Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
austrija

Otišao je s posla dvije minute ranije, a onda ga je na parkiralištu dočekao šef...

Foto: Pixabay
21.09.2022.
u 10:52

Odmah je kontaktirao Radničku komoru u Novom Mjestu, no intervencija zbog neopravdanog otkaza ne samo da nije uspjela, već je tvrtka na intervencijsko pismo uložila i prigovor, zbog čega je slučaj završio pred radnim i socijalnim sudom.

Radnik jedne tvrtke u Bečkom Novom Mjestu doživio je neugodno iznenađenje kada je jednog dana dvije minute ranije napustio radno mjesto. Šef, koji ga je čekao na parkiralištu, odmah ga je obavijestio o otkazu. Prema austrijskim medijima, zaposlenik G.S. je bio inženjer prodaje za visokotehnološku tvrtku. Više je puta angažiran i za tehničku podršku zbog čega mu je jedva ostalo vremena za njegov stvarni posao, to jest brigu o klijentima.

Na problem je već bio upozorio šefa, no rečeno mu je da radi prekovremeno ili klijente pazi u slobodno vrijeme jer je "deset sati prekovremenog mjesečno i tako normalno". No u tom je trenutku G.S. već odradio 130 prekovremenih sati. Kada je isti dan na kraju radnog vremena otišao u najbliži supermarket, na parkiralištu ga je dočekao nezadovoljni direktor te ga na licu mjesta otpustio, uz obrazloženje da se odjavio u 16:28, dvije minute prerano.

Povrh toga, šef je od njega odmah zahtijevao i povrat službenog automobila, ne obazirući se na zaposlenikova upozorenja kako u vozilu ima još osobnih stvari. Bez automobila i bez novaca za autobusnu kartu, G.S. je sat i pol čekao da ga djevojka pokupi s posla, piše Fenix magazin.

Odmah je kontaktirao Radničku komoru u Novom Mjestu, no intervencija zbog neopravdanog otkaza ne samo da nije uspjela, već je tvrtka na intervencijsko pismo uložila i prigovor, zbog čega je slučaj završio pred radnim i socijalnim sudom. AK Donja Austrija muškarcu je čak dao besplatnu pravnu zaštitu da podnese tužbu protiv otkaza.

"Preplata kolektivnog ugovora nije karta koja omogućuje slobodno raspolaganje zaposlenicima. Plaćom je nadoknađeno samo šest prekovremenih sati mjesečno" navodi predsjednik AK Donja Austrija i ÖGB Donja Austrija Markus Wieser. Direktor je shvatio kako gubi spor svojim stavom tek prije usmene rasprave, zbog čega se obvezao platiti zaostali prekovremeni rad i otpremninu od 8.370 eura kao posljedicu neopravdanog otkaza.

VIDEO: Prvi električni 'monster truck' na svijetu teži oko 5 tona, oduševio je publiku na sajmu automobila u Detroitu

 

Ključne riječi

Komentara 4

SO
Somelier
12:43 21.09.2022.

To se ne može primijeniti u Hrvatskoj pa neznam čemu toliki članak o nečemu što se ne uklapa u naše zakone a i običaje.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:11 23.09.2022.

Menadžer sa službenim autom, jadan čekao sat i po da ga zaručnica odveze. Sud gotov za par dana, dobio novce. U nas bi se tužio barem 20 godina, i na kraju bi dobio 300 kuna ili ništa ili bi firma davno propala.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:47 21.09.2022.

Na Zapadu svi očekuju da na poslu budeš na vrijeme i da na kraju posla ostaneš i dalje raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije