Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza se raspliće

Banke će preuzeti dugove Agrokora od dobavljača?

Ante Ramljak
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/9
19.04.2017.
u 08:30

Fondovi koji namjeravaju dati novac Agrokoru trebaju dobro osiguranje, a jasno je da je ista imovina više puta stavljana u zalog.

Dobavljači i vjerovnici Agrokora trebali bi do kraja tjedna postići sporazum o zamrzavanju plaćanja obveza po regresnim mjenicama, trebao bi se odabrati konzultant koji će obaviti predstojeći proces restrukturiranja Agrokora, objavit će se nadalje poziv za prijavu potraživanja, a nastavit će se i razgovori s ruskim bankama o daljnjem kreditiranju.

Proces se pomiče u pozitivnom smjeru, prošli tjedan domaće su banke ubrizgale novac, priljev novca u samom sustavu je dobar, pa je to nakon kratkog predaha, tj. neradnih dana na burzama, vratilo optimizam, oporavilo cijenu Agrokorovih obveznica te dionica kompanija u sastavu koncerna.

Svi se žele osigurati

Proces se pomaknuo s mrtve točke, no ima li mjesta optimizmu teško je predvidjeti. Mnogi pravnici uočavaju nedostatke, koji bi mogli prouzročiti tužbe. Primjerice, neobičan je izbor Agrokorovih društava kao zaloga za prošli tjedan odobren kredit od 80 milijuna eura. Među njima je primjerice Vupik gdje Agrokor nije isto jedini dioničar. Ostale dioničare se nije pitalo. Problem je i što se ne zna koliko je imovine više puta založeno. A jasno je da je i toga bilo. Prvi put kao zalog za kredit stranih zapadnih banaka, pa za izdavanje obveznica, potom i za repo ugovore, ali je dio založen i kroz regresne mjenice... Kroz repo ugovore ovih dana Agrokor gubi udjele u nekim tvrtkama, kao što je upravo Vupik ili Agrolaguna. Kroz regresne mjenice još nije točno definirano što su tvrtke koje su posuđivale novac Agrokoru dobile u zalog. Navodno i neke tvrtke koje su u međuvremenu prodane.

Bilo je puno kombinacija kojima je Agrokor dolazio do novca, a pri tome u zalog stavljao istu imovinu. Neki od pravnika tumače da bi to moglo biti pobijeno. No, te moguće procese bolje je odgoditi, a trenutačno se baviti normalizacijom poslovanja. Da je tako, govori i udovoljavanje zahtjevu Konzuma koji je od Trgovačkog suda u Zagrebu zatražio izuzeće suca toga suda Mislava Kolakušića u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum. Važno je, naime, da sustav funkcionira jer puno je puta već rečeno koliki udjel Agrokor i njegovi dobavljači čine u domaćem gospodarstvu. I za to funkcioniranje treba prijeći nekoliko prepreka. Prvi se odnosi na dogovor dobavljača i banaka te faktoring društava.

Do kraja tjedna trebali bi se dogovoriti o zamrzavanju obveza po regresnim mjenicama, predloženi rok je 31. svibnja, no cilj je da se to produlji sve do kraja procesa u kojem će u Agrokoru biti izvanredni povjerenik, odnosno predviđenih 15 mjeseci. Cilj je da u tom razdoblju dobavljači ne plaćaju obveze po regresnim mjenicama, a nakon toga bi se financijske institucije naplatile od Agrokora. Te obveze u stvari i jesu dug Agrokora, no kako se banke i faktoring društva nisu mogli naplatiti od koncerna, obveza je prebačena na dobavljače, na što imaju pravo kada je riječ o regresnim mjenicama. Za takav dogovor dobavljači i banke, tj. faktoring društva, trebali bi potpisati bilateralni ugovor. Hoće li financijske institucije pristati na čekanje tek će se vidjeti. Navodno je riječ o iznosu od oko pet milijardi kuna koje financijske institucije po regresnim mjenicama potražuju od dobavljača, odnosno Agrokora.

Dobavljači, ali isto kao i vjerovnici, sigurno će se morati pomiriti s otpisom dugova. I o tome se za sada malo govori, a na dnevni red doći će kad počne proces restrukturiranja. No, upravo zato se prije toga i dobavljači i banke žele dobro zaštititi. Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, tj. privremeno Vjerovničko vijeće, morat će razmatrati i ponudu koju bi trebalo dobiti od Sberbank za daljnje financiranje Agrokora. Njihov je uvjet bio da kredit od 100 milijuna eura, koji su dali prije oko mjesec dana, ima status najstarije tražbine. Za sada je to gotovo nemoguće prihvatiti jer tada zakon nije bio aktiviran. To bi možda značilo i traženje novih kreditora. Zapadni fondovi imaju namjeru ulagati, no navodno i njihovi uvjeti nisu jednostavni. Svi se žele dobro osigurati.

McKinsey favorit?

Do kraja tjedna trebao bi se izabrati konzultant koji će raditi na procesu restrukturiranja. Na pozivni natječaj javili su se Alix Partners, EY, KPMG, Roland Berger, McKinsey i BCG. Riječ je jakim svjetskim imenima. McKinsey mnogi smatraju favoritom jer je već radio na nekim analizama u Agrokoru, a upravo je njegov tim posljednjih godina preuzeo jake ljude iz Alvareza i Alixa.

Financijska injekcija u Agrokoru i početak spašavanja ohrabrili su ulagače, pa su u utorak porasle cijene obveznica Agrokora, a i dionice iz sastava koncerna rasle su oko 20 posto. Da je trenutačno najvažnije zadržati stabilnost poslovanja rekla je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u utorak primila Antu Ramljaka. Predsjednica je posebno iskazala brigu za očuvanje radnih mjesta i stabilnosti gospodarskog sustava, što je preduvjet za daljnje restrukturiranje.

>>Suvremeni Glembajevi i vrijeme 'ćorke'

>>Došao je kraj tajkunske privatizacije kojom je hrvatska politička elita stvarala nove bogataše

>>Todoriću sam rekao: Ne dam ti državnih milijardu i pol kuna

Komentara 16

Avatar salaso
salaso
09:10 19.04.2017.

Pola institucija u hrvata uopće ne treba.Ne vrše svoju funkciju, niti namjeravaju.HNB je dozvolila 25 godina lihvarskih kamata u kreditima gradjana, a sad i ovu katastrofu.....pa smije nam se cijeli svijet.Politokratske elite, pa kako vas nije sramota....definitivno demokratski sustav u hrvata treba mjenjati u nešto drugo......zaposliti neku svjetsku konzultantsku tvrtku da prekopira i osposobi Švicarski model demokracije...do u detalje...

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:00 19.04.2017.

Oporavak Agrokora još nije nastupio. Agrokor živi na dodatnim novim kratkoročnim kreditima. Trenutno se radi na "due-dilligence" (dubinskom i sveobuhvatnom) istraživanju novčanih tokova i analize imovinskog stanja. Tek kada se ustanovi ukupno stanje može se odlučiti na daljnje korake. II to u dva smjera. Pokušaju zadržavanja što većeg portfelja koji bi mogao nastaviti s radom i teških odluka što se mora prodati kako bi se dugovi otplatili. Ako nečega i bude. Drugi smjer je istražiti kriminal u Agrokoru jer danas je očito da su bilance bile lažirane, uključivši i unutrašnje knjigovodstvo i kontrole kao i vanjske revizore. I da prikazane dobiti nije bilo već su se na razne načine uzimali krediti kako bi se pokrili gubici. Isplivale su mjenice bez pokrića kojih, gle!, nije bilo u bilancama. Znakovite su i akcije Agrokorovih ministara u odlukama o HBOR-ovim kreditima Agrokoru i pojašnjenjima i lažima hrvatskoj javnosti da je s "Agrokorom sve u najboljem redu". A još uvijek čekaju ogromni založni krediti koji dolaze na naplatu 2018. i 2019. gdje je Agrokor založio svoju imovinu a tek će se sudskim istragama ustanoviti da li je istu imovinu založio i više puta. Agrokor je dobio kratkoročnu infuziju dodatnog kapitala ali još su uvijek dugovi tu kao i nominalni vlasnik koji živi kao mali kralj. I vlada koja se očito boji pokrenuti hitne zakonske postupke u ovom ogromnom financijskom, gospodarskom, političkom, društvenom i nemoralnom skandalu. Agrokor kao koncern bio je na neki način zaokružen (proizvodnja i prerada hrane od njive do trgovine), upropastilo ga je neoprezno širenje na preširoka područja prije konsolidacije postignute organizacije, gdje se izgubila osnovna ideja.

AN
Anamarija10
09:02 19.04.2017.

Iz šupljeg u prazno.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije