Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINUTOST zbog MUTACIJA

'Pandemija nije pod kontrolom, zapljusne li nas treći val, biti će snažniji od jesenjeg'

AUSTRIA-VIENNA-COLD WEATHER
Foto: Guo Chen/XINHUA/PIXSELL
1/3
22.02.2021.
u 14:01

U Austriji je prema podacima Ministarstva zdravlja od ponedjeljka, u godinu dana pandemije, zabilježeno ukupno 446.644 oboljelihod COVID-19, 421.811 ozdravljenih i 8397 umrlih

Dva tjedna nakon postupnog popuštanja vladinih mjera sprečavanja širenja koronavirusa i njegovih mutacija, u Austriji je zabilježen ponovni porast broja novozaraženih i sedmodnevne incidencije odnosno broja novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika. 

U ponedjeljak je u proteklih 24 sata zabilježeno 1270 novozaraženih i još 11 umrlih, a sedmodnevna incidencija je porasla s 110,3 na 134,1.  Za usporedbu, 8. veljače, kada se Austrija djelomično „otključala“ pustivši ponovno u pogon trgovine, frizere i uslužne djelatnosti uz obvezni negativni koronatest ne stariji od 48 sati, te muzeje, galerije i zoološke vrtove, sedmodnevna je incidencija iznosila 105,3.

Austrijski znanstvenik i član konzorcija Complexity Science Hub Vienna Peter Klimek rekao je kako su za ponovni uzlet broja novozaraženih kriva tri čimbenika: popuštanje mjera, veliki broj testiranja (u tjedan dana čak 1,5 milijuna testiranih osoba) i nove mutacije koronavirusa – prije svega britanskog soja.

„Posljednjih smo tjedana mogli vidjeti da pandemija još nije pod kontrolom i da se trenutačno slučajevi zaraze tom varijantom (op. britanskim sojem) udvostručuju svaki drugi do četvrti tjedan“, istaknuo je Klimek, ustvrdivši kako su prve prognoza o razvoju epidemiološke situacije u zemlji bile „preoptimistične“. Kao primjere naveo je sedmodnevnu incidenciju u pokrajini Gradišće u kojoj je od ukupnog broja novozaraženih osoba čak 75 posto zaraženo britanskim sojem, a u Beču i Donjoj Austriji njih više od 50 posto.
Klimek tvrdi kako je upravo zbog mutacija trenutačno teško konkretno predvidjeti daljnji razvoj situacije s novozaraženima i da porast zaraze može uslijediti „iznenađujuće brzo“.

„U najgorem slučaju, daljnji se rast mora pokušati spriječiti pooštravanjem mjera i to još prije Uskrsa“, pojasnio je austrijski znanstvenik, upozorivši da o daljnjem koraku popuštanju mjera, a ugostitelji, hotelijeri i kulturnjaci traže da to bude najkasnije do 1. ožujka, treba dobro razmisliti. Jer kako trenutačno stvari stoje, to ne bi vodilo postavljenom cilju austrijske vlade. A to je približavanje incidenciji od oko 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. 

„Zapljusne li nas treći val, on bi bio snažniji od jesenjeg i tada bi se moglo dogoditi na bolnice dođu na granice svojih kapaciteta“, poručio je Klimek. 

U Austriji je, prema podacima Ministarstva zdravlja od ponedjeljka, u godinu dana pandemije zabilježeno ukupno 446.644 COVID-19 oboljelih, 421.811 ozdravljenih i 8397 umrlih. Aktivnih bolesnika u protekla 24 sata bilo je 16.436, od kojih je 1309 hospitalizirano, uključujući 255 u intenzivnoj njezi. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 11

VL
_________
14:52 22.02.2021.

Kakvi valovi vas opet napadaju? Procijepite i zaštitite rizične skupine, a zdrave i radno sposobne ljude prestanite maltretirati i oduzimati im Ustavom zajamčena prava.

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
14:38 22.02.2021.

Haha....zar doista netko vjeruje da će ovom ludilo skoro kraj ? Biti će "valova" koliko god treba i nakon britanskog,brazilskog,juznoafrickog soja biti i sojeva koliko treba...

BE
Bezvezeopeti
14:30 22.02.2021.

Kako se opet panično plaši narod. Gdje je ijedan dokaz da bi idući val zaraze mogao biti još snažniji? Velik dio populacije koju ne brine virus je prokužen. Dobar dio ranjivih i onih koje virus brine će se cijepiti. Čemu ta šizofrena panika. Osim toga. Ne vidim problem u valu epskih razmjera čak i da se dnevno zaražsva po 100000 ljudi, ako će zbog prokužavanja i cijepljenja imati simptome prehlade. A oni koji u virus ne vjeruju i odbijaju se cjepiti nisu ni zaslužili da žive i ne vidim zašto bi mi imuni trebali njih štititi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije