Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćna presuda

Banka mu mora vratiti 5924 franka: 'Za poštivanje zakona borio sam se i u ratu'

Robert Matovina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
24.02.2015.
u 20:35

Splitska banka: Poziv nam nije uručen, nismo znali za ročište i tražimo vraćanje na početak

Robert Matovina iz Zaboka prvi je dužnik kredita u švicarskim francima kojemu banka, prema nepravomoćnoj sudskoj presudi, treba vratiti preplaćene kamate. Općinski sud u Zaboku donio je prvostupanjsku presudu prema kojoj je ništetna odredba ugovora o promjenjivosti redovne kamate te Splitska banka dužniku mora vratiti preplaćenih 5924,52 švicarska franka u kunskoj protuvrijednosti, uvećanih za zakonsku zateznu kamatu.

– Legalist sam, poštujem zakone Republike Hrvatske i vjerujem u neovisnost pravosuđa. Za to sam se i borio u Domovinskom ratu. Nakon što je Visoki trgovački sud pravomoćno dosudio ništetnost kamata, a moja poslovna banka sedam-osam mjeseci nije reagirala i vratila preplaćeno, bio sam valjda među prvima koji je podigao tužbu za povrat – objašnjava Matovina, umirovljeni invalid Domovinskog rata, dragovoljac kojeg je ministar branitelja Predrag Matić odlikovao Redom hrvatskog križa.

Odvjetnici Franka

Ističe da mu je proces vodio odvjetnički ured koji surađuje s Udrugom Franak i da je upravo zato tužba osnovano sročena, no suzdržava se od bilo kakvih komentara o daljnjem tijeku procesa.

U Udruzi Franak ističu da je ovo prva presuda koja se referira na odluku VTS-a i da su njome zadovoljni. Matovina pak poručuje da je zadovoljan radom Vlade Republike Hrvatske i načinom na koji se odnosi prema građanima u ovom problemu.

– Reagirali su odmah zamrzavanjem tečaja, što je trenutačna mjera, ali uključivanjem u pregovore o trajnom rješenju pokazali su da im je stalo – kaže Matovina.

Jednostrano povećanje

No, zanimljivo je da u ovom procesu koji se protiv nje vodio, Splitska banka – uopće nije sudjelovala. Kažu, naime, da im tužba nikad nije dostavljena na adresu sjedišta banke, zbog čega se nisu na nju mogli ni očitovati, ni sudjelovati na ročištima. Zbog svega navedenog banka je na prvostupanjsku i nepravomoćnu presudu uložila žalbu i zahtjev za povrat u prijašnje stanje – ističu u Splitskoj banci, koja je 23. veljače ipak zaprimila nepravomoćnu presudu, no ne zna se na koju im je adresu dostavljena. Pri stavu su da je presuda donesena zbog ogluhe, a ne zbog činjenica u postupku.

– Societe Generale – Splitska banka nije se pojavila jer nije znala za ročište – tvrde u banci. Sud u Zaboku pak u prvostupanjskoj presudi ističe da je kamatna stopa mijenjana jednostranom odlukom banke, protivno načelu savjesnosti i poštenja, te da se o promjeni nije pregovaralo. Ogluhu ne spominju.

>> Kredit u 'švicarcima': Zbog nezakonite kamate banka klijentu mora vratiti novac

Komentara 17

Avatar TAJSAM
TAJSAM
20:48 24.02.2015.

Sa Splitskom bankom sam i sam imao problema, naime tražili su me da im dam da mogu preko trajnog naloga (u drugoj banci) uzimati koliko trebaju za otplatu kredita, dignuo sam poslije tog događaja u drugoj banci kredit u eurima i isplatio u Splitskoj Banci "franke". Postavljam pitanje dali če itko od banaka platiti i kazne zbog nezakonitog uzimanja novca građana jer mislim da je to otimačina odnosno lopovluk pa bi trebao i netko od banaka biti kažnjen za taj lopovluk. Pozdrav dobrim ljudima

Avatar d-ano
d-ano
22:19 24.02.2015.

Banku treba primjerno kazniti da drugima padne mrak na oci kad pokusaju da potkradaju svoje stedise,,,,,,,,,

Avatar taqa
taqa
09:43 25.02.2015.

Oglušili su se na poziv hrvatskog suda. Banke uopće ne poštuju hrvatske institucije, a gdje bi tek poštivale hrvatske građane. Ko0ja oholost i arogancija. Biće da su u gadnom talu sa vlašću i uspješno doprinose izumiranju Hrvatske. Kako moraš biti lud da osnuješ obitelj i poželiš riješiti stambeno pitanje u lijepoj našoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije