Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČARI

Bahata demonstracija sile

09.09.2005.
u 15:11

Pljačka u najstrožem centru grada, u vrijeme prometne špice, uz dvostruko ubojstvo najrazornijom vrstom streljiva, doista djeluje kao oštra, višeslojna poruka kriminalnog podzemlja vladajućoj strukturi koja se suprotstavlja organiziranom kriminalu. S obzirom na to da je do takva najgrubljeg napada došlo ubrzo nakon uhićenja Matekovića i Petrača, s obzirom na to da je uhićeni Petrač pred novinarima zaprijetio predsjedniku Vlade i da je napadnuta državna financijska institucija, jasno je da se počelo nagađati o mafijaškom udaru na Sanadera, iako se istodobno nagađa i o odmazdi reketara.

Pljačka nije poruka?
U političkim krugovima, međutim, nije dobro sjela takva špekulacija, prema kojoj su pljačka Fine i ubojstvo dvojice zaštitara uzvratna poruka kriminalnog podzemlja šefu Vlade. Prije bih rekao da je to planirano razbojstvo kaže bivši ministar unutarnjih poslova i SDP-ov zastupnik u Saboru Šime Lučin. U mandatu njegove vlade u najstrožem centru i također u po bijela dana ubijen je Vjeko Sliško, no Lučin kaže da to nije shvaćeno kao poruka vladajućima, već ukupnoj javnosti da se pokaže moć.

-Ne pljačkaju se banke da bi se nekome slale poruke. Poruke se šalju na drugi način smatra nezavisni analitičar Davor Gjenero. Prema njegovu mišljenju, tumačenjem da je ubojstvo zaštitara u pljački Fine uzvratni udarac Sanaderu kao da se hoće od tog političara napraviti heroja. Neosporno je, međutim, da ta akcija pokazuje da je organizirani kriminal u Hrvatskoj i dalje jak.

Organiziranog kriminala ne bi bilo da nije bio štićen u vrijeme prijašnje vladavine HDZ-a. Zato jedino HDZ može bitno pridonijeti njegovu rastakanju. Kao što HDZ može učiniti za rješavanje slučaja Gotovina ono što nije mogao Račan kaže Gjenero.

-To je vrhunska bahatost i demonstracija sile, ali ne i prijetnja ili poruka Vladi kaže jedan član ekipe u Banskim dvorima. Očito je da organizirani kriminal želi ojačati i uvući se u sve strukture u koje može ući. Ali organizirani kriminal nije nastao zato što mu je to HDZ svjesno dopustio, niti je to krimen jedne stranke.

Organizirani kriminal posljedica je rata i ratnog okruženja tvrdi Večernjakov sugovornik iz vladajuće stranke i dodaje: Da se u Hrvatsku moglo uvoziti oružje na legalan način, da u vrijeme najžešćih napada nije bilo embarga, ne bi bilo šverca oružja, a onda ni organiziranog kriminala i nekih današnjih tajkuna.

Pritisak iz poduzetničkih krugova
Vladajuće su strukture pod sve većim pritiskom da se odlučnije suprotstave organiziranom kriminalu. Pritisak više ne dolazi samo iz međunarodne zajednice, prema kojoj su se na jačanje pravne države hrvatske vlasti obvezale Akcijskim planom za rješavanje slučaja Gotovina. Pritisak ide iz utjecajnih poduzetničkih struktura, od stranih i domaćih ulagača.

Profesionalci iz vladajućih krugova koji na tome operativno rade traže, međutim, da se pooštri Kazneni zakon. Ravnatelj policije Franić uveo bi i smrtnu kaznu, a oni umjereniji zagovaraju višestruki doživotni zatvor.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije