Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bageri kopali temelje za sportsku dvoranu, a iskopali - špilju!

Iako je područje Dalmacije poznato u speleološkim krugovima kao područje s dosta šupljina, nema razloga za zabrinutost. Nažalost, mnoge od tih jama postaju divlja odlagališta deponija.
07. ožujka 2013. u 13:10 0 komentara 2 prikaza
Špilja, portal
Foto: Speleološko društvo 'Špiljar'
Pogledajte galeriju 1/3

Prilikom kopanja temelja sportske dvorane u Okrugu Gornjem na Čiovu bager je naišao na rupu promjera četvornog metra. O čemu se zapravo radi pojasnio nam je Tonći Rađa iz splitskog speleološkog društva "Špiljar". 

- Nije to ništa neuobičajeno, građevinski radnici naišli su na otvor špilje i radovi će se dalje nesmetano nastaviti na izgradnji dvorane, šupljina će se sanirati. To su poprilično česte pojave, a ukoliko je potrebno određene jame se "saniraju", zaliju betonom i nema opasnosti. 

Bilo je prije 5-6 godina na ciovu isto na podrucju Balan, tamo se jama od 15- 20 metara nasla direktno u temeljima. Morala se zasuti armiranim betonom da bi se nastavila gradnja.

Iako je područje Dalmacije poznato u speleološkim krugovima kao područje s dosta šupljina, nema razloga za zabrinutost, dodaje. Nažalost, mnoge od tih jama postaju divlja odlagališta deponija.

-Na užem području Splita dosad sam istražio oko 40- ak jama. Svega njih 5 -6  nastalo je prirodnim djelovanjem, najčešće vode, a ostale su sve umjetne, odnosno nastale su mehaničkim djelovanjem. Ne može se predvidjeti gdje će se koja jama otvoriti, to je sve stvar sreće, dodaje Tonći i naglašava kako ne postoji speleološka karta s ucrtanim šupljinama na području Hrvatske, a ima ih najmanje oko 10 tisuća, koliko ih je dosad istraženo diljem zemlje.

- Mi imamo kartu u koju samu ucrtavamo lokacije za našu evidenciju, ali na području Hrvatske tako nešto ne postoji. Pitanje je zašto ne postoji interes da se tako nešto napravi na nacionalnoj razini, pita se naš sugovornik.  Mi smo građanska organizacija, ne postoji ni jedna službena spelološka jedinica koja bi objedinila sve podatke, dodaje.

Umjetne šupljine mogu se lako urušiti, nastavlja Tonći. Prije par godina urušilo se tlo kod splitskog rukometnog stadiona u podzemne bunkere. Skoro metar i pol promjera i dubine oko 6-7 metara, a u dužini je bilo oko 50-ak metara kanala koji su većim dijelom bili potopljeni vodom. Slična je situacija i na području Drniša gdje se nalaze rudnici boksita pa se pod utjecajem vode stvaraju "rupe".

>>'Lice s ožiljcima': Pogledajte zanimljive rupe na površini Zemlje

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.