Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA UKIDA PRETHODNE ZABRANE

Novi start kulture: od 29. svibnja priredbe s 100 posjetitelja, od srpnja s 250, a od kolovoza s 1.000

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
15.05.2020.
u 15:57

„Svaka će priredba morati imati posebnog korona-povjerenika“, rekao je Anschober, najavivši slijedeći tjedan razgovore s predstavnicima kulturnih institucija o detaljima Plana

Ulazimo u novu fazu i 25. svibnja ćemo objaviti sve odluke koje se tiču otvaranja kazališta, kina, koncertnih dvorana i drugih kulturnih ustanova, a danas ćemo predstaviti samo ugrubo Plan tog otvaranja, rekao je austrijski potkancelar Werner Kogler na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom u petak poslijepodne u Beču.

„Želimo se i dalje otvarati, ambicionirano i hrabro, ali postupno“, rekao je Kogler napomenuvši kako će se i kultura morati „živjeti s virusom“ te uzeti do znanja da „svijet nije više kao prije pandemije koronavirusa“. „Naše geslo je i dalje dozvoliti najviše što je moguće i ograničiti najmanje što je moguće“, poručio je austrijski potkancelar, istaknuvši kako je labavljenje mjera omogućio pozitivan razvoj epidemiološke situacije u zemlji.

Uvodno je zahvalio svojoj stranačkoj kolegici i sada već bivšoj državnoj tajnici za umjetnost i kulturu Urlike Lunacek, koje je u petak prijepodne podnijela ostavku na dužnost, na njenom „velikom doprinosu i veličanstvenom političkom radu“ nazvavši je „ cijenjenom europskom političarkom“, koja je uvijek u prvi plan stavljala interese Zelenih i Vlade. Dodao je kako će njenu nasljednicu predstaviti slijedeći tjedan.

Okvirni plan postupnog otvaranja kazališta, kina, koncertnih dvorana te održavanja kulturnih priredbi uz nazočnost publike potom je predstavio ministar zdravlja Anschober. Prema tom Vladinom planu od 29. svibnja dozvoljeno je održavanje kulturnih priredbi u zatvorenom i na otvorenom prostoru uz nazočnost do 100 osoba, u drugom koraku od 1. srpnja do 250, kada se otvaraju i kina. Kod sjedećih mjesta obvezano je držanje fizičkog razmaka od najmanje metra.

„Svaka će priredba morati imati posebnog korona-povjerenika“, rekao je Anschober, najavivši slijedeći tjedan razgovore s predstavnicima kulturnih institucija o detaljima Plana. U trećem koraku od 1. kolovoza dozvoljene su kulturne priredbe uz nazočnost do 500 osoba, a pod posebnim uvjetima, i uz poseban preventivni sigurnosni koncepti i do 1.000 posjetitelja. „Jedan jako veliki korak“, konstatirao je Anschober naglasivši kako ga je omogućila pozitivna epidemiološka situacija u zemlji i najnovije brojke koje pokazuju da u Austriji, prema podacima od petka prijepodne, od koronavirusa boluje „samo“ još 1.009. osoba od čega je 212 hospitalizirano, uključujući 47 na intenzivnoj njezi.

„Već duže vrijeme broj ozdravljenih je znatno viši od broja oboljelih, a kod novooboljelih i hospitaliziranih zabilježen je pad od 25 , odnosno 41 posto“, istakao je austrijski ministar zdravlja, napomenuvši kako će vjerojatno već danas ili sutra broj „aktivno“ bolesnih biti troznamenkasti i pasti ispod tisuću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije