Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOREDIO LOCKDOWN I FAŠIZAM

Austrijanci pozvali hrvatskog veleposlanika na razgovor zbog Milanovićeve izjave

PIXSELL/Snježana Herek
17.11.2021.
u 19:32

Isti izvor navodi kako su Milanovićeve izjave  “naoštrije odbijene”, priopćeno je nakon razgovora veleposlanika Glunčića i glavnog tajnika MVP-a Petera Launsky-Tieffenthala.

Pod naslovom “Predsjednik-podsjeća na 30-te godine: Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo hrvatskog veleposlanika” austrijski dnevni list “Die Presse” u srijedu navečer izvještava kako je hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić danas pozvan u austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova u Beču zbog izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u kojima je oštro kritizirao lockdown za necijepljene u Austriji, izjavivši kako je “to fašizam”.

“Njegove su izjave “najoštrije odbijene”, piše Die Presse i u nastavku navodi obrazloženje austrijskog Ministarstva vanjskih poslova:
“Kritika korona mjera u Austriji od strane hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića je dovela do diplomatskog nesuglasja u Beču. Ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu pozvalo hrvatskog veleposlanika Daniela Glunčića na razgovor zbog “ izuzetno skurilne izjave hrvatskog predsjednika”. Pritom mu je preneseno “ jasno čuđenje datom izjavom”.

Isti izvor navodi kako su Milanovićeve izjave  “najoštrije odbijene”, priopćeno je nakon razgovora veleposlanika Glunčića i glavnog tajnika MVP-a Petera Launsky-Tieffenthala.

“Usporedba između mjera protiv pandemije Covida -19 i fašizma je neprihvatljiva. Naša je odgovornost štiti  ljude u Austriji. I tu smo odgovornost preuzeli”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Die Presse pozivajući se na priopćenje  Austrijske novinske agencije APA.

Die Presse u nastavku izvještava kako je hrvatski predsjednik u ponedjeljak lockdown za necijepljene indirektno nazvao “budalaštinom” i prenosi Milanovićevu izjavu danu nakon njegove privatne audijencije kod Pape u Rimu: 

“U Austriji se danas zabranjuje ljudima koji nisu cijepljeni, da izlaze iz kuće. Što je to, znanost ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine? “Ja imam u zadnje vrijeme problem s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Znanost ne može biti istovremeno izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama”, rekao je Milanović u Rimu vezano uz austrijski lockdown za necijepljene, kojom Die Presse zaključuje svoje izvještavanje o današnjoj za hrvatskog veleposlanika u Austriji, posebno neugodnoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova u Beču. 

Tragom te vijesti pokušali smo od hrvatskog veleposlanika Daniela Glunčića saznati pojedinosti današnjeg sastanka. Osim potvrde da je bio pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova o čemu izvještavaju austrijski mediji u svojim večernjim izdanjima, nismo uspjeli saznati ništa drugo. Dakle, bez komentara.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao i austrijsku veleposlanik u Hrvatskoj Markus Wuketich, večeras su potvrdili da je hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić pozvan na razgovor u tamošnji MVP. Austrijanci su tako izrazili negodovanje zbog izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kojim je komentirao austrijske mjere protiv pandemije COVID-a 19, posebno onu koja se odnosi na ograničavanje kretanja necijepljenima, uspoređujući te metode s metodama iz 30-ih godina prošlog stoljeća, odnosno nacizmom.

- U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine? - kazao je Milanović u utorak u Vatikanu nakon susreta s papom. 

VIDEO: Banožić o Milanoviću: U Bruxellesu me pitaju 'a što je njemu', ali ja se više ni ne trudim pronaći riječi

Komentara 243

Avatar BitceSveOK
BitceSveOK
19:40 17.11.2021.

Samo licemjerima može smetati što Milanović nije istinu zamotao u lijepi diplomatski celofan.

DU
Deleted user
19:37 17.11.2021.

Treba samo vremena dok i sami Austrijanci ne kažu i ne pokažu što o tom dijeljenju ljudi i takvoj vrsti zaključavanja misle. Ipak smo svi ljudi.

RU
rucna
19:48 17.11.2021.

Milanovicu, uzvrati istom mjerom, bar ti znas kako se to radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije