Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO ALI ISTINITO

Austrijanac ostao u šoku kad je dobio račun za struju: Povećan je za čak 1400 posto!

HEP dobio konkurenciju na tržištu koja ?e utjecati na cijenu potrošnje elektri?ne energije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
21.09.2022.
u 13:53

Prije godinu dana odlučio sam se za opskrbljivača struje koji se je specijalizirao za zelenu energiju iz Austrije. To tada nije bila najpovoljnija tarifa, ali bilo mi je važno poduprijeti domaće gospodarstvo i istodobno štiti i okoliš. I sada bih umjesto 37 trebao platiti  521 euro mjesečno, kaže Austrijanac.

Točno ste pročitali – povećanje za 1.408 posto! Iako zvuči nevjerojatno, istina je. I to surova, za Austrijanca Alexa. M (redakcija promijenila ime) iz stambenog okruga Freistadt u saveznoj pokrajini Gornjoj Austriji, koji nije vjerovao svojim očima kada je dobio račun za struju, povećan s dosadašnjih 37 eura mjesečno na čak 521 euro.

Austrijski dnevni list Heute, kojem se Alex potužio, piše kako je ovaj 35-godišnji obiteljski čovjek koji je prije osam mjeseci postao otac posve zdvojan što učiniti i kako dalje plaćati račune. Tim više što je on trenutačno jedini uzdržavatelj obitelji, jer supruga je s malim djetetom kod kuće.

“Imam dojam da je politička odgovornost u našoj zemlji sve dalje od stvarnosti. Te enormne cijene uskoro nitko više neće moći platiti”, rekao je Alex za Heute. Također je ispričao kako je došao u ovaj nezavidan položaj.

“Prije godinu dana odlučio sam se za opskrbljivača struje koji se je specijalizirao za zelenu energiju iz Austrije. To tada nije bila najpovoljnija tarifa, ali bilo mi je važno poduprijeti domaće gospodarstvo i istovremeno štiti i okoliš. I sada bih umjesto 37 trebao platiti 521 euro mjesečno. Pa to je porast od 1408 posto”, napomenuo je Alex. U nedoumici što da radi, potražio je novog opskrbljivača jer mu za nekoliko dana ističe prethodno sklopljeni ugovor za skupu “zelenu struju”.

Novi opskrbljivač, kako piše Heute, ponudio je Alexu “samo 700 postotni” porast njegova  mjesečnog računa za struju u odnosu na 1408 posto “zelenog” ponuđača. Dakle 250 eura mjesečno, što je više nego upola jeftinije od dosadašnje eko-struje. Ali, još uvijek strašno mnogo!

Kako navodi austrijski list, Alex je samo jedan od mnogih Austrijanaca koji muku muči kako izaći na kraj ne samo s učestalim nego i  sve većim poskupljenjima. Posebice energenata i hrane. Isti izvor podsjeća na slučaj zdvojnog Austrijanca o kojem je list pisao prije nekoliko dana, a koji je rekao da mu je mjesečni račun za struju i plin veći od iznosa stanarine koju plaća svaki mjesec. I ako se ovako nastavi, da će raditi uskoro samo za pokriće režijskih troškova. A gdje su još mjesečni troškovi hrane i ostalih nužnih životnih potrepština, sve više Austrijanaca pita zabrinuto u ove prohladne, već jesenje dane.

Video – Dobio račun u kafiću pa se iznenadio: Naplaćivanje čaše vode iz slavine?!

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:31 21.09.2022.

Sve su to zakuhali dojčeri, umjesto da pošalju oružje Ukrajini filozofiraju i dalje drže svijeću rusima. Neka plate struju malo više, neka vide kako je to kada 5 ili 10% primanja ode samo na raćun za struju.

FR
franjo
13:59 21.09.2022.

Kod mene u Grazu nije toliko poskupjelo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije