Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stier nije zadovoljan izborima: 'Potrebno je ujediniti stranku i biračko tijelo. Ja ću to i napraviti'

HDZ za jednu uvjerljivu pobjedu mora imati i glasove desnih birača. Naša je odgovornost da pokažemo kako smo dobro čuli tu poruku, rekao je Stier
31. svibnja 2019. u 09:45 71 komentara 7768 prikaza
Zastupnik Davor Ivo Stier održao je u Saboru konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

HDZ-ov Davor Ivo Stier ocijenio je danas da su birači HDZ-a na proteklim europskim izborima poslali jasnu poruku stranci da je borba protiv korupcije i klijentelizma izuzetno važna te da HDZ za uvjerljivu pobjedu mora imati glasove desnih birača.

Andrej Plenković Ivan Hrstić Sad je posve jasno: HDZ je talac Andreja Plenkovića

Njegova je misija, kaže, raditi na ujedinjenju HDZ-ova biračkog tijela, a upitan želi li on biti novi predsjednik HDZ-a, odgovorio je protupitanjem "zašto ne", no i pozvao sve da pričekaju unutarstranačke izbore kada će jasno reći što planira. HDZ je na izborima ostvario neuspjeh jer je osvojio četiri umjesto pet planiranih mandata.

– Ako gledamo širu europsku sliku kako su prošle stranke EPP-a, onda možemo reći da je to rezultat koji i dalje priliku HDZ-u i Andreju Plenkoviću da se dobro pozicioniraju unutar EPP-a i europskih institucija, i to je dobro za Hrvatsku. Međutim, za nacionalnu politiku, to nije dobar rezultat, nego loš rezultat koji traži promjenu. Mi ne možemo na parlamentarne izbore s potporom od 22-23 posto. Birači su nam poslali poruku, našli su kanal kako poslati tu poruku, poslali su nam poruku da je borba protiv korupcije i klijentelizma izuzetno važna, da treba biti u središtu našeg političkog djelovanja. Birači su nam isto poslali poruku da HDZ za jednu uvjerljivu pobjedu mora imati i glasove desnih birača – kazao je novinarima jutros u Saboru Davor Ivo Stier.

Komentirao stanje Plenković: Na listi HDZ-a bilo jako puno konzervativnih političara

Naša je sada odgovornost, nastavlja, da pokažemo kako smo dobro čuli i razumjeli tu poruku. Upitan misli li na promjenu predsjednika stranke, Stier odgovara kako misli da je poruka birača jasna.

– Mnogi će sada biti možda generali nakon bitke, nije moja uloga da upirem prstom, ja sam govorio i poduzeo poteze koje sam mislio da su potrebni onda kad sam mislio da treba, uvijek s namjerom da HDZ bude jači. Da se ne dogodi ono što se sada dogodilo, a dogodilo se da se naše biračko tijelo podijelilo, dakle puno je tradicionalnih birača HDZ-a koji su izašli na izbore, ali nisu zaokružili HDZ. Sada je potrebno ujediniti stranku i biračko tijelo, ja ću na tome raditi, ja ću to i napraviti – poručuje Stier. To je sada prioritet, nastavlja, i svjestan je odgovornosti koja se sad nalazi pred njima. Ponavlja kako je on, kad je to trebalo napraviti, govorio i poduzeo određene poteze s namjerom da imaju jaki HDZ.

Zastupnik Davor Ivo Stier održao je u Saboru konferenciju za medije | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Danas je potrebno da imamo privlačan politički projekt koji će dobiti većinsku potporu naroda, i naravno da su potrebne promjene u tom smislu. Prezirem praksu onih koji, kada je vođa moćan, frenetično plješću, a onda kad se poklizne, idu vaditi noževe. To nisam ja, to nije moja uloga, moja je uloga bila reći ono što se trebalo reći u tom trenutku kada je trebalo poduzeti poteze koje sam poduzeo jer sam mislio da su bili potrebni, moja misija i uloga je raditi na tome da ujedinimo stranku i naše biračko tijelo, mi moramo to učiniti i ja ću u tome uspjeti – naglašava Stier. Spremnost da preuzme HDZ iskazao je već na izvještajnom Saboru HDZ-a, podsjeća. Upitan je misli li to kao predsjednik stranke.

Gordan Jandroković Sukob s premijerom Jandroković o Brkiću: Ne bih volio unaprijed bilo kome presuđivati

– Što se toga tiče, zašto ne, ali kad dođe vrijeme unutarstranačkih izbora, dobit ćete vrlo precizan odgovor, ali treba čekati da dođe to razdoblje. Statut je jasan koji su rokovi, na stranačkim je tijelima da točno odrede datum i tada ću moći dati vrlo precizne odgovore na to. Ja nisam više član Predsjedništva koje mora inicirati tu odluku – rekao je. Nije ni bojkotirao ni sabotirao izbore, tvrdi, bio je potpora HDZ-ovoj listi i njihovim kandidatima.

– Moje djelovanje uvijek je išlo k tome da imamo jak HDZ koji će okupljati ljude koji su malo liberalniji i malo konzervativniji, a u središtu toga jedna je demokršćanska politika koja može upravo okupljati te dvije skupine da ne budu suprotstavljene nego da surađuju i da ih se usmjeri – rekao je dodavši kako HDZ sad mora pokazati da je razumio poruku birača da ne može pobijediti na izborima ako ne predstavlja i desne birače. Kaže da je jasno rekao da nije bilo u fokusu njegova interesa biti na listi HDZ-a na ovim izborima.

 

Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • Halobar:

    PLENKOVIĆ bi mogao biti predsjednik stranke Mesiça, Pušićke, Sataraš, Stazića... Samo trebaju smisliti ime

  • Spezispezi:

    HDZ je lijeva interesna stranka i kao takvi su se sada konačno i sami prokazali. Njihova potpora je znatno manja od 22% koliko su dobili. Kod EU izbora je jedna izborna lista, a kod parlamentarnih drugačije, pa kada im se ... prikaži još! oduzme dijaspora oni su zapravo sada dobili manje od 20% potpore u RH. To je njihov maksimu jer su izvukli na svjetlo dana sve što gmiže za njih. Drugih birača niti nemaju, tako da je ovo njihov maksimum. Samo treba pameti kod birača i da ih se zauvijek ostavi u zagrljaju lijeve subraće, SDP-a, HNS-a i Pupija.

  • Sabomerzel:

    Ovo je najbolje što se mogli dogoditi, valjda ce te nakon ovoga svi shvatiti kud vas vodi aktualno vodstvo stranke, u PROPAST!!!