Naslovnica Vijesti Svijet

Austrijanci prosvjedovali protiv desne vlade: 'Našu zemlju neće preuzeti ti novi fašisti'

Organizatori su kazali kako nova koalicija Narodne stranke (OeVP) kancelara Sebastian Kurza i desničarske Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christiana Strachea  ima rasističke, ultradesničarske i neofašističke tendencije.
13. siječnja 2018. u 17:34 21 komentara 1347 prikaza
Prosvjed protiv desnice u Austriji
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tisuće Austrijanaca okupilo se u subotu u središtu Beča kako bi prosvjedovalo protiv nove desne vlade.

Sebastian Kurz Prisegnuo novi kancelar Kurz program predstavio na brdu gdje su razbijeni Turci

Organizatori su kazali kako nova koalicija Narodne stranke (OeVP) kancelara Sebastian Kurza i desničarske Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christiana Strachea  ima rasističke, ultradesničarske i neofašističke tendencije.

"Našu zemlju neće preuzeti ti novi fašisti", vikao je tijekom prosvjeda Michael Genner iz Platforme za čovječnu azilantsku politiku.

Prosvjednici su hodali prema gradskom Trgu heroja (Heldenplatz). Policija je objavila da se prosvjed odvijao mirno. Među drugim skupinama koje su se pridružile prosvjednicima su Ofenziva protiv desnice i Platforma radikalne ljevice.

Prosvjed protiv desnice u Austriji
1 / 9
Prosvjed protiv desnice u Austriji

Kurzov OeVP koji pripada političkom desnom centru u vladi je godinama obično u koaliciji sa Socijalno demokratskom strankom lijevog centra. No napetosti između te dvije  stranke prošle su godine dovele do raspada suradnje.

FPOe je u vladi bio od 2000. do 2005. i tada su mnoge zapadne zemlje bile zabrinute zbog skretanja Austrije udesno. Sada je međunarodna reakcija prigušena no lijevo orijentirani Austrijanci najavili su da će se boriti protiv nove vlade.

Tijekom tradicionalnog novogodišnjeg okupljanja njegove stranke Strache je kazao će nova vlada staviti naglasak na zaustavljanje ilegalnih migranata. On je napao "potpuni neuspjeh politički odgovornih" za migrantski val 2015. u kojemu su tisuće stigle i ostale u Austriji.

Kurz je obećao tijekom kampanje da će zauzdati migraciju i od tada je pooštrio retoriku.

Sebastian Kurz SEBASTIAN KURZ 'Odlučno ćemo se boriti protiv antisemitizma u svim njegovom oblicima...' Sebastian Kurz Nude pomoć Kurz i Rutte zabrinuti zbog spora o granici između Slovenije i Hrvatske Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache Silvije 
Tomašević Godina s mnogo nepoznanica za EU

Elipso

  • crodux:

    velika većina je odlučila da želi tako zato poštujte demokraciju i volju naroda!

  • paul-umpe:

    pogledajte samo tko su prosvjednici.sve elita u odjelima i veliki radnici obiteljski ljudi.Vise travulje u njima nego u cijeloj Albaniji

  • berava:

    Ovaj Ugljesa u crvenoj jakni je 100 %-ni Austrijanac,a takvi su i vecina ostalih prosvjednika,Sirijaneri,Afganeri,Kurdi,crnci i ostali koji se boje da im ne presusi kasica koju porezni obveznici pune od svojeg truda i rada.Ojacat vojsku i policiju i teze kaznjavati ... prikaži još!i siledzije i neradnike koji su najveci izazivaci nereda.