Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protuustavna imena?

Bauk želi ukloniti ulice Mile Budaka i 10. travnja

ulica mile budaka
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/3
11.03.2013.
u 09:06

Ministarstvo uprave zatražilo je odluke predstavničkih tijela o imenovanju spomenutih ulica kako bi se utvrdilo jesu li te odluke u skladu s Ustavom i zakonima

Ministar državne uprave Arsen Bauk najavio je promjenu naziva ulica koje nose ime ministra u ustaškoj vladi i književnika Mile Budaka i prema danu osnivanja NDH, 10. travnja, iako nije precizirao do kada se nazivi moraju izmijeniti. Pozvao se na odluku Sanaderove vlade iz 2004. o uklanjanju spomenika Juri Francetiću u Slunju i Budaku u Svetom Roku pa ministar rezonira da, kada se takvi spomenici uklanjaju, isto vrijedi i za ulice tog naziva.

Ulice su dobile ovakve nazive dolaskom hrvatske vlasti 1990. kada su promijenile one ranije, nepoćudne. Prema Budaku, ulice su imenovane u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Virovitici, Pagu, Pleternici, Komiži, Lovincu, Jasenici, Klakaru i u Pakoštanima čak dvije, a naziv 10. travnja nosi ulica u Slatinskom Drenovcu. Iako ministar Bauk tvrdi da je njegovo ministarstvo zatražilo od tih jedinica lokalne samouprave odluke o imenovanjima kako bi se utvrdilo jesu li u skladu sa zakonom, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić kaže da mu je to prvi glas i Grad nije dobio nikakvu službenu obavijest od Ministarstva uprave.

– Mislim da bi o tome trebali odlučiti građani koji žive u toj ulici i, ako oni ne traže, zašto bi se mijenjao naziv. Ali, ako od ministarstva dođe naredba da moramo mijenjati naziv, promijenit ćemo ga i Grad će, iako nema za to predviđenog novca, sufinancirati građanima izmjenu dokumenata – kaže gradonačelnik Karlić.

Ulica Mile Budaka (bez dr.) je u predgrađu Vinkovaca, u četvrti Slavija. Kratka je to ulica sa 20-ak obiteljskih kuća, katnica i prizemnica, a na kraju ulice je pruga Vinkovci – Osijek pa se više ne može širiti. Stanovnici Budakove nisu za izmjenu imena jer, kako kažu, to ime nikome ne smeta.

– Živim ovdje 16 godina i ne smeta mi ime. Tako misle svi stanovnici ovih 20 kuća koliko ih je u našoj ulici – kaže branitelj Mladen Kovač, a njegov susjed Stjepan Kuzmanović, koji ovdje živi od 1980., kaže da iz principa neće mijenjati dokumente promijeni li se naziv ulice.

– Dobro, bio je u ustaškoj vlasti, ali bio je i književnik i pročitao sam njegova "Ognjišta" iako je nama šokcima malo teže shvatiti taj njihov tvrdi lički govor i mentalitet, ali svejedno mi je bilo drago pročitati. Zašto tako drsko, staljinistički postupati i na silu mijenjati nešto što narod ne odobrava. Zašto praviti čistke. Bolje neka taj ministar nešto napravi da se ne uvede ćirilica u Vukovar jer to ponižava Vukovarce, a za Budaka ćemo lako. Pravio sam prije rakiju i poklanjao prijateljima s etiketom na kojoj je pisalo "Šljivovica iz sokaka, Mile Budaka". Tako smo se šalili, a uostalom, bolje da je Budakova nego Balkanska, kako se zvala prije rata – kaže Stjepan Kuzmanović.

>>Gotovina: Hvala, Splite, ali zasad ne imenujte ulice po meni

Ključne riječi

Komentara 61

Avatar EU afrodita
EU afrodita
17:22 11.03.2013.

@Korisničko ime možda oni ni ne znaju da takvo što postoji?

MA
Maja28
13:19 11.03.2013.

Immanuell Očito čitamo različitu materiju. Svatko svoje.

OB
-obrisani-
12:43 11.03.2013.

Gledam jučer na Novoj TV nekakvu statistiku u Vukovaru ... i kaže da je nekih 10-12% ljudi za uvođenje ćirilice odmah, dalje veli da bi za SDS (ili kako im se već zove srpska stranka) glasalo nekih 10-12% građana. Mislim da se iz ovog može komotno zaključiti da je stvarni broj Srba u Vukovaru cca 10-12%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije