Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskid desne koalicije

Austrijski europski izbori testirat će puls nacije u političkoj krizi

Beč
Foto: Shutterstock
26.05.2019.
u 09:34

Strache je podnio ostavku na mjesto vicekancelara a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je otkazao suradnju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Tajna videosnimka koja je dovela do raskida austrijske desne koalicije i predstojeće glasanje o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu upečatljivi su događaji za Austrijance koji danas glasaju na izborima za Europski parlament.

Rezultati istraživanja javnog mišljenja pred izbore postali su bespredmetni nakon objave snimke objavljene samo devet dana prije europskih izbora. Na njoj je dotadašnji vođa ultradesnice Heinz-Christian Strache pao žrtvom namještaljke koja je uključila lažnu nećakinju ruskog bogataša kojemu je nudio ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je podnio ostavku na mjesto vicekancelara a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je otkazao suradnju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

No 32-godišnji kancelar mogao bi i sam pasti u ponedjeljak kad se u parlamentu bude odlučivalo o povjerenju vladi.

Kurz želi iskoristiti nedjeljne izbore da ojača potporu javnosti svom mandatu u trenutku kad ga ljevica nastoji svrgnuti s vlasti a FPOe razmišlja hoće li podržati taj potez.

Nekoliko dana prije europskih izbora OeVP je lansirao novi slogan za kampanju za europske izbore: "U nedjelju: Za Europu i za Sebastiana Kurza!"

U 2014. OeVP je osvojio pet mandata u Europskom parlamentu s osvojenih 27 posto glasova, slijedili su ga Socijalni demokrati također s pet mandata osvojenih s 24,1 posto glasova, zatim FPOe s četiri mandata i 19,7 posto glasova, Zeleni s tri zastupnička mjesta i 14,5 posto glasova te liberlani Neos s jednim europskim mandataom i 8,1 posto glasova.

Komentara 2

Avatar Pavel ic
Pavel ic
10:53 26.05.2019.

austirjanci su supci dabogda ihr stranci istrojebili

OK
okvals54
12:20 26.05.2019.

Neka je otisao Dodigov pajdas,cetniko ljubac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije