Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premještanje vojnika u poljsku

Baltičke zemlje pomiješanih osjećaja; Trump: 'Njemačka ne izdvaja dovoljno za NATO'

U.S. President Trump and Poland's President Duda hold joint news conference at the White House in Washington
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
25.06.2020.
u 22:49

Trump je nedavno najavio da će SAD smanjiti broj svojih vojnika u Njemačkoj s 52.000 na 25.000

Baltičke države s pomiješanim osjećajima gledaju na plan američkog predsjednika Donalda Trumpa da vojnike SAD-a povuče iz Njemačke i premjesti ih u Poljsku.

Nakon izjava iz LItve ranije tijekom dana, predsjednici Latvije i Estonije istaknuli su u četvrtak važnost snažne vojne nazočnosti SAD-a u regiji za sigurnost njihovih država.

Nakon sastanka na baltičkom otoku Saaremi, estonska predsjednica Kersti Kaljulaid i njen latvijski kolega Egils Levits su izjavili da podržavaju "snažnu nazočnost vojnika SAD-a u Europi u cjelini i također u Poljskoj".

Trump je nedavno najavio da će SAD smanjiti broj svojih vojnika u Njemačkoj s 52.000 na 25.000.

Dio vojnika bit će premješten u Poljsku, rekao je Trump u srijedu na zajedničkoj konferenciji za medije s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, i kritizirao Njemačku zato što ne izdvaja dogovoreni udio proračuna za obranu, što su se obvezale sve članice NATO-a.

Premještaj vojnika treba sagledati u širem kontekstu, rekla je Kaljulaid. "Te rasprave i te odluke vođene su dugoročnom perspektivom, tako da zapravo ne možete povezati Njemačku i Poljsku u tom kontekstu. Mislim da je to lažna veza".

"Na Sjedinjenim Državama je da zajedno s NATO sustavom odluče kako jačati sigurnosno stanje u regiji", dodao je Levits. 

Litavski ministar obrane Raimundas Karoblis rekao je ranije u četvrtak da ima pomiješane osjećaje glede američkog plana premještanja snaga.

"Ne bi bilo dobro da se znatan dio vojnika SAD-a povuče iz Njemačke" jer to riskira stvoriti podjelu između europskih članica NATO-a, rekao je Karoblis za litavski radio.

S druge strane, Litva je uvijek zagovarala maksimalno jačanje vojne nazočnosti SAD-a na istoku NATO-a, rekao je Karoblis dodavši da je Poljska, u tom smislu, "vjerojatno jedno od najvažnijih mjesta". 

Zabrinutost zbog sigurnosti porasla je među istočnoeuropskim članicama NATO-a otkako je Rusija anektirala Krim i dala potporu proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Kako bi odvratio Rusiju SAD je od 2014. rasporedio rotirajuće postrojbe u regiji. NATO je također povećao prisutnost, rasporedivši po 1.00 dodatnih vojnika u svaku od baltičkih zemalja te u Poljsku.

Američki vojnici će iz Njemačke biti premješteni u Poljsku, rekao je Trump primajući u srijedu u Bijeloj kući svog poljskog kolegu Andrzeja Dudu, ne otkrivajući pojedinosti o njihovu broju.

Američki predsjednik, koji već dugo prigovara Berlinu da dovoljno ne sudjeluje u NATO-ovim vojnim troškovima, rekao je prošli tjedan da želi bitno smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj, koji će s 52.000 pasti na 25.000.

 

Komentara 5

ZI
zimerman
04:53 26.06.2020.

Sve je tu jasno , ako trebaju zaštiti i američku vojsku trebaju platiti račune .

DU
Deleted user
00:25 26.06.2020.

Merkelčetina je uništila Njemačku ekonomski dovođenjem milijuna arapskih "inženjera", pa sada ta država nije sposobna ni izdvojiti novac za obranu.

SI
sisavac
11:11 26.06.2020.

baltičke zemlje trebaju odgovorit na pitanje zašto im je pobjegla trećina stanovništva u zadnjih 10-ak godina, i to ona obrazovana, ostala gerijatrija i postariji sloj ljudi koji nikud ne može. i ti su izborna baza ovim nacionalistima, koji su najvećeg pravog ekonomskog partnera, ruse, na sve načine vrijeđali. da bi sad plakali zbog tog što su rusi prestali izvoziti žito, naftu, plin, strojeve, kao i uvoziti robu, preko njihovih luka, jer su zbog svađe napravili svoje luke. ako je njima normalno da puste američke vojnike u zemlju, koji 30 metara od ruske granice se vozikaju hummerima, da američki avioni lete kilometar od ruske granice, on im nek bude normalno i da rus na svako povećanje američkog kontigenta povećava i svoj broj vojnika. od iduće godine unija više neće pare bacati na ove ruralne članice unije, i njihove 'projekte'. priča s potporama ide kraju. trebat će živjeti od rada. a zato trebaš biti dobar sa susjedom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije