Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA ŠUME

Bauk: Bez ruku HDZ-a nitko Marjan ne može oduzeti Splitu!

Marjan
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
16.04.2018.
u 13:48

Grad  tri milijuna godišnje uloži za protupožarnu zaštitu na Marjanu....osim privatnih i državnih šuma, treba uvesti lokalne ili komunalne šume. U 14 zemalja EU imaju tu kategoriju

Arsen Bauk, predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a i saborski zastupnik te Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a na marjanskoj Prvoj vodi održali su konferenciju za novinare na kojoj su obrazložili zahtjev da se u zakon uvede kategorija vlasništva "lokalne šume" kako bi Marjan ostao splitski i ne bi došao u vlasništvo i upravljanje Hrvatskim šumama.

Goran Kotur obrazložio je kako je Državno odvjetništvo od Grada Splita tražilo da se Hrvatske šume upišu kao vlasnik Marjana, a na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Splita na prijedlog SDP-a usvojen je zaključak da od Sabora i Vlade traže da se u novi Zakon o šumama uvede kategorija lokalnih šuma.

-Kada bi Marjan postao državni, osim na simboličnoj razini, to bi bilo loše i za protupožarnu zaštitu. Grad  tri milijuna godišnje uloži za protupožarnu zaštitu na Marjanu, a Hrvatske šume bi ulagale daleko manje, osobito sad, kad se predlaže da se naknada za šume smanji i ugrozila bi se protupožarna zaštita. Osim privatnih i državnih šuma, treba uvesti lokalne ili komunalne šume. U 14 zemalja EU imaju tu kategoriju – rekao je Kotur.

Podsjetio je da su troje vijećnika MOST-a bili protiv, svi ostali su bili za i očekuje da će sve parlamentarne stranke senzibilizirati svoje saborske zastupnike za uvođenje te kategorije. 
-Razgovarao sam s kolegama iz SDP-a Hrvatska i dobio sam podršku. Oni će poduprijeti lokalne šume kako bi Marjan ostao splitski – rekao je Kotur, a to je potvrdio i Arsen Bauk.

-Pohvaljujem vijećnike SDP-a, podržavamo ovaj prijedlog GV i zalagat ćemo da se implementira u zakon da Marjan ostane splitski. Očekujem da će zastupnici iz Splita, čak i iz HDZ-a podržati prijedlog, jer bez njihovih glasova Marjan se Splitu ne može oduzeti. Nisam još razgovarao s Petrom Škorićem jer je on bio zaokupljen istanbulskom konvencijom i svojom strankom – rekao je Bauk.


 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
08:02 17.04.2018.

koje bi to šume postale lokalne? ne valjda privatne?!! ili gradovi misle kupovati šume, da bi imali 'lokalne i komunalne šume'? grad split ima problem sa marjanom. svaka garnitura vlasti nešto oko marjana petlja, i svako malo dozvoli gradnju na rubu šume, a taj rub se sve više širi dublje u šumu. nek sdp samo šuti, njegov baldasar je napravio najveći kriminal u povijesti marjana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije