Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽRTVA KORONAKRIZE

Austrijska državna tajnica za umjetnost i kulturu Lunacek podnijela ostavku

Urlike Lunacek
Foto: BKA Andy Wenzel
15.05.2020.
u 13:56

U svom osobnom obraćanju javnosti pred TV kamerama Lunacek je rekla kako je već tjednima bila konfrontirana s valom kritika iz austrijskih kulturnih krugova i na kraju i s nedovoljnom podrškom Vlade

Austrijska državna tajnica za umjetnost i kulturu iz stranke Zelenih Urlike Lunacek u petak prijepodne podnijela je neopozivu ostavku na dužnost koju je od siječnja ove godine obavljala u vladajućoj konzervativno-zelenoj koaliciji, na čijem je čelu kancelar Sebastian Kurz. U svom osobnom obraćanju javnosti pred TV kamerama Lunacek je rekla kako je već tjednima bila konfrontirana s valom kritika iz austrijskih kulturnih krugova i na kraju i s nedovoljnom podrškom Vlade.

„Iako je vlada najavila konkretnu pomoć i unatoč paketu pomoći u vrijednosti 700 milijuna eura i iako sam vodila mnoge razgovore s predstavnicima iz raznih kulturnih područja, na kraju sam morala ustanoviti kako sa svojom snagom ne mogu postići pozitivno djelovanje, niti mi je za to više pružena šansa“, istaknula je Lunacek dodavši kako je „stoga došla do uvjerenja da se je najbolje povući s dužnosti“. „Nisam ostvarila moj cilj“, ustvrdila je. Istaknula je kako se je trudila svom snagom da doprinese daljnjem razvoju kulture u Austriji, jedne od najupečatljivijih svjetskih kulturnih sila i napravila mnoge planove i koncepte čiju je realizaciju zaustavio koronavirus i krizu koju je potom izazvao na svim društvenim područjima.

Napomenula je kako je za danas prvotno bilo planirano da predstavi grubi plan ponovnog otvaranja kulturnih institucija u Austriji, prethodno zatvorenih zbog epidemije koronavirusa, no kako nije uspjela postići dogovor o tome i stoga podnosi ostavku. Priznavši poraz Lunacek je rekla da je njena specijalnost bila europska politika, ukazavši na svoje prethodne uspjehe na tom području gdje je bila izuzetno cijenjena, što potvrđuje i njen izbor kao mandatarke austrijskih Zelenih na dužnost potpredsjednice Europskog parlamenta. Zapažena je bila i po svom posebnom angažmanu za zemlje Zapadnog Balkana i njihovo približavanje EU, a bila je i više godina izvjestiteljica za Kosovo.

U svom emotivnom obraćanju javnosti Lunacek je istaknula kako će, unatoč ostavci i trenutačnom porazu i dalje ostati „uvjerena Europejka i svjetska žena“, zaželjevši mnogo uspjeha i sreće svojoj nasljednici, koju će potkancelar i čelnik Zelenih Werner Kogler predstaviti slijedeći tjedan. To će u svakom slučaju biti žena, jer prema statutu stranke Zelenih u svim izabranim organima vlasti i dužnostima mora biti najmanje 50 posto žena.

Kancelar Kurz je rekao kako se ostavka Urlike Lunacek, koju izuzetno cijeni njena „osobna odluka“, dodavši kako joj „posljednji tjedni nisu bili baš jednostavni“. Kako navode mediji ovo je već drugi neuspjeh Lunacek u njenom političkom životu, nakon što je, predvodeći Zelene na parlamentarnim izborima 2017. godine, pretrpjela velike gubitke, a Zeleni ispali iz Parlamenta, u koji su se ponovno trijumfalno vratili na posljednjim izborima u jesen prošle godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije