Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USRED BEČA

Austrijanci prosvjedovali protiv desne vlade: 'Našu zemlju neće preuzeti ti novi fašisti'

Prosvjed protiv desnice u Austriji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.01.2018.
u 17:34

Organizatori su kazali kako nova koalicija Narodne stranke (OeVP) kancelara Sebastian Kurza i desničarske Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christiana Strachea  ima rasističke, ultradesničarske i neofašističke tendencije.

Tisuće Austrijanaca okupilo se u subotu u središtu Beča kako bi prosvjedovalo protiv nove desne vlade.

Organizatori su kazali kako nova koalicija Narodne stranke (OeVP) kancelara Sebastian Kurza i desničarske Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christiana Strachea  ima rasističke, ultradesničarske i neofašističke tendencije.

"Našu zemlju neće preuzeti ti novi fašisti", vikao je tijekom prosvjeda Michael Genner iz Platforme za čovječnu azilantsku politiku.

Prosvjednici su hodali prema gradskom Trgu heroja (Heldenplatz). Policija je objavila da se prosvjed odvijao mirno. Među drugim skupinama koje su se pridružile prosvjednicima su Ofenziva protiv desnice i Platforma radikalne ljevice.

Prosvjed protiv desnice u Austriji
1/9

Kurzov OeVP koji pripada političkom desnom centru u vladi je godinama obično u koaliciji sa Socijalno demokratskom strankom lijevog centra. No napetosti između te dvije  stranke prošle su godine dovele do raspada suradnje.

FPOe je u vladi bio od 2000. do 2005. i tada su mnoge zapadne zemlje bile zabrinute zbog skretanja Austrije udesno. Sada je međunarodna reakcija prigušena no lijevo orijentirani Austrijanci najavili su da će se boriti protiv nove vlade.

Tijekom tradicionalnog novogodišnjeg okupljanja njegove stranke Strache je kazao će nova vlada staviti naglasak na zaustavljanje ilegalnih migranata. On je napao "potpuni neuspjeh politički odgovornih" za migrantski val 2015. u kojemu su tisuće stigle i ostale u Austriji.

Kurz je obećao tijekom kampanje da će zauzdati migraciju i od tada je pooštrio retoriku.

Komentara 20

CR
crodux
17:43 13.01.2018.

velika većina je odlučila da želi tako zato poštujte demokraciju i volju naroda!

PU
paul-umpe
17:48 13.01.2018.

pogledajte samo tko su prosvjednici.sve elita u odjelima i veliki radnici obiteljski ljudi.Vise travulje u njima nego u cijeloj Albaniji

DO
domxerex
20:12 13.01.2018.

Tipična petokrakaška posla. Kada oni prijevarom (dovoženjem glasača iz drugih države - srbija i BiH) pobjede to je demokracija. Kada pošteno izgube onda je pobjednik fašista i njih treba radi antifašizma vratiti na vlast. Komunisti, socijalisti ili socijaldemokrati- bez obzira na ime sve je to ista banda neradnika i propaliteta što bi rado dobro živila na tuđi račun jer ne znaju raditi niti žele raditi. Sve te lezileboviče, vucibatine, vjetrogonje, jebivjetre, petokrakaše treba protjerati u muslimanske zemlje neka njim malo uvjeravaju da nema boga. Ja znam kako bi to završilo u veći zemalja zaljeva. Onako kako bi i trebalo sa takvom bagrom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije