Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
65. OBLJETNICA DRŽAVNOG UGOVORA

Austrijski predsjednik Van der Bellen: 'Sloboda je filigran i stoga ranjiva'

Alexander Van der Bellen
Foto: Ured predsjednika/Beč/Peter Lechenr
15.05.2020.
u 20:37

"Državni ugovor je bio ugovor o ponovnoj uspostavi samostalne, demokratske Austrije i značio je njeno novo rođenje", istakao je Van der Bellen

Povodom 65. Obljetnice potpisivanja austrijskog Državnog ugovora, koji je potpisan 15. svibnja u 1955. godine u Beču, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen se je u petak ispred bečkog dvorca Belvedere, gdje je ugovor potpisan, obratio javnosti prigodnim govorom u kojem je Austrijancima poručio da od njih također očekuje sličan „čin kolektivne snage“ u savladavanju koronakrize.

„Državni ugovor je bio ugovor o ponovnoj uspostavi samostalne, demokratske Austrije i značio je njeno novo rođenje“, istakao je Van der Bellen, podsjetivši na znakovite riječi tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Leopolda Figla nakon potpisivanja Ugovora: „Austrija je slobodna“. „ Ta je sloboda nakon 1955. godine temelj jedinstvene uspješne povijesne priče Austrije i s tim životom u slobodi, u jednoj liberalnoj demokraciji, moramo izuzetno odgovorno postupati“, dodao je, upozorivši kako je „sloboda filigran i stoga je ranjiva“. Osvrnuvši se na koronakrizu austrijski je predsjednik je izrazio uvjerenje da će Austrijanci zajedničkim snagama uspjeti savladati njene teške posljedice i uspjeti smanjiti nezaposlenost u zemlji i ponovno oživiti gospodarstvo i društveni život.

„Važno je samo naprijed gledati. I stvoriti si sliku života na koji smo naučeni“, poručio je Van der Bellen pozvavši sve na zajedništvo. Austrijski Državni ugovor je međunarodni sporazum, koji su potpisale Savezničke okupacijske snage u Austriji : Sjedinjene Američke države, Sovjetski savez, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo s jedne strane te austrijska Vlada s druge strane. Potpisan je 15. svibnja 1955., a na snagu je stupio 27. srpnja iste godine. Ugovorom je bila ponovno uspostavljena samostalna, suverena i demokratska Austrija. Osnova na temelju koje je Ugovor sastavljen bila je moskovska Deklaracija potpisana 1943. godine. Ugovor su potpisali tadašnji ministri vanjskih poslova četiri savezničkih sila i austrijski ministar vanjskih poslova Leopold Figl, uz supotpis visokih vojnih zapovjednika tadašnjih okupacijskih snaga. Ugovorom je zabranjeno bilo kakvo ponovno gospodarsko ili političko ujedinjenje Austrije s Njemačkom, kao i ponovno osnivanje nacističkih ili drugih fašističkih stranaka i organizacija.

Austrija se je Ugovorom obvezala i na vojnu neutralnost, na čemu je posebno inzistirao Sovjetski savez. Austrijska neutralnost nije prvotno bila dio Državnog ugovora, ali izglasao ju je austrijski Parlament 6. listopada 1955. kao dio Deklaracije o austrijskoj neovisnosti. Državni ugovor ima i pripadajući dodatak u kojem su, između ostalog, regulirana i manjinska prava Hrvata i Slovenaca, na koja se još i danas pozivaju gradišćanski Hrvati i ostali manjinski predstavnici u Austriji.

Komentara 1

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
10:24 16.05.2020.

Kad bi se barem pravni poredak Austrije uveo na područje Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije