Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIJENI IVO PUKANIĆ I NIKO FRANJIĆ

Autobomba za šefa Nacionala

Bomba je bila podmetnuta ispod vozila lexus
Foto: Boris ŠČITAR
23.10.2008.
u 18:54


Paklenom napravom podmetnutom pod toyotu lexus koja je, po svemu sudeći, aktivirana daljinskim upravljačem jučer u 18.20 sati u dvorištu Nacionala u Palmotićevoj 3 likvidirani su Ivo Pukanić (47), predsjednik uprave Nacionala, i Niko Franjić, stručnjak za marketing.

Pogledajte fotogaleriju očevida u Palmotićevoj ulici

Likvidirani su u trenutku dok su prilazili vozilu, a o jačini detonacije svjedoči i to što se čula u cijelom Donjem gradu. Od krhotina raspucanog stakla ozlijeđene su još dvije osobe – grafičari Nacionala Ivica Horvat i Vedran Duhaček.


Video: Nova TV

Puka je sreća što u jednoj od najbezobzirnijih likvidacija, koja u Zagrebu nije viđena od sredine 90-ih, kada je na sličan način ubijen Albert Burić, nije bilo više mrtvih i ranjenih s obzirom na to da je u zgradi u to vrijeme osim novinara Nacionala bilo i 20-ak studenata Nacionalove novinarske akademije.


Lexus ubijenog Ive Pukanića u petak ujutro dovezen je u Heinzlovu gdje će na njemu vjerojatno biti obavljena dodatna vještačenja
Foto: Antonio Bronić

Iva Biondić: Svi studenti su dobro


Izjava Krunoslava Borovca, video:Franjo Tot


Automobil u plamenu
– Bilo je strašno. Čuli smo stravičnu detonaciju i svi smo potrčali na prozor. Automobil je gorio, pokraj njega su ležala dva tijela. U jednom sam prepoznala Pukanića. Nastala je silna strka i gužva, stigli su policija, Hitna pomoć i vatrogasci – kazala je jedna od šokiranih studentica Nacionalove akademije.


Video: HRT

Ništa manje od nje nisu bili šokirani ni djelatnici okolnih kafića, restorana i trgovina, a neki od njih kazali su da su nakon detonacije vidjeli nekog čovjeka koji je potrčao. U vrijeme eksplozije, a policija je dojavu dobila u 18.28, središte grada bilo je preplavljeno navijačima nizozemskog NEC-a koji su došli na nogometnu utakmicu između njihova kluba i Dinama. Samo pola sata ranije skupina od stotinjak nizozemskih navijača, praćena policijom, prošla je kroz Staru Vlašku, a nakon eksplozije policija ih je brzinom munje evakuirala iz središta grada te uz pratnju desetak defendera odvezla do maksimirskog stadiona.


Ubijeni suvlasnik Nacionala Ivo Pukanić na novogodišnjem domjenku za novinare u Predsjedničkim dvorima s predsjednikom Stjepanom Mesićem 2002. godine

Inače, policija je sinoć bila štura u informacijama, moleći za razumijevanje, s obzirom na to da je očevid tek bio počeo, a tijekom njega pirotehničari su pregledavali poprište eksplozije.


Snimke s mjesta događaja, video: Marko Kuman

– U eksploziji nepoznate eksplozivne naprave automobil je potpuno uništen, a dvije su osobe poginule. U ovom trenutku policija ne može isključiti nijedan motiv ubojstva. Pukanić u posljednje vrijeme nije policiji prijavljivao prijetnje, fizičku zaštitu imao je od travnja 2008. do 1. kolovoza 2008., kada je taj režim promijenjen. Tada je odlučeno da se povremeno obilaze njegov stan i radno mjesto, što je policija činila do danas – kazao je Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije.


Dodao je da policija u ovom trenutku pruža zaštitu i Pukanićevoj kćeri i svima koji su s Pukanićem bili u nekakvim odnosima.

Suze i krici neutješnih roditelja

Mirjana se sada brine za kćer Saru


Ivanka Bukovec, grafička urednica Nacionala

Što ili tko stoji iza Pukanićeve likvidacije, policiji neće biti lako otkriti, a kakva je mobilizacija nastala u njezinim redovima, govori i podatak da su angažirane sve raspoložive policijske snage. Neslužbeni izvori govore da takva policijska sila nije bila aktivirana od 1999. godine, kada je u središtu grada “zoljom” ubijen građanin Zoran Domini. Policijska istraga zasigurno će ići u više smjerova istražujući Pukanićev privatni i poslovni život.


Opširnije o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića

Panika na ulicama Zagreba 

Mesić: Terorizam je ušao na ulice Zagreba 

Sanader: Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Beirut

Pukanić žrtva atentata, ostali terorizma

Strani mediji: Zagreb je zahvatio val nasilja

Milan Ivkošić: Vlast preuzeo kriminal 

Grafika: Mjesto zločina 


Neslužbeno: Trebao se sastati s jednim ministrom

Kako se moglo neslužbeno čuti od jednog od suvlasnika NCL grupe, u čijem je sastavu i tjednik Nacional, Ivo Pukanić trebao se u četvrtak navečer sastati s jednim od ministara u hrvatskoj Vladi. S kojim točno, Večernjakov sugovornik nije znao.


Biondić: Svi studenti VNŠ-a su dobro

Svi studenti su dobro i ništa im se nije dogodilo. Mirni su i zbrinuti te će uskoro izaći iz zgrade. Čuli su se sa svojima, a i predavači su cijelo vrijeme očevida bili s njima - rekla nam je Iva Biondić iz NCL Media grupe. (M. Mik.)


Bandić pozvao Karamarka na hitan sastanak

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je večeras pismo javnosti, u kojemu, uime svih Zagrepčana poziva ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka na hitan sastanak radi dogovora o tome što treba učiniti da bi se Zagrebu vratila sigurnost, kakvu je imao i kakvu zaslužuje, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika. Nasilje i mafijaška ubojstva su nedopustiva, piše Bandić i dodaje kako je u ime svih građana zatražio hitan sastanak s ministrom unutarnjih poslova Hrvatske Tomislavom Karamarkom. - Želimo znati što se događa, znati što rade te doznati koliko im vremena treba da riješe ovo stanje zauvijek - ističe zagrebački gradonačelnik poručivši kako je sigurnost najbitnija te da više nema strpljenja. Ponudio je također svaku pomoć, jer napomenuo je Zagreb mora biti, što je i uvijek bio - siguran grad.


Riješeno ubojstvo građevinskog poduzetnika u Vrapču

Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec potvrdio je da policija u ovim trenucima formalizira dokaze kojima će potkrijepiti kaznenu prijavu i završava krim-obradu ubojstva građevinskog poduzetnika Zorana Mrvelja u Vrapču. Rekao je da je počinitelj osoba koja je bila u određenome poslovnom odnosu s ubijenim, a motiv su najvjerjojatnije bila nerješenja dugovanja. (M.Mik.)


Ubojstvo nosi potpis organiziranog kriminala

Način na koji je Pukanić ubijen u sebi nosi potpis organiziranog kriminala jer se podmetanje paklenih naprava u tom miljeu smatra nekom vrstom upozorenja. Takvih obračuna na zagrebačkim ulicama bilo je i ranije. Na takav je način sredinom devedesetih ubijen Albert Burić. Sam Pukanić bio je žrtva prije nekoliko mjeseci kada ga je u Ilici ispred njegova stana netko pokušao ubiti pištoljem. On je sam kolegama novinarima nacrtao shemu događaja i opisao im počinitelja, prema kojem je napravljen fotorobot.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije