Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Banka oprostila dug i darovala Ivani liječenje

05.12.2008.
u 17:08

O Ivani Štabi i njezinoj teškoj Blauntovoj bolesti, nesretnom odrastanju po domovima i bijednom životu nakon toga, pisali smo s dubokom vjerom u senzibilitet vjernih čitatelja Večernjaka, koji nas nikada nisu razočarali. Pred Ivaninim vratima, naime, baš kao u pravoj božićnoj bajci, zaustavile su se saonice krcate vrećicama s darovima i optimizmom. Ivana je dobila sve ono o čemu je oduvijek sanjala, a što smo svi mi oko nje već odavno imali. S njezina je lica bilo teško skinuti nevjericu i osmijeh.

Dopušteni minus
– Hvala vam, hvala vam svima! Nadam se da ću i ja jednom u životu dobiti šansu na isti način odgovoriti na dobrotu! – govorila je sva uzbuđena, pokazujući nam televizor, radio, računalo, tri metra drva za zimu...

S druge strane bajke jednako dobri ljudi Ivani su darovali novac za lijekove, za malo tople odjeće, pristojni božićni ručak... I baš tada, kad je sreća dotaknula vrhove i kad nam je Ivana ganuto povjerila kako je tek s 15 godina počela vjerovati u bajke – na račun njezine majke u Erste banci, na koji su uplaćivane donacije, “sjela” je ovrha zbog duga od pet tisuća kuna Raiffeisen banke. Na licima majke i kćeri koje preživljavaju od 600 kuna socijalne pomoći, koje se hrane u pučkoj kuhinji i žive pod krovom jedinog rođaka, opet se pojavila tužna sjena.

– Prije mnogo godina kad sam još bila radno sposobna i radila kao čistačica, imala sam dopušteni minus od 5 tisuća kuna – objašnjava majka Nada. – Na žalost, kako je Ivana u međuvremenu završila u domu, a ja u bolnici Vrapče zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja tadašnjeg supruga alkoholičara, prestala sam biti radno sposobna i taj se dug s vremenom, zajedno s kamatama, popeo na 20 tisuća kuna. Svojedobno sam čak potpisala da ću otplaćivati dug po 500 kuna, ali, na žalost, tada sam dobivala samo 400 kuna socijalne pomoći i zaista nisam imala odakle to podmiriti. Što da vam kažem, sramim se, ali Ivana je bila u domu, i ja sam taj minus morala korisiti kako bih joj priuštila neke stvari.

Suze radosnice
No, baš taj davni grijeh Nade Štabi, koji se zbog bijednog života provukao sve do ovih posljednjih sretnijih dana, pokazao nam je svu snagu humanosti. U Ivaninu božićnu priču, naime, uključila se i Raiffeisen banka, ne želeći prekinuti niz bajki koje su se posljednjih dana počele plesti oko nje. Izvršni direktor banke Ivan Vidaković, u prisutnosti Lidije Arbanas, voditeljice Odjela za odnose s javnošću, primio je u svom uredu majku i kćer i pokazao im kako nema te sile koja može zaustaviti humanost u pohodu.

– Raiffeisen banka svake godine odvaja sredstva namijenjena dobrotvornim akcijama. Kad smo pročitali ganutljivu priču u Večernjem listu o djevojčici Ivani, odlučili smo se i sami uključiti u pomoć, ne znajući da se njezina majka nalazi na popisu naših dužnika. Na našu žalost, našli smo se u nezavidnoj situaciji, između propisa banke i želje da pomognemo. Ipak, dopis Večernjeg lista u kojem se tražilo naše očitovanje i u kojem je potanko opisan težak život djevojčice Ivane Štabi te humanitarno porijeklo novca na blokiranom računu njezine majke, navelo nas je da sami podmirimo taj dug i bez daljnjeg razmišljanja nastavimo pomagati Ivani. Naime, Ivani ćemo svake godine dodijeliti deset tisuća kuna i preuzeti brigu o njezinu liječenju. Nadamo se da ćemo na taj način pomoći da Ivana dobije šansu za bolji i ljepši život kakav žive i njezini vršnjaci i mnoga druga djeca – rekao je Vidaković, darujući Ivani najljepšu mogućnost za budućnost i novu zimsku jaknu o kojoj je tako dugo sanjala.

Niz njezino mlado lice opet su potekle suze radosnice.

– Toliko sam ganuta da ne mogu sabrati misli, a kamoli riječi. Moja zahvalnost nadilazi sve riječi, pa mogu samo ponoviti ono što sam već jednom i od srca rekla – nadam se da će mi život dopustiti da jednoga dana uzvratim istom količinom dobrote.


Račun za uplatu pomoći Ivani

Pomoć za Ivanu može se uplatiti na deblokirani račun njezine majke:

NADA ŠTABI
ERSTE BANKA
6020110022483341

Tekući račun: 3202819798

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije