Naslovnica Vijesti EU izbori

Austrijski europski izbori testirat će puls nacije u političkoj krizi

Strache je podnio ostavku na mjesto vicekancelara a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je otkazao suradnju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).
26. svibnja 2019. u 09:34 2 komentara 140 prikaza
Beč
Foto: Shutterstock

Tajna videosnimka koja je dovela do raskida austrijske desne koalicije i predstojeće glasanje o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu upečatljivi su događaji za Austrijance koji danas glasaju na izborima za Europski parlament.

Manfred Weber Manfred Weber EU će postati vodeća sila u umjetnoj inteligenciji

Rezultati istraživanja javnog mišljenja pred izbore postali su bespredmetni nakon objave snimke objavljene samo devet dana prije europskih izbora. Na njoj je dotadašnji vođa ultradesnice Heinz-Christian Strache pao žrtvom namještaljke koja je uključila lažnu nećakinju ruskog bogataša kojemu je nudio ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je podnio ostavku na mjesto vicekancelara a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je otkazao suradnju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

No 32-godišnji kancelar mogao bi i sam pasti u ponedjeljak kad se u parlamentu bude odlučivalo o povjerenju vladi.

Kurz želi iskoristiti nedjeljne izbore da ojača potporu javnosti svom mandatu u trenutku kad ga ljevica nastoji svrgnuti s vlasti a FPOe razmišlja hoće li podržati taj potez.

Andrej Plenković u Bruxellesu Bruxelles Europa i Azija brane međunarodni poredak

Nekoliko dana prije europskih izbora OeVP je lansirao novi slogan za kampanju za europske izbore: "U nedjelju: Za Europu i za Sebastiana Kurza!"

U 2014. OeVP je osvojio pet mandata u Europskom parlamentu s osvojenih 27 posto glasova, slijedili su ga Socijalni demokrati također s pet mandata osvojenih s 24,1 posto glasova, zatim FPOe s četiri mandata i 19,7 posto glasova, Zeleni s tri zastupnička mjesta i 14,5 posto glasova te liberlani Neos s jednim europskim mandataom i 8,1 posto glasova.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • okvals54:

    Neka je otisao Dodigov pajdas,cetniko ljubac.

  • spica:

    austirjanci su supci dabogda ihr stranci istrojebili