Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentirali stanje

KFOR: Vučić je sve znao, on manipulira Srbima

Aleksandar Vučić i akcija na Kosovu
Foto: Reuters/PIXSELL
Autor
Hassan Haidar Daib
29.05.2019.
u 18:34

Iako je Vučić, kako su nam potvrdili iz vlade Kosova, bio obaviješten i s njihove strane, uspio je manipulirati srpskom javnošću i udar na kriminalce svih nacija na Kosovu prezentirao je kao udar na Srbe

“Možda je KFOR obavijestio nekog od organizatora oporbenih prosvjeda ‘1 od pet milijuna’ ili nekog od vladika Srpske pravoslavne crkve, ali državne organe nije”, kazao je jučer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rugajući se glasnogovorniku KFOR-a, pukovniku Vincenzu Grassu, koji je kazao da su vlasti u Srbiji bile obaviještene o akciji kosovske policije na sjeveru Kosova i da “nije bilo iznenađenja”.

“Bez većih incidenata”

Iako je Vučić, kako su nam potvrdili iz vlade Kosova, bio obaviješten i s njihove strane, uspio je manipulirati srpskom javnošću i udar na kriminalce svih nacija na Kosovu prezentirao je kao udar na Srbe. U tome su mu pomogli i mediji koji su pod njegovim utjecajem koji su na naslovnice stavili huškačke naslove: “Udar na sjever Kosova“, “Pucali na Srbe, tukli i starce“...

– U ovom trenutku miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje skoro 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća prijetnja miru i stabilnosti je retorika koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome sudjeluju – komentirao je jučer glasnogovornik KFOR-a Grasso.

Širenjem panike Vučić je raspravu u Skupštini Srbije o Kosovu skrenuo u drugom smjeru s obzirom na to da je de facto priznao neovisnost Kosova kazavši kako “Srbija mora prihvatiti da je izgubila kontrolu nad Kosovom, svojom bivšom južnom pokrajinom, i mora tražiti kompromis za normalizaciju odnosa s Prištinom”.

– Vrijeme je da biramo između slatkih laži i gorke istine. Moramo priznati da smo poraženi. Izgubili smo teritorij – kazao je u ponedjeljak Vučić.

Vučić se slanjem vojske na granicu s Kosovom htio prikazati herojem. Danas nitko ne govori što je Vučić govorio o priznavanju Kosova, već se samo spominje slanje vojske i “napad na Srbe” na sjeveru Kosova. Vučić je akciju protiv kriminala protumačio na svoj način te kazao kako je dvostruko više uhićenih Srba nego Albanaca unatoč strukturi stanovništva po kojoj je na Kosovu i u policiji 14 puta više Albanaca nego Srba, ističući kako to da su “Srbi 28 puta veći kriminalci u policiji nego Albanci”, tvrdeći da je konačni cilj prištinskih vlasti uhićenje zapovjednika kosovske policijske službe za sjever Željka Bojića te daljnja “zastrašivanja i iseljavanja Srba s Kosova”.

Prosvjed u Mitrovici

Premijer Kosova Ramush Haradinaj smatra da je operacija specijalnih policijskih snaga Kosova, u kojoj je uhićeno 28 osoba srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti, bila zakonska obaveza, a reakciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tim povodom okarakterizirao je “zaštitom zločina”.

Jučer su Srbi na trgu u Srijemskoj Mitrovici prosvjedovali želeći pokazati da su kosovske jedinice, ROSU, prekoračile svoje ovlasti.

– Želimo pokazati Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas ima i da nas nisu uplašili – kazao je predsjednik Srpske liste Goran Rakić, organizator prosvjeda.

Ključne riječi

Komentara 88

DU
Deleted user
14:56 29.05.2019.

Vučić govori istinu a KFOR i Kosovari lazu. A on je poznat vjerodostojan politicar, koji nikad nije bio u Glini, nikad nije zagovarao veliku Srbiju, obecao svojima da ce sveto Kosovo uvjek biti srpsko. Nije mi jasno da on moze skupiti toliko biraca. Ali to je njihova volja, evo im rezultat

Avatar imotska115
imotska115
17:24 29.05.2019.

Prisjeti se sto ste vi radili svima nama u tkvz, yugi i 90th, a sad nemoj kmečati.

Avatar heyhay
heyhay
16:03 29.05.2019.

vidi se po slici da taj nije normalan,od laži se sav izdeformirao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije