Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKRŠAJ!

Bandić u pijanom stanju izazvao sudar

07.01.2002.
u 00:00

* Gradonačelnik nije stao, već je nastavio vožnju, kažu u Policijskoj upravi * Policija je Bandiću oduzela vozačku dozvolu * Alkotest pokazao 1,6 promila alkohola u krvi

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u subotu je u 22.30 sati sudjelovao u sudaru nakon kojeg je svojim automobilom pijan bježao pred prometnom policijom!

U jučerašnjem priopćenju PU zagrebačke stoji "da se Milan Bandić (46), kao vozač osobnog automobila ZG 2211-MB (range rover), u alkoholiziranom stanju (1,60 g/kg) kretao kolnikom Ksaverske ceste lijevim prometnim trakom prema sjeveru. Dolaskom do prilaznog kolnika prema Vrtnom centru Mihaljevac 12 neoprezno se prestrojavao u desni prometni trak, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu. Tom prilikom desnim bočnim dijelom svoga automobila okrznuo je lijevi bočni dio osobnog automobila reg. oznake ZG 354-OO (opel vectra), kojim je upravljao Dario B. (1971.). U nezgodi ozlijeđenih osoba nije bilo, a ukupna materijalna šteta je oko 8000 kuna".

PU zagrebačka potvrdila je naše saznanje da se gradonačelnik Bandić nije zaustavio nakon prometne nezgode, već je nastavio vožnju. Bandićeva vozačka dozvola sada je u policiji i oduzeta mu je do okončanja prekršajnog postupka u Prekršajnom sudu. Budući da je počinio nekoliko prekršaja zbog kojih bi mogao prijeći i granicu sedam kaznenih bodova, zagrebački gradonačelnik po slovu Zakona o sigurnosti prometa na cestama morao bi ponovno polagati vozački ispit. Kako doznajemo iz izvora u policiji, Bandić nije pokušao intervenirati kod načelnika PU zagrebačke ili viših dužnosnika MUP-a za vraćanje vozačke dozvole i nesreće koju je uzrokovao vozeći pod utjecajem alkohola.

Bandiću hladno u policijskom autu

Službenim priopćenjem nisu opisani naknadni događaji koji su počeli kada se M. Bandić nakon okrznuća nije zaustavio, već je nastavio voziti prema Gračanskoj cesti. Vozač "opel vectre" krenuo je za njim i uspio ga prestići nekoliko kilometara dalje u Gračanskoj cesti kod Đurkova puta, gdje su se oba automobila zaustavila. Dario B. mobitelom je pozvao policiju i ophodnja prometne policije iz Heinzelove stigla je do sudionika nezgode.

Kako smo neslužbeno doznali, gradonačelnik Bandić pokušao je u razgovoru s vozačem "opela" i policijskom ophodnjom izbjeći službeni policijski očevid, no policija mu je objasnila da se, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, očevid mora obaviti kada se zateknu oba sudionika prometne nesreće i kada je nastala materijalna šteta, bez obzira na to kolika je. Gradonačelnik je inzistirao na izravnom dogovoru s vozačem "opela", no ipak je pričekao očevidnu ekipu.

Dolaskom ekipe I. postaje prometne policije gradonačelnik Bandić ušao je u policijski automobil kako bi dao podatke o sebi i vozilu, te iskaz o događaju. No u pola razgovora izišao je iz policijskog automobila i sjeo u svoj "range rover", pri čemu je policajcima objasnio da se želi malo ugrijati. Iako su ga policajci upozoravali da ne izlazi iz policijskog automobila, te da ne sjeda u svoj automobil, gradonačelnik Bandić je sve to ignorirao. Upalio je svoj automobil, na što su reagirali policajci i otvorili vozačeva vrata kako bi ga spriječili da krene dalje. No, Milan Bandić oglušio se na sve zapovijedi i naglo je, uz škripu guma, svojim automobilom odjurio s mjesta događaja Gračanskom, a potom Ksaverskom cestom prema središtu grada.

Za njegovim automobilom počela je potjera koju su vodili prometni policajci u policijskome automobilu. Policajci su uspjeli dostići gradonačelnikov "range rover" tek na Gupčevoj zvijezdi i to samo zato što se M. Bandić zaustavio na kraju kolone zaustavljenih automobila pred crvenim na semaforu. Iako je pružao pasivan otpor i nije htio izići iz automobila prema zapovijedi policajca, policajci su ga izvukli iz "range rovera", ugurali u svoj automobil i vratili se na Gračansku cestu, gdje je još bila ekipa za očevide.

Policija tražila suradnju

U međuvremenu su preko Operativno-komunikacijskog centra PU zagrebačke o događaju na Ksaverskoj cesti i njenim sudionicima obaviješteni voditelj OKC-a, načelnik Odjela prometne policje u PUZ-u Boris Orlović, načelnik Prometne policije Luka Lenić (koji je na mjesto događaja uputio svog pomoćnika M. Klanca) i šef smjene I. postaje prometne policije Vlado Vrbanec.

M. Klanac i V. Vrbanec razgovarali su s gradonačelnikom Bandićem i pokušavali ga uvjeriti da je prijeko potrebna njegova suradnja pri očevidu kako bi se utvrdile sve činjenice o nesreći. Unatoč nagovaranju prisutnih, gradonačelnik Bandić odbio je alkotestiranje "dra:gerom" iako je, zbog njegova ponašanja, sve pokazivalo da je pijan. Prema našim saznanjima, za razgovora u policijskom automobilu gradonačelnik je u jednome trenutku i zaplakao.

Prometna policija završila je očevid i gradonačelnika Bandića dopratila do njegova stana u Bužanovoj 41, gdje je na kraju, tek 30-ak minuta nakon ponoći, ipak dopustio alkotestiranje.

Duško Tadić, Stjepan Ledinski, Dušan Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije