Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Bačić:

'Kad bi optužbe bile točne, Brkićeva pozicija u znatnoj mjeri bi se mijenjala'

Milijan Brkić i Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.10.2018.
u 13:44

Upitan vjeruje li Milijanu Brkiću nakon svega što o njemu izlazi u javnost, a on to naziva dezinformacijama, Bačić odgovara kako nije važno što on misli, kome vjeruje ili ne vjeruje

Kad bi se utvrdilo da su istine tvrdnje o Milijanu Brkiću, to u svakom slučaju mijenja njegovu situaciju, komentirao je danas predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić dodavši i kako HDZ nije protiv istražnog povjerenstva koje će progovoriti i pokušati istražiti okolnosti oko curenja informacija i zlouporabe tajnih službi. Ipak, podsjeća na to da povjerenstva rijetko postignu konkretne rezultate, pa smatra da je istraga ove priče ipak ponajprije posao institucija hrvatske države.

Upitan vjeruje li Milijanu Brkiću nakon svega što o njemu izlazi u javnost, a on to naziva dezinformacijama, Bačić odgovara kako nije važno što on misli, kome vjeruje ili ne vjeruje.

– Prije svega vjerujem državnim institucijama i pričekat ću stav DORH-a i hrvatskog pravosuđa da bih ocijenio što, tko i na koji način radi – kazao je Bačić, a na pitanje je li Brkić postao uteg stranci, on odgovara kako je uteg stranci zlouporaba ili loš, nezakonit rad bilo kojeg njezina dužnosnika.

– Da je to slučaj s Milijanom Brkićem i da se dokaže da je on to napravio, to bi bio uteg stranci. U ovom trenutku još uvijek smo na razini naklapanja i spekulacija – kaže Bačić kojemu nije drago odgovarati na, kako tvrdi, hipotetsko pitanje što ako se pokaže da su tvrdnje o Brkiću istinite.

– Ovo još nisu optužbe, to su još uvijek spekulacije. Ako bi se utvrdilo da je to istina, to bi znatno mijenjalo njegovu situaciju. Kad bi se točnima pokazale ove optužbe koje se javljaju u medijima, onda bi se u velikoj mjeri mijenjala njegova pozicija. Kako i na koji način, o tome ćemo ako do toga dođe – objašnjava Bačić.

Osvrnuo se na svoju jučerašnju izjavu kako bi bilo nezakonito osnivati istražno povjerenstvo o aferi SMS jer je ona već na sudu u Osijeku.

– Nisam jučer rekao da sam protiv povjerenstva koje bi pokušalo istražiti okolnosti eventualnog curenja informacija i zlouporabe tajnih službi. Samo sam rekao da nije moguće osnovati istražno povjerenstvo za određeni slučaj u vezi s kojim se vodi sudski postupak. Mi nemamo problema s istražnim povjerenstvom za eventualno curenje informacija i kompromitaciju službi, ali taj uradak iz oporbe još nije došao do nas. Ako je on temeljen na medijskim napisima, insinuacijama, pretpostavkama, onda mi očekujemo da obuhvati malo šire razdoblje, primjerice eventualnu zlouporabu sigurnosnog aparata o kojem je svojedobno govorio tadašnji ministar financija Slavko Linić, prozivajući i predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova. Kolega Linić prije podnošenja ostavke tvrdio je da su ga premijer i ministar pratili, zloupotrebljavali službe kako bi mu se pakiralo – objašnjava Bačić. Ipak, dodaje, ne znači da je nužno u Saboru provoditi istrage.

– To je posao ponajprije institucija ove države. Osnivanje dosadašnjih 11 povjerenstava u pravilu nije dalo nikakav rezultat, više su služili kao pozornica određenim političarima koji su se tako promovirali. Dakle, mi tada nismo predložili povjerenstvo o onome što je tvrdio Linić, ali ako postoji potreba da se istraži eventualno curenje informacija ili zlouporaba sustava, onda bi dobro bilo da se obuhvate sve eventualne zlouporabe – nastavlja Bačić.

Komentirao je i odlazak Marije Puh iz HNS-a, ustvrdivši kako je ona i dalje dio vladajuće većine.

– Ja sam s njom razgovor obavio još prije, rekla je da će ostati uz vladajuće i da će podržavati rad Vlade. O tome hoće li biti nezavisna zastupnica ili će ući u neki Klub, morate nju pitati – kaže Bačić.

Na tvrdnju Ivice Todorića kako je ministar financija Zdravko Marić dolazio kod njega u stan na Pantovčak na tajne sastanke, Bačić kaže kako nije znao ni za kakve sastanke.

– Tome nemam što dodati, reći ću samo ono što je rekao Marić, a to je da neću komentirati. Sve što se tiče okolnosti njegova sukoba interesa, to je na Povjerenstvu i oni će reći što treba – zaključuje Bačić.

Bunjac traži da se otvori spis o lancu elitne prostitucije iz 2011. da se vidi tko su bili klijenti

Branimir Bunjac iz Živog zida zatražio je danas tijekom slobodnih rasprava u Saboru da se javnosti da na uvid sudski spis o razbijenom lancu elitne prostitucije u Zagrebu iz 2011. godine, vezan uz istragu u kojoj se zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića teretilo za odavanje policijske tajne i ometanje istrage. Ako su točni svi navodi koji u posljednje vrijeme izlaze u medije, dodaje, riječ je o izdaji nacionalnih interesa.

– Neka se da na uvid taj spis da se vidi tko su sve bili klijenti, da se vidi koga je štitio Milijan Brkić. Sve se zna od 2011. godine, a Plenković sada obmanjuje javnost kad kaže da on ništa ne zna – kaže Bunjac. Smatra da je Plenkovićev napad na Milijana Brkića odavno pripreman, a to mu dokazuje, kaže, podatak da je Plenković angažirao bivšeg analitičara SOA-e Roberta Kopala na funkciji savjetnika za nacionalnu sigurnost. To, tvrdi Bunjac, dokazuje da premijer ima paralelni obavještajni sustav.

Pogledajte video: Premijer Andrej Plenković komentira situaciju u državi

Komentara 13

Avatar southman
southman
14:13 04.10.2018.

Stvar je vrlo jednostavna ! Jesu li dokumenti izišli u javnost istiniti ili lažni !?

RI
rightside
14:35 04.10.2018.

bacicu suti,,nije vam ga uspjelo utrpat u remetinec i to je to sta vi mozete,,nista vi njemu ne zelite napravit jer znate da ga nesmijete dirat ako mislite sjedit i dalje ufoteljama i nista ne radit,,))))

DU
Deleted user
14:13 04.10.2018.

Kaze sonjo i tak mora biti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije