Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOČEKALI GA AKTIVISTI

Bandić ih ignorirao pa kazao: Nisam kriv!

Milan Bandić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/10
22.01.2020.
u 21:04

Aktivisti su Bandiću pred sudom pokušali uručiti stvari koje bi mu mogle zatrebati

Salva zvižduka bila je zvučna kulisa za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je malo prije devet sati u pratnji svojih odvjetnica Jadranke Sloković i Ksenije Vržine došao na zagrebački Županijski sud. Trenutak prije no što je Bandić zakoračio u zgradu suda, presrela ga je aktivistica.

– Imam paketić za vas, C vitamin, ručnik s vašim imenom, četkicu za zube i toaletni papir. To će vam trebati u zatvoru – govorila je aktivistica Bandiću pokušavajući mu predati u celofan umotani paket.

Pravio se da je ne vidi

No Bandić se pravio da je ne vidi, kao što se i koju minutu prije toga pravio da ne vidi i ne čuje 50-ak prosvjednika koji su se s transparentima u rukama okupili pred zgradom suda. Natpisi na transparentima vrlo su jasna poruka dugogodišnjem gradonačelniku Zagreba, a iz natpisa se moglo zaključiti da bi ga okupljeni aktivisti umjesto na čelu grada radije vidjeli u Remetincu. Na jednom transparentu pisalo je “Stavi pravu stvar na pravo mjesto – Remetinec”, na drugom “Institucije su stup korupcije”, na trećem “Lopove u zatvore”... Jedan od aktivista objasnio je i zašto to radi.

– Moj je motiv za ovu akciju da se ukaže na kriminal, na tezgarenje i divljaštvo koje je uneseno u ovaj pitomi hrvatski narod. To je rak-rana koju moramo nekom terapijom ukloniti – kazao je Slavko Petrinić.

Milan Bandić
1/7

Performans pred zagrebačkim Županijskim sudom organiziralo je nekoliko građanskih inicijativa kojima je problematičan način na koji Bandić upravlja Zagrebom, a nekoliko aktivista dobilo je i dozvolu za ulazak u sud. Gdje nije bilo ništa manje zanimljivo jer su suđenje za aferu Agram, koje je jučer iz formalnih razloga počelo ispočetka, pratili i studenti prava. Kako su se zbog te pravne procedure na sudu morali pojaviti i svi optuženici, koji inače rijetko dolaze na rasprave, u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda natiskalo se stotinjak ljudi.

A prije nego što je rasprava i počela, vještačena je medicinska dokumentacija Slobodana Ljubičića, koji se nije pojavio u sudnici. Javnost je s tog dijela rasprave bila isključena zbog “zaštite Ljubičićevih osobnih prilika”. On je teško bolestan, a vještaci su ustanovili da je trajno raspravno nesposoban.

S obzirom na takav stav vještaka, postupak je u odnosu na Ljubičića razdvojen, s čim su se složili i USKOK i obrane.

50 svjedoka za otpad

Inače, suđenje za Agram počelo je u listopadu 2018., a jučer je moralo početi ispočetka jer je spisu ponovo pripojena točka optužnice koja se odnosi na zbrinjavanje otpada u Zagrebu. Riječ je o točki koju je sud vraćao USKOK-u na doradu nekoliko puta te u kojoj su optuženi Bandić, Petar Pripuz, Željko Horvat, Ivan Tolić, Ivan Markus, Filip Čulo i Miljenko Benko. Tereti ih se za trgovanje utjecajem jer su posao zbrinjavanja otpada dodijelili u žurnom postupku, bez javne nabave, tvrtkama Petra Pripuza, za što, prema USKOK-u, nije bilo potrebe. Nakon što im je pročitana optužnica, svi su okrivljenici zanijekali krivnju. Što se tiče dokaznih prijedloga, USKOK je predložio da se dokazi koji su izvedeni u dosadašnjem dijelu postupka pročitaju. Obrane su se manje-više uglavnom složile s prijedlozima tužitelja, osim u slučaju Sandre Perković, za koju traže da je se neposredno sasluša. Vezano za točku oko zbrinjavanja otpada, predloženo je 50-ak svjedoka, čitanje dokumentacije te preslušavanje tajno snimljenih snimki, kao i saslušanje vještaka. Što je sud odlučio o dokaznim prijedlozima, znat će se 27. siječnja. 

Komentara 7

BA
bakulušić
21:57 22.01.2020.

Stara vučina, pasja sprdačina!

TT
tTony
04:45 23.01.2020.

VI u Zagrebu ste cudni nazalost pola vas je Jugoslavena .

DU
Deleted user
23:37 22.01.2020.

Prije bilo koje presude pobjeći će u Hercegovinu, potplatiti ministra pravosuđa kao Mamić da ge se ne izruči i uživati u ukradenim milionima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije