Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Banatski Hrvati prosvjeduju u Pančevu zbog mijenjanja imena ulica

Dvije ulice žele se preimenovati u ulicu Miloša Crnjanskog te Dragutina Ilkića Birte koje smatraju jednim od najvećih Banaćana
30. svibnja 2019. u 15:43 38 komentara 1502 prikaza
Hrvatska i srpska zastava
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Udruga banatskih Hrvata prosvjedovala je zbog prijedloga da se promijeni naziv Štrosmajerove ulice i ulice Matije Gupca u Pančevu, prenijela je u četvrtak Radio televizija Vojvodine (RTV).

Aleksandar Vučić i akcija na Kosovu Komentirali stanje KFOR: Vučić je sve znao, on manipulira Srbima

Gradsko povjerenstvo za imenovanje ulica i trgova predložilo je da se ulice nazvane po hrvatskim velikanima preimenuju u ulice srpskih književnika Miloša Crnjanskog i Dragutina Ilkića Birte.

U povjerenstvu smatraju da su njih dvojica puno zaslužniji za Pančevo od Štrosmajera i Gupca i tvrde da se ne radi o provokaciji.

Predsjednik Udruge banatskih Hrvata Kaurić prosvjedovao je zbog odluke povjerenstva i žalio se mjerodavnom tijelu pokrajine Vojvodine.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: 'Zaštitit ćemo naš narod, ako dođe do daljnjih napada Srbija će pobijediti'

"Smatramo da su to neprimjereni akti, jer su manjine bogatstvo Vojvodine i da velikani koji su ostavili jedan dio svojih života na ovim prostorima zaslužuju da pojedine ulice nose njihova imena. Time treba da se ponosimo i mislim da bi se ovakvim aktima mogao na neki način poremetiti dosadašnji suživot", izjavio je Kaurić RTV-u.

On je na praksu promjena ulica koje su nosile imena hrvatskih velikana, u nekim banatskim mjestima, upozorio još koncem prošle godine na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Tada je ukazao na odluku gradskih vlasti u Zrenjaninu koja je odobrila brisanje imena Frankopanova iz naziva ulice i njezino preimenovanje u Metohijsku.

Incident ispred Skupštine Srbije iNCIDENT ISPRED SKUPŠTINE VIDEO Šešeljev tjelohranitelj palicom napao zastupnike

Za njega je skandalozno bilo obrazloženje po kojemu su Frankopani pripadnici velikaške hrvatske obitelji koja u prošlosti nije imala nikakvu ulogu za srpski narod i državu.

Vijeće je podržalo njegovu inicijativu da se reagira i zatraži vraćanje staroga imena ulice.

Član Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić predložio je da Vijeće poduzme korake kakve je učinila mađarska zajednica koja je angažirala suradnike i popisala imena naselja i gradove u kojim se ne poštuju propisi o službenoj uporabi mađarskog jezika.

Aleksandar Vučić i akcija na Kosovu 'izgubili smo teritorij i kontrolu' Vučićev novi igrokaz: Prema Kosovu poslao vojnike i oklopna vozila

Povjesničar Predrag Marković smatra da se radi o osjetljivoj stvari koja se može promatrati na različite načine.

"Nema većeg Banaćanina poslije Dositeja od Miloša Crnjanskog. Zar da u velikom banatskom Pančevu Crnjanski nema ni jedan spomen, gdje je i živio. Što se banatskih Hrvata tiče, mi smo ponosni na to da svaka manjina kod nas ima svoja prava i svoj glas, ali bih se zapitao što je bilo kad su sva srpska imena izbačena iz Zagreba, Osijeka ili Slavonskog Broda", rekao je Marković.

Posljednju riječ imat će pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine koje treba odlučiti hoće li odobriti ili odbiti prijedlog pančevačkog povjerenstva, prenosi RTV.

Traje potragama za nestalima u Dunavu

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
 • Milantepic:

  Kakve veze imaju Gubec i Štrosmajer sa vojvođanskim hrvatima? Ako već hoćete nekog hrvatskog velikana iz vojvodine onda bi ulica mogla da nosi naziv kap.VJ Krunoslava Ivankovića koji je herojski izgubio život braneći Kosovo od šiptarsko terorističkih bandi na Košarama 1999 god.

 • Avatar Kapetan Magelan
  Kapetan Magelan:

  A pitam se i koji pa to "Banatski Hrvati" protestuju, kada Hrvata u čitavoj Vojvodini ima manje od 2%, zapravo tačnije 1,88%, odnosno na nivou statističke greške!!!.

 • kalimera:

  U postocima, Hrvata u Vojvodini je približno kao i srba na Kosovu.