Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIZACIJA SPORTA

Austrijski politički vrh osudio nasilje na utakmici nakon antisemitski parola

Sebastian Kurz
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
25.07.2014.
u 21:44

Prema izvješću austrijske policije incident je izazvalo 20-tak Austrijanaca turskog podrijetla, protiv kojih su podnesene prekršajne prijave, a u nemio događaj uključeno je i austrijsko Državno tužiteljstvo.

Gosti koji ovdje borave, imaju pravo, na sigurnost, bez obzira na njihovo podrijetlo ili njihovu vjersku pripadnost, rekao je austrijski savezni kancelar Werner Faymann oštro osudivši nerede koji su se zbili u srijedu na prijateljskoj nogometnoj utakmici između izraelskog Maccabi Haifa i francuskog Lillea u Bischofshofenu u austrijskoj pokrajini Salzburg kada su u 85. minuti susreta gledatelji s palestinskim zastavama utrčali na teren, poslije čega je došlo do velike tučnjave i susret je prekinut.

Faymann je u petak pozvao sve vođe u Austriji priznatih vjerskih zajednica na dijalog, koji bi se trebao održati 25. kolovoza u Saveznom kancelarstvu „Posebno mi je važan miran suživot svih religija“, istaknuo je šef austrijske Vlade. Prema izvješću austrijske policije incident je izazvalo 20-tak Austrijanaca turskog podrijetla iz Pongaua protiv kojih su podnesene prekršajne prijave, a u nemio događaj uključeno je i austrijsko Državno tužiteljstvo. Glavni osumnjičenik za nerede je jedan od rezervnih igrača SK Bischofshofena.

Mediji navode kako je napad na izraelske nogometaše „sramota“, za neutralnu Austriju koja često ima posredničku ulogu u mirovnim projektima i da je nedopustivo prenošenje sukoba Izraelaca i Palestinaca i na sportske terene. Ističu kako su „mrzitelji Izraela“ već za vrijeme igre u Bischofshofenu isticali antisemitske parole, uz prostačko skandiranje „Fuck Izrael“.

- Tražim potpuno razjašnjenje tih događaja. Počinitelji moraju biti pozvani na odgovornost, jer u Austriji, kada je riječ o vjerski ili antisemitski motiviranom nasilju tolerancija mora biti nula - istakao je austrijski ministar za Europu, integraciju i vanjske poslove Sebastian Kurz. Nogometaši Maccabija trebali su u subotu igrati još jedan prijateljski susret s nogometašima Paderborna iz Kirchbichla u Tirolu, no kako je javio austrijski radio i televizija ORF u svom večernjem dnevniku, mjesne vlasti susret su otkazale iz straha od novih nereda, unatoč jamstvu tirolske pokrajinske policije da ima „sve pod kontrolom“.

ORF je izvijestio kako je „Klub prijatelja Izraela“ oštro osudio otkazivanje utakmice u Tirolu. Kako bi Austrijanci spasili svoj sportski obraz u pomoć je priskočio NK Leogang iz pokrajine Salzburg, koji će se u subotu igrati s Maccabijem na svom terenu
 

Komentara 13

RP
rade.pranjic
19:39 25.07.2014.

Poceli su ponovo turci praviti nerede u Eurpoi. Ne treba zaboraviti genocide koji su pocinili za 500 godina okupacije I terora.

IC
ice12
19:33 25.07.2014.

Admine, izbrisao si najbolji komentar na ovu temu

DU
Deleted user
22:12 25.07.2014.

Sramota. Ove Austrijance treba izbaciti sa svih nogometnih natjecanja na 2 godine najmanje. Ili kazne važe samo za Šimunića?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije