Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bakir Izetbegović:

'Hrvatska ne smije graditi Pelješki most prije definicije granice'

Bakir Izetbegović
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
13.08.2017.
u 18:08

Miro Kovač: Protivljenje gradnji mosta nije službena politika Bosne i Hercegovine

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je kako drži da Hrvatska ne smije graditi Pelješki most prije nego što se definira pomorska granica između dvije zemlje i BiH osigura pravo nesmetanog pristupa otvorenome moru ustrajući na najnovijem bošnjačkom osporavanje ključnog hrvatskog projekta povezivanja teritorija.

"Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru", kazao je Izetbegović u intervjuu kojega je u nedjelju objavio portal Faktor.ba.

Izetbegović tvrdi kako je riječ o jasnim stajalištima BiH još od 2007. s kojima je upoznat i hrvatski državni vrh.

"Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gdje je točno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude, točno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007., koji se nakon toga nije mijenjao", kazao je Izetbegović.

Bez obzira na prijepore oko ovog projekta Izetbegović je istaknuo kako su odnosi BiH i Hrvatske dobri no dodao je i kako ima puno neriješenih pitanja kojima bi se valjalo pozabaviti.

Podsjetio je na činjenicu da sporazum o korištenju luke Ploče za potrebe BiH nikada nije ratificiran a dodao je i kako se u Hrvatskoj "povlače neki potezi ili daju izjave koje nisu u duhu... proklamiranih dobrosusjedskih odnosa ili se naprosto ignoriraju desetljećima stari zahtjevi Bosne i Hercegovine".

"Troši se voda iz Buškog jezera za pokretanje hidroelektrane u Hrvatskoj bez naknade, stotine veoma vrijednih objekata na jadranskoj obali i diljem Hrvatske nikada nisu vraćeni Bosni i Hercegovini, prave se planovi o preusmjeravanju golemih količina vode koja natapa Popovo polje nekim tunelom direktno u Dubrovnik a da se o tome ne obavijesti država BiH, nego samo entitet Republika Srpska. Pokušavamo da otvoreno razgovaramo, ali hrvatska strana vješto izbjegava konkretne odgovore, kao i formiranje i aktivan angažman u međudržavnim komisijama", ustvrdio je Izetbegović.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač izjavio je u nedjelju kako će Pelješki most biti izgrađen te da protivljenje gradnji tog mosta nije službena politika Bosne i Hercegovine nego su se o tomu oglasili samo predstavnici nekih bošnjačkih stranaka.

"Što se tiče Pelješkog mosta do sada se nitko nije oglasio kada je riječ o državi Bosni i Hercegovini," kazao je Kovač u Kninu.

Po njegovim riječima projekt Pelješkog mosta je u tijeku i on će biti izgrađen.

"Mi smo do sada imali samo izjave čelnika jedne od stranaka u BiH, konkretno gospodina (Bakira) Izetbegovića i SDA. Imamo i izjavu predstavnika jedne druge velike bošnjačke stranke SBB (Stranke za bolju budućnost BiH) gospodina (Damira) Arnauta u Slobodnoj Dalmaciji prije nekoliko dana. Prema tome nije riječ o službenoj politici BiH, jer pored Bošnjaka u BiH žive i Hrvati i Srbi kao narodi koji su državotvorni," kazao je Kovač dodavši kako Hrvatska želi imati prijateljske odnose s Bošnjacima.

Na pitanje očekuje li probleme u vezi s gradnjom Pelješkog mosta, Kovač je odgovorio: "Ja očekujem da ćemo vrlo brzo, za koju godinu, imati napokon uspostavljenu direktnu vezu između juga Hrvatske i drugog dijela Hrvatske Pelješkim mostom. To će biti velika stvar, u prvom redu za nas u Hrvatskoj, ali i za Europsku uniju jer ćemo spojiti dva teritorija Europske unije."
Dodao je kako nije riječ samo o hrvatskom projektu nego je to i projekt Europske unije.

Komentara 256

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
18:20 13.08.2017.

To stajalište BiH od 2007 ? Bakire ne kenjaj. To je stajalište samo vas Bošnjaka. Srbe nije briga ,a Hrvati su za most.

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
18:31 13.08.2017.

Most treba graditi i to spustiti visinu s 45 na 5m. Pa neka poturice pričaju što hoće. Prije ili kasnije islamskom fundamentalizmu ćemo morati pokazati odlučan stav.

PA
PARKEX
18:38 13.08.2017.

Što očekivati od čovjeka čiji se otac pisao Srbinom i slao Irfana Ajanovića da vidi da li se to puca iz Bosne po Hrvatskoj svim mogućim i nemogućim. Prešli su na Islam turskim provalama na ove prostore, a Broz krvolog im je dao da se pišu velikim slovima kao neka nova nacija "Muslimani"; u redu no muslimani ne definira naciju nego vjeroispovijest. Istini za volju oni jesu Hrvati I/ili Srbi koji su prešli tj. prihvatili Islam. A novi "sultan" Erdogan ih želi koristiti za neke nove/stare stvari na ovim prostorima. Dogovorimo se sa Srbima da taj problem riješimo ( neka imaju svoju neku fildžan državu ) i to je maksimum. Tijekom rata smo ih primili, hranili i oblačili negdje oko 600 tisuća, a teritorije koje su izgubili od Srba su htjeli nadoknaditi na račun Hrvata, pa dosta je. Nikada neću zaboraviti kada je HRT prikazao kako su slavili i to kao izbjeglice ovdje u Hrvatskoj kada su njihove postrojbe zauzele Hrvatska mjesta i to ti je hvala. Ratni zločinac broj jedan je Alija Izetbegović koji je uvjeravao svoje istovjerce da rata neće biti i pripremao ih kao kurbane za klanje ( Kozarac je samo jedan primjer ), Sefer Halilović je drugi a za podmuklu likvidaciju generala Šantića - Atif Dudaković također nije odgovarao. Bolje da Srbija pređe Drinu nego da suncokreti zajebavaju stalno. Neka lijepo idu kod Erdogana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije