Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ OZBILJNOM STANJU

Austrija nije aktivirala alarmni stupanj: Pozvala velike potrošače da pređu s plina na naftu, a domaćinstva na štednju

L. Gewessler
BKA Dragan Tatic
05.07.2022.
u 23:09

U austrijskim spremnicima trenutačno je pohranjeno 46 posto plina. Do jeseni, točije mjeseca listopada, austrijska vlada najavljuje 80 postotnu popunjenost plinskih spremnika u Austriji

Nakon što je austrijski kancel Karl Nehammer za danas predvečer sazvao hitan sastanak Nacionalnog vijeća sigurnosti zbog napete situacije odnosno smanjenja pritoka ruskog plina u Austriju, domaći mediji su već najavljivali da će biti aktiviran drugi, alarmni stupanj u sklopu trostupanjskog plana za opskrbu plinom u izvanrednim situacijama. Poput smetnji u opskrbi plinom i pojačane potrošnje. Međutim to se nije dogodilo. 

Kako je na konferenciji za medije rekla ministrica energetike Leonore Gewessler, potpomognuta šefom Uprave koncerna E-Control Wolfgangom Urbantschitschem, na sastanku je odlučeno da veliki potrošači plina u Austriji  trebaju prijeći na druge energente, prije svega na naftu. Ministrica je najavila da će njeno ministarstvo narednih dana Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta uputiti na razmatranje i odluku Uredbu  kojom se nalaže velikim potrošačima prelazak s plina na druge energente. Dakle, na bivalentni pogon. Gewessler i Urbantschitsch su također apelirali na domaćinstva i austrijske građane da već sada počnu s pripremama za sljedeću sezonu grijanja, te tako doprinesu štednji plina i struje.

“Dobro održavani plinski bojler, zrak ispušten iz radijatora te dobra izolacija vrata i prozora mogu uštedjeti 15 posto troškova”, poručila je austrijska ministrica energetike. Izuzetno teška zadaća za ministricu iz stranke Zelenih, kojoj je zadaća zaštita klime i okoliša, a koja je sada zbog krize s ruskim plinom došla u nezavidnu situaciju da sama sebi “skače u usta” i umjesto plina, velikim potrošačima preporučuje prelazak na naftu. Indirektno poziva na daljnje zagađivanje okoliša, što je za oporbu nonsens, komentiraju austrijski mediji.  Na novinarski upit u kojem će slučaju biti aktiviran drugi, alarmni stupanj, ministrica je odgovorila: “Ako je cilj ,spremnike napuniti za jesen, ugrožen”. Što se tiče daljnjeg razvoja situacije Gewessler je rekla da se “ne može prognozirati daljnji Putinovi potezi”.

Kako navode mediji, prvi ozbiljan test za tržište energenata biti će već 11. srpnja, kada bi trebao biti zaustavljen protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1. Daljnja neizvjesnost biti će 21. srpnja kada će, ne samo Austrija koja čak 80 posto ovisna o ruskom plinu, nego i ostale zemlje, s nestrpljenjem čekati na informaciju da li je navedeni plinovod ponovno vraćen u pogon.

U austrijskim spremnicima trenutačno je pohranjeno 46 posto plina. Do jeseni, točnije mjeseca listopada, austrijska vlada najavljuje 80 postotnu popunjenost plinskih spremnika u Austriji. Analize su pokazale da je austrijske spremnike dodatno ispraznio izuzetno visoki izvoz plina Austrije u Italiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije