Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bačić: Lako je biti general nakon borbe

Bačić je odgovorio kako je HDZ demokratska stranka u kojoj svatko ima pravo na svoje mišljenje, no on se sa Stierom ne slaže jer ga, tvrdi, negiraju i izborni rezultati odnosno broj glasova koje je HDZ osvojio.
31. svibnja 2019. u 13:49 11 komentara 433 prikaza
Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je danas kako je "lako biti general poslije bitke" te kako je očekivao veći angažman stranačkog kolege Davora Ive Stiera na europskim izborima. Tako je komentirao jutrošnji Stierov istup u kojem je rekao kako je HDZ doživio neuspjeh na izborima jer se odrekao desnih birača, te ustvrdio kako je spreman vratiti te birače stranci.

Zagreb: Odgođena odluka Povjerenstva za sukob interesa, Plenković zatražio izuzeće šefice Proceduralni manevar Premijer spriječio odluku o vlastitom sukobu interesa u slučaju lex Agrokor

Bačić je odgovorio kako je HDZ demokratska stranka u kojoj svatko ima pravo na svoje mišljenje, no on se sa Stierom ne slaže jer ga, tvrdi, negiraju i izborni rezultati odnosno broj glasova koje je HDZ osvojio.
Stierov istup nije doživio tako dramatičnim kako ga se prezentira, kaže, dodavši kako bi za stranku korisnije bilo da se Stier više angažirao u kampanji i prije izbora.

- Lako je biti general nakon borbe. Ima pravo komentirati izbore, ali ne slažem se s njime da je stranka doživjela neuspjeh. Ponovit ću da je HDZ na ovim izborima pobijedio, ostavio je SDP kao drugu stranku s 20 posto glasova u ukupnom broju. Kao u nogometu, nekad se pobijedi s 5:0, nekad s 4:0, nekad s 2:0, ali opet pobijedi – kazao je Bačić ustvrdivši kako je HDZ najjača politička snaga u Hrvatskoj bio prije izbora, a ostao je i nakon.

Andrija Hrbrang MILAN IVKOŠIĆ HDZ - kako dobiti glasove 
birača koje si rastjerao!

- Pozivam mog prijatelja Davora Ivu Stiera da se pridruži nama u analizi koju ćemo provesti unutar stranke i da nam da svoj doprinos – dodao je Bačić.

Podsjetio je da je lokalnim organizacijama naloženo da naprave analizu izbora na svom terenu, neke od tih organizacija danas i sutra imaju sjednice, a kad dobiju sva izvješća i analize, sastat će se i Predsjedništvo stranke koje će sve zajedno proučiti.
Upitan je li Stier jedan od onih stranačkih dužnosnika koji su bojkotirali izbore na terenu, Bačić je odgovorio da on to ne zna.

- Ne vjerujem da bi se Davor Ivo Stier bavio takvim aktivnostima, ja rekao sam da je lako biti general nakon borbe i da sam očekivao njegov veći angažman u kampanji. Bilo je vremena, ja sam se u toj kampanji borio za izborni uspjeh stranke i polučio sam u svojoj županiji odličan rezultat – ponovio je. Upitan da komentira eventualnu kandidaturu Stiera za predsjednika stranke, Bačić je podsjetio da je Stier jutros rekao da će o svojoj kandidaturi govoriti kad se otvore unutarstranački izbori, i s time se, dodaje, slaže.

Andrej Plenković KRITIKE ZBOG EU IZBORA Premijer odgovorio Stieru: 'Bilo bi dobro da svi oni koji hoće pomoći rade to kada su izbori'

Na pitanje o eventualnim sankcijama Stieru, odgovorio je kako je HDZ demokratska stranka u svatko može iznijeti svoje stavove, pa i ponovio kako je HDZ pobjednik ovih izbora. Nije želio govoriti ni o sankcijama za one za koje bi analize s terena pokazale da su zakazali, odgovorio je kako ne želi ništa prejudicirati, podsjetivši da HDZ ima svoje procedure koje se tek trebaju odraditi.
Ne vidi, dodaje, nikakvog razloga da ovo dovede do destabilizacije vladajuće većine.

Zagreb: Prebrojavanje glasačkih listića za EU izbore DIP objasnio Evo zašto je tiskano tri milijuna glasačkih listića, a birača je 3,8 mil.

Komentirao je i današnju sjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je odlučilo danas zastati s postupkom protiv premijera Andreja Plenkovića u sklopu kojega bi trebalo utvrditi je li Plenković prekršio načela djelovanja kada je javnosti uskratio informacije o formiranju radne skupine za izradu tzv. lex Agrokora, i to nakon što je sinoć dobilo Plenkovićev zahtjev za izuzećem čelnice toga tijela Nataše Novaković. Plenković je to tražio jer je Novaković prije stupanja na dužnost radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), kojem je članarinu plaćao i Ivica Todorić.

Zastupnik Davor Ivo Stier održao je u Saboru konferenciju za medije Neuspjeh HDZ-a Stier nije zadovoljan izborima: 'Potrebno je ujediniti stranku i biračko tijelo. Ja ću to i napraviti'

Ne misli da bi o tom eventualnom sukobu interesa trebao odlučivati neki saborski odbor jer, pojašnjava, nije dobro da neko političko tijelo odlučuje o pravnom predmetu.

– Mislim da Sabor o tome nema što odlučivati, ne mislim da političko tijelo ili neki saborski odbor, posloženo prema političkoj arhitekturi, treba odlučivati o pravnoj stvari. Ako bi se vuklo paralelu s nekim drugim institucijama koje nemaju drugostupanjsko tijelo u smislu nadzora, sami u Povjerenstvu bi trebali odlučiti je li Novaković bila u sukobu interesa, odnosno treba li se izuzeti. A ako odlukom tog tijela strana koja je tražila izuzeće nije zadovoljna, može podnijeti tužbu Upravnom sudu. Po meni je to logika, iako ja nisam pravnik. Nisam sklon da Sabor kao političko tijelo u kojem HDZ ima većinu odlučuje o takvom jednom predmetu, ako me se demantira, ja ću kao član Odbora za Ustav vrlo rado odlučivati bez obzira tko je podnositelj zahtjeva za izuzećem – objasnio je Bačić. Sad je, nastavlja, na Nataši Novaković da zatraži očitovanje Povjerenstva o njenom izuzeću, nakon čega Martina Dalić ima ponovno pravo podnijeti tužbu Upravom sudu, i tek kad bude jasno može li Novaković predsjedavati u tom slučaju, treba donijeti novu meritornu odluku u slučaju Martine Dalić.

 

U Zadru otvoren talijanski supermarket Eurospin
Eurospin
Lanac od kojeg strahuje konkurencija otvorio prvu poslovnicu u Hrvatskoj: Kupci odmah nahrupili
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
 • Pajdo:

  Gospodsine Bacicu trebate pogledat vrijeme prije izbora gdje ste birace ignorirali kao da ne postoje i da nista neznaju .Tu ste glasove izgubili NE zbog Stira ili Brkica vec vas sviju Poslusajte narod jer oni su koji glasuju za vas ... prikaži još! ili protiv.Uradite nesto za Hrvatsku i Hrvatski narod .Bez naroda nebude ni vas.

 • stefan:

  Tvrdoglavost do besvijesti

 • Avatar Tigar63
  Tigar63:

  Bačiću izađi što prije iz analnog otvora plenkija jer briseski čato je izabrao lijevu stranu , a mi večinom hodamo desno.