Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bandić ih ignorirao pa kazao: Nisam kriv!

Aktivisti su Bandiću pred sudom pokušali uručiti stvari koje bi mu mogle zatrebati
22. siječnja 2020. u 21:04 7 komentara 699 prikaza
Milan Bandić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Salva zvižduka bila je zvučna kulisa za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je malo prije devet sati u pratnji svojih odvjetnica Jadranke Sloković i Ksenije Vržine došao na zagrebački Županijski sud. Trenutak prije no što je Bandić zakoračio u zgradu suda, presrela ga je aktivistica.

Milan Bandić ROČIŠTE U AFERI AGRAM Bandić stigao na Sud, građani viču 'kriv je, kriv je'

– Imam paketić za vas, C vitamin, ručnik s vašim imenom, četkicu za zube i toaletni papir. To će vam trebati u zatvoru – govorila je aktivistica Bandiću pokušavajući mu predati u celofan umotani paket.

Pravio se da je ne vidi

No Bandić se pravio da je ne vidi, kao što se i koju minutu prije toga pravio da ne vidi i ne čuje 50-ak prosvjednika koji su se s transparentima u rukama okupili pred zgradom suda. Natpisi na transparentima vrlo su jasna poruka dugogodišnjem gradonačelniku Zagreba, a iz natpisa se moglo zaključiti da bi ga okupljeni aktivisti umjesto na čelu grada radije vidjeli u Remetincu. Na jednom transparentu pisalo je “Stavi pravu stvar na pravo mjesto – Remetinec”, na drugom “Institucije su stup korupcije”, na trećem “Lopove u zatvore”... Jedan od aktivista objasnio je i zašto to radi.

– Moj je motiv za ovu akciju da se ukaže na kriminal, na tezgarenje i divljaštvo koje je uneseno u ovaj pitomi hrvatski narod. To je rak-rana koju moramo nekom terapijom ukloniti – kazao je Slavko Petrinić.

Milan Bandić
1 / 7
Nezadovoljni građani se okupili s transparentima ispred Suda

Performans pred zagrebačkim Županijskim sudom organiziralo je nekoliko građanskih inicijativa kojima je problematičan način na koji Bandić upravlja Zagrebom, a nekoliko aktivista dobilo je i dozvolu za ulazak u sud. Gdje nije bilo ništa manje zanimljivo jer su suđenje za aferu Agram, koje je jučer iz formalnih razloga počelo ispočetka, pratili i studenti prava. Kako su se zbog te pravne procedure na sudu morali pojaviti i svi optuženici, koji inače rijetko dolaze na rasprave, u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda natiskalo se stotinjak ljudi.

A prije nego što je rasprava i počela, vještačena je medicinska dokumentacija Slobodana Ljubičića, koji se nije pojavio u sudnici. Javnost je s tog dijela rasprave bila isključena zbog “zaštite Ljubičićevih osobnih prilika”. On je teško bolestan, a vještaci su ustanovili da je trajno raspravno nesposoban.

Milan Bandić AFERA AGRAM Bandić se ne osjeća krivim

S obzirom na takav stav vještaka, postupak je u odnosu na Ljubičića razdvojen, s čim su se složili i USKOK i obrane.

50 svjedoka za otpad

Inače, suđenje za Agram počelo je u listopadu 2018., a jučer je moralo početi ispočetka jer je spisu ponovo pripojena točka optužnice koja se odnosi na zbrinjavanje otpada u Zagrebu. Riječ je o točki koju je sud vraćao USKOK-u na doradu nekoliko puta te u kojoj su optuženi Bandić, Petar Pripuz, Željko Horvat, Ivan Tolić, Ivan Markus, Filip Čulo i Miljenko Benko. Tereti ih se za trgovanje utjecajem jer su posao zbrinjavanja otpada dodijelili u žurnom postupku, bez javne nabave, tvrtkama Petra Pripuza, za što, prema USKOK-u, nije bilo potrebe. Nakon što im je pročitana optužnica, svi su okrivljenici zanijekali krivnju. Što se tiče dokaznih prijedloga, USKOK je predložio da se dokazi koji su izvedeni u dosadašnjem dijelu postupka pročitaju. Obrane su se manje-više uglavnom složile s prijedlozima tužitelja, osim u slučaju Sandre Perković, za koju traže da je se neposredno sasluša. Vezano za točku oko zbrinjavanja otpada, predloženo je 50-ak svjedoka, čitanje dokumentacije te preslušavanje tajno snimljenih snimki, kao i saslušanje vještaka. Što je sud odlučio o dokaznim prijedlozima, znat će se 27. siječnja. 

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
 • bakulušić:

  Stara vučina, pasja sprdačina!

 • Ante tTony:

  VI u Zagrebu ste cudni nazalost pola vas je Jugoslavena .

 • Avatar joj.jao
  joj.jao:

  Prije bilo koje presude pobjeći će u Hercegovinu, potplatiti ministra pravosuđa kao Mamić da ge se ne izruči i uživati u ukradenim milionima.