Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.08.2019. u 08:39

Rasprava o GUP-u trajat će do 14. kolovoza, uključite se da poslije ne bi bilo – nismo znali

Upeklo je pa neće sigurno. Neće, pored sunca i mora, Zagrepčani odabrati čitanje 163 stranice Generalnog urbanističkog plana (GUP), proučavanje karata grada. Neće stanovnici metropole, jer je vrhunac sezone, printati obrasce i kupiti marke pa ih, umjesto na razglednice s raznih otoka, lijepiti na pisma Milanu Bandiću. Neće, mislili su u gradskoj upravi, želeći upravo to da javna rasprava usred ljeta rezultira planiranim Manhattanom, nacionalnim stadionom bez natječaja, garažama u centru grada. Ali, prevarili su se.

Hoće, itekako. Jer, Zagrepčani su se organizirali, sastaju se po kvartovima, međusobno si tumače GUP, a onima koji ga i dalje potpuno ne shvaćaju, pripremili su i već popunjene obrasce koje samo moraju poslati. Hoće stanovnici glavnoga grada, angažirat će se kad treba, jer upravo su oni bili ti koji su i gradonačelnika Bandića natjerali na ponovnu javnu raspravu urbanističkog dokumenta, pobunivši se protiv poslovnih zgrada na hipodromu, zakrčenja centra grada automobilima.

Hoće Zagrepčani, i trebaju. Jer GUP, iako na prvu pomalo zastrašujući, zapravo je dosta lagan za čitanje svakome tko si da barem malo truda. Svakome tko odluči odvojiti sat ili dva da prouči što je planirano, ako ne za cijelu metropolu, onda barem za svoj kvart.

Jasno, nije to uvijek lako na godišnjem i usred ljeta, ali grad će živjeti i na jesen, živjet će i poslije povratka građana s odmora. A u kojem obliku, trenutačno ovisi samo o onima koji se uključe u njegovo stvaranje. O onima koji će jasno reći treba li im vidikovac uz obalu Save, treba li im Radnička cesta koja će se potpuno planirati samo jednim natječajem, treba li im stadion koji ne trebaju osmisliti arhitekti. Rasprava traje do 14. kolovoza, a osim po kvartovima od članova udruga i inicijativa, koje pomoć nude otkako je 31. srpnja sve počelo, danas se poslijepodne i od gradskih glavešina u Ćirilometodskoj 5 može čuti što se točno planira. Pa da poslije ne bi bilo – nismo znali.

VIDEO Prosvjedni skup protiv GUP-a

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
20:41 08.08.2019.

Da se ne lažemo, hipodrom i one bijedne štalice su mučenje životinja. Pametnom dovoljno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije