Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Muljaže na Trgovačkom sudu traju godinama: Kovačić sudio i u stečaju tvrtke sestrina partnera, a ‘nije se znalo’

Stečajni upravitelj Pero Hrkać vodio je sto stečajeva u kojima je sudila Vesna Malenica: terete ih za izvlačenje 45 mil. kn
22. veljače 2021. u 06:36 51 komentara 27355 prikaza
Zagreb: Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Svi su sve znali, barem u pravosudnim kuloarima, a nitko godinama prstom nije maknuo. Sve dok u kolovozu lani Trgovački sud u Zagrebu USKOK-u nije dojavio o neobičnim rabotama svog suca Mihaela Kovačića. Prema toj dojavi, koja je na koncu rezultirala pokretanjem istrage protiv Kovačića i još 12 osoba, imao je neobičnu praksu da dio novca stečajnih dužnika u stečajevima koje je vodio, deponira u uredima sisačkih javnih bilježnika Gordane Briševac Imprić i Natalije Stojanović. Problem je bio što je dio novca s tih depozita potom potrošen bez ikakva traga u stečajnim spisima.

Mamac za turiste iz cijelog svijeta Ruse smo sedam dana vodili kroz Hrvatsku, a jedan biser posebno ih je oduševio: 'Pa što nas odmah niste ovdje doveli'

U tom trenutku USKOK zajedno s poreznim USKOK-om započinje provođenje izvida te doznaje da je na depozit ureda Gordane Briševac Imprić položeno ukupno 10,5 milijuna kuna iz stečajeva različitih tvrtki u kojima je Kovačić bio stečajni sudac. Na depozit ureda Natalije Stojanović položeno je oko milijun kuna, također iz tvrtki čije je stečaje vodio Kovačić. Prateći dalje trag novca, istražitelji su otkrili da je većina isplaćenog novca sjedala na račune raznih tvrtki koje su bile povezane s Kovačićem, njegovom obitelji ili prijateljima.

Zagreb: Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta
1 / 5
17.02.2021., Zagreb - Privodjenje osumnjicenih u zgradu Uskoka u Vlaskoj ulici. Vise osoba je uhiceno za koje se sumnja za zlouporabu polozaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi polozaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Mora se priznati i da je Kovačić korupcijski posao dobro osmislio jer je otkriveno da su se on i ostali osumnjičenici koristili i hrpom lažnih identiteta kako bi prikrili da primaju novac. Novac je sjedao i na račun njegova brata Stjepana i sestre Marte Kovačić, a na adresi na kojoj živi Kovačićeva sestra bila je prijavljena i jedna od tvrtki preko kojih je iz stečajeva izvlačen novac. Tu je tvrtku formalno vodio njezin partner Krunoslav Haramustek, također osumnjičen. Kad je ta tvrtka otišla u stečaj, vodio ga je upravo Kovačić. I zbog svega toga poprilično je neuvjerljivo da nitko godinama nije znao što se događa. Zanimljivo je i to što osumnjičenici prije 2009. nemaju velik promet na svojim bankovnim računima.

Ivanka Kovačić, supruga Mihaela Kovačića, koja je zaposlena kao zemljišno-knjižni referent na Općinskom sudu u Sisku, ima plaću od 4500 kuna. A onda joj odjednom sa sudskih depozita i iz javnobilježničkih ureda na račun sjedaju i iznosi od 50.000 kuna. Patrik Kovačić, njihov sin, odmah po punoljetnosti otvara bankovni račun, a prva uplata koja mu sjeda iznosi 34.250 kuna. Novac dolazi s depozita Trgovačkog suda na kojem radi njegov otac. Nakon toga s depozita javnih bilježnika sjedaju iznosi od po 20.000 kuna. Novac troši na kupnju odjeće, obuće, uređenje doma, restorane...

ŽIVOTNI INTERVJU Asim Kurjak: Medicina je nadmašila Boga, stiže vrijeme liječenja fetusa od paralize i autizma

Andrija Mažić, suprug Aleksandre Mažić, koji je također osumnjičen, i čija mjesečna primanja iznose 7000 kuna, s računa Željezare Sisak primio je uplate koje je iskoristio za kupnju kuće i pokrivanje minusa na tekućem računu. Iva Petanjek je kao stečajna upraviteljica novac prebacivala na račune sebi bliskih osoba pa je i financirala hotelijerske poslove čovjeka s kojim je u tom trenutku bila u vezi. Kad je veza propala, sudskim je putem pokušala vratiti taj novac o čemu priča novom partneru u tajno snimljenim razgovorima.

U sefu 300.000 kn

Mihael Kovačić nije prvi sudac Trgovačkog suda u Zagrebu koji je petljao sa stečajevima. Protiv sutkinje Vesne Malenice u svibnju 2020. USKOK je podigao optužnicu koja još nije postala pravomoćna. S njom je optužen i stečajni upravitelj Pero Hrkać. Prema navodima USKOK-a, izvukli su oko 45 milijuna kuna, pri čemu su njih dvoje “zaradili” oko 13 milijuna kuna. Optuženi su i Tatjana Kušec, Hrkaćeva desna ruka, Miroslav Mitak, poduzetnik Milan Lučić, Josip Debić te tvrtka Moto sprint. Hrkaća terete i da je radnike Gredelja tražio da mu besplatno obavljaju građevinske radove, nezakonito zapošljavao članove svoje obitelji i prijatelje i poznanike.

Vodio je 100 stečajeva, a Malenica ga je imenovala u 50-ak predmeta koje je vodila. Nađene su bilješke, kuverte s novcem, a sutkinja Malenica je čak zaboravila da u bankovnom sefu ima 300.000 kuna. Spominju se i darovi koje su primili, skupi nakit i dijamanti vrijedni oko dva milijuna kuna koji nisu pronađeni. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar WETTA
  WETTA:

  Ovo što dođe u javnost je samo djelić onoga što se u stvarnosti desava, a onaj klempavi sudac će opet reci da je kriva percepcija javnosti.barem pola nekretnina na obali je građeno iz ovakvih varijanti....boli ih ...k.......ukradeno ostaje !!!..

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Dok Kaloper nije napravio zlo, ništa nismo znali o muljaži na Trgovačkom sudu. Dok Zavadlav nije napravio zlo, zločinačka organizacija od 15-ak bandita nije prestajala s razbojstvima. Zaključak?

 • Avatar desnicarsko_smece
  desnicarsko_smece:

  Suci su "krema" drustva - vrse kriminalne radnje u svoju korist. Politicari su "krema" drustva - vrse kriminalne radnje u svoju korist. Kakvo je onda drustvo, ako je ovo "krema" drustva?