state leaders to discuss the migrant crisis at the Chancellery in Berlin, Germany, September 24, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
26.09.2015.
u 17:34


Merkel je jučer bila drugi najomiljeniji političar u Berlinu, a danas je tek četvrti

Izbjeglička kriza dovela je do raskola među njemačkim demokršćanima CDU/CSU. Bavarski CSU za sve veći broj izbjeglica krivi kancelarku Angelu Merkel optužujući je da je Saveznu Republiku pretvorila u "izbjegličku republiku" Njemačku.

'Moralni imperijalizam'

I dok kancelarka žestoko kritizira mađarskog premijera Viktora Orbána što je podigao ogradu u srcu Europe, bavarski premijer Horst Seehofer ugostio ga je na stranačkoj klauzuri u Bad Staffelsteinu.

– Njemačkom odlukom da primi sve izbjeglice iz Mađarske izazvan je kaos u Europi – kazao je Orbán optuživši kancelarku Merkel da provodi "moralni imperijalizam".

– Ne dvojim da Njemačka ima pravo definirati moralne kriterije, ali i moja zemlja ima demokratsko pravo na svoje mišljenje – kazao je Orbán dodajući da zadaća jedne kršćanski orijentirane politike nije obećavati izbjeglicama bolji život u Europi, već im "osigurati kvalitetniji život u njihovim matičnim zemljama".

Šef CSU-a Seehofer složio se s ovim Orbánovim tvrdnjama koji je "u kaotičnu situaciju ponovno uveo red i sustav".

– Zbog toga je Orbán zaslužio pohvale, a ne kritike – ustvrdio je Seehofer, složivši se s Orbánom da se ograniči broj izbjeglica koje ulaze u Europu.

Brane je lijevi

Kancelarka Merkel još nije reagirala na napade iz "bavarsko-mađarskog pakta". Nju brane socijaldemokrati, zeleni i ljevica.

– Orbán gazi ljudska prava, a Seehofer mu pod noge prostire crveni tepih – kazao je Thomas Oppermann, šef frakcije SPD-a u Bundestagu.

Zanimljivo je da je upravo Seehofer prije dva mjeseca inzistirao na Merkel kao kandidatkinji CDU/CSU-a i za četvrti kancelarski mandat.

Nove ankete pokazuju da kancelarka Merkel gubi podršku birača. S drugog mjesta najomiljenijih političara pala je na četvrto mjesto.

>> Merkel pristaje na razgovor s Assadom - znači li to kraj kalifata?

Komentara 186

DA
Djeca_Arbata
17:59 26.09.2015.

Ta je žena zabila nož u leđa europi.

DU
Deleted user
18:07 26.09.2015.

Nakon 200 000 muslimana, ne izbjeglica, već emigranata, što se drugo i drugačije moglo očekivati? Ovaj put je Angela umjesto u klin udarila u ploču.

HR
hrvatskiredarstvenik
18:46 26.09.2015.

Neka sada naši kvazi poljitičari, ako ih se može uopće tako kategorizirati, kažu da naša poštovana predsjednica, nije izrekla pametni i političku izjavu, koju su odmah osobe sa kupljenom SSS i VSS, kritizirale. No, život ide dalje, a naša uvažena predsjednica, i dalje mora biti moralna vertikala u ovoh shebanoj državi, u kojoj crvendaći gube pamet, ako su je uopće i imali, mislim na kupljenu pametnu glupost. Bravo predsjednice: BRAVO!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije